אקדמיה דניאל בקונצרט חד-פעמי
ב- 31 בדצמבר יתקיים במוזיאון ת"א אירוע מיוחד: קונצרט חד-פעמי של "אקדמיה דניאל", הרכב של מוסיקאים ישראלים המתמחים בביצוע מוסיקה מוקדמת בכלי תקופה. ההרכב הוקם לפני עשר שנים בדיוק, בסוף 1995, בשיא ה"הייפ" סביב תנועת המוסיקה המוקדמת. המטרה אז היתה לשדך בין כמה מוסיקאים ישראליים מובילים בתחום המוסיקה המוקדמת, שגרו במקומות שונים בעולם. בראש ההרכב עמד שלו עד-אל, צ'מבליסט ומנצח ישראלי, שהיה אז בן 26 ובשיאה של קריירה מטאורית באירופה. אליו הצטרפו שורה של נגנים מעולים נוספים, שרובם חיו ועבדו גם הם באירופה. "הקליק היה מיידי ומאד פורה", מספר עד-אל, כיום תושב ברלין שמבלה את עיקר זמנו בטיסות מקונצרט לקונצרט. "הופענו מאז בהמון קונצרטים, הקלטנו ארבעה דיסקים, וכיום יש עוד שניים בדרך".
למרות ההצלחה, בשנתיים האחרונות ההרכב פעיל פחות. "לאנשים כבר יש משפחות וקריירות עצמאיות", מספר עד-אל. "חוץ מזה, מתוך עשרת האנשים שיופיעו בקונצרט במוזיאון, רק שלושה חיים בישראל, כך שהרמת המפגש פה הוא פרויקט מורכב".
למה ההופעות שלכם כאן כל-כך נדירות?
"יש בארץ לא מעט קונצרטים של מוסיקה מוקדמת", הוא אומר. "כך שאני לא מרגיש צורך להופיע בישראל רק בשביל להופיע. מצד שני, כשנוצר מצב מתאים, אנחנו תמיד שמחים לבוא הנה".
קיום הקונצרט כעת התאפשר לדבריו תודות לשלוש סיבות. הראשונה, כמובן, היא העיתוי: עשור מדויק לקונצרט הראשון שנתן ההרכב. השניה היא עניינית-מוסיקלית: הקונצרט משולב ב"תחרויות האביב" של קרן אמריקה-ישראל, ומאפשר לחשוף לקהל את נגן החלילית בני אגסי, שזכה בתחרות בשנה שעברה. השלישית היא הפרקטית מכולם: זוהי תקופה בה רוב הישראלים תושבי חוץ נמצאים בארץ ממילא, מה שמאפשר לחסוך עלויות.
את מצבה של סצינת המוסיקה המוקדמת בארץ רואה עד-אל באור אופטימי מאד. "יחסית לגודלה ולמיקומה של ישראל, אני לנו מה להתבייש בכלל", הוא אומר. "אני חושב שסדנאות הבארוק שהתחילו בירושלים בשנות השמונים, בתוספת לעובדה שמוסיקאים ישראלים מעולים חזרו מלימודים בחו"ל, יצרו כאן אוסף מכובד של מבצעים. נכון שלא כל בוגרי הסדנאות גרים בסופו של דבר בארץ, אבל רובם מגיעים לכאן בקביעות כדי לקחת חלק בעשייה המקומית. אני לא אתפלא אם בסופו של דבר חלקם יחזרו לארץ. תהליך כזה קרה לדוגמא ביפן, שהיא אפילו יותר רחוקה ממרכז העניינים מאשר ישראל".
אתה לא מרגיש שה"הייפ" סביב תנועת המוסיקה המוקדמת קצת דעך בשנים האחרונות?
"זה נכון שיש פחות "הייפ", אבל אלו חדשות טובות. המושג "מוסיקה מוקדמת" כבר קיבל משמעות חדשה, של ישום ידע מוסיקולוגי-היסטורי. אפילו תזמורות מודרניות כבר מיישמות גישה היסטורית כזו. הפילהרמונית של ברלין, לדוגמא, מארחת השנה שלושה מנצחים אורחים מלב התנועה המוקדמת. אבל מה שיותר חשוב בעיני זה מה שקרה לאורך השנים לאנשי תנועת המוסיקה המוקדמת עצמם: הם נעשו פחות קיצוניים, פחות פרובוקטיביים, ויותר אנושיים וטבעיים".
בקונצרט היחיד שתבצע בארץ תנגן "אקדמיה דניאל" רפרטואר בארוקי מגוון: "סערת הים" של ויואלדי, אריות מאת הנדל (עם זמרת הסופרן המצוינת קרן מוצרי), קונצ'רטו לקלרינט מאת מולטר (Molter), רביעייה מאת טלמאן, וקנטטה מאת קונטי (Conti). בין הנגנים מספר שמות בולטים, כמו קתי דברצני (Debretzeni), כנרת שמתגוררת כבר שנים בלונדון ונחשבת לאחת מכנרות הבארוק הטובות בעולם. בולטת לא פחות היא נגנית הויולה דה-גמבה נימה בן-דוד, המקליטה לחברות מובילות ומנהלת קריירה בינלאומית מצליחה. עוד אפשר למצוא בהרכב את קלרנטיסטית הבארוק גילי רינות, אבובן הבארוק עופר פרנקל, הכנרת דפנה רביד ואחרים.
לאוהבי מוסיקת בארוק, זהו הימור בטוח: מעבר לתאריך המחייב ולעובדה שמדובר באיחוד חגיגי, מדובר בקבוצת סולנים ברמה בינלאומית, המנגנת באיכות נגינה מעולה.
"אקדמיה דניאל". מוזיאון ת"א. 31.12.2005, בשעה 20:30.
התגובות סגורות.