פסטיבלים קלאסיים בסוכות
שלושה פסטיבלים קלאסיים חשובים עומדים להתקיים בארץ בסוכות. הראשון הוא פסטיבל "קול המוסיקה בגליל העליון" בכפר בלום, שהיה אמור להתקיים ביולי אך נדחה עקב המלחמה. השני- הפסטיבל למוסיקה ווקאלית באבו-גוש, שמתקיים כרגיל. השלישי- פסטיבל בית שאן, שחוזר לאחר שמונה שנים ומציג שמות גדולים כמו שלמה ארצי, הפילהרמונית ועוד.
פסטיבל "קול המוסיקה בגליל העליון" בכפר בלום
לא נעים לומר, אבל עבור פסטיבל כפר-בלום המלחמה בצפון בקיץ לא היתה דבר כל כך גרוע. למה? שתי סיבות. ראשונה, כי שהייה בכפר-בלום ביולי משולה לביקור בכבשן, והמעבר לסוכות יבטיח מזג אויר נעים בהרבה. שניה, כי קיום הפסטיבל בימי עבודה הפכה אותו לאירוע שמופנה בעיקר לפנסיונרים, והמעבר לסוכות יאפשר אולי גם לקהל צעיר יותר, שבימים רגילים נמצא בעבודה, לבוא לקונצרטים במהלך השבוע.
"המעבר לסוכות הוא חד-פעמי כנראה", מצנן את ההתלהבות מיכאל מלצר, המנהל האמנותי של הפסטיבל. "יש הרבה פסטיבלים שמרגישים שדורכים להם על האצבעות עקב השינוי, ואני לא רוצה להרגיש אשם על זה שפסטיבל חזק כמו שלנו מתחיל לפגוע במכירות של אחרים".
מלצר מוסיף שהמעבר לסוכות גרם לכך שהתכנית, שתוכננה במקור לעשרה ימים, תתבצע רק בחמישה. "המעבר לסוכות יצר כיווץ זמנים, שהביא לכך שיהיה בפסטיבל מקבץ עשיר מאד של מופעים", הוא אומר. "יש בפסטיבל מגוון גדול של מופעים שמיועד לקהלים שונים, ממוסיקה קלאסית-רומנטית "רגילה" ועד הופעות בימתיות מיוחדות".
כתמיד בפסטיבל, חלק מהקונצרטים יתקיימו בחיק הטבע. כבר מופע הפתיחה יהיה בחוץ, במופע מחווה לתושבי הצפון עם התזמורת הסימפונית חיפה והסולנים דוד ד'אור, קרן הדר וזהבה בן. בתכנית יבוצעו מוסיקה קלאסית-קלה ושירים ישראליים. המופע יתקיים בחורשת נווה קרני בקיבוץ עמיר (שבת 7 באוקטובר, 20:00).
במקביל השתדלה הנהלת הפסטיבל לשמור על התוכנית המקורית שהיתה אמורה להיות מבוצעת בקיץ, ותקיים את רוב ההפקות כמתוכנן. בין המופעים מעוררי הסקרנות נמנה המחזה "הסערה" מאת שייקספיר, בהשתתפות שחקנית וזמרת ערביות ואנסמבל נגנים; בכורה למופע "השוטה שאהב לשיר", יצירה מקורית של תיאטרון-מוסיקה מאת אתי בן-זקן ואיתן שטיינברג; הפקה בימתית מיוחדת של "ארבע העונות" מאת ויואלדי בשילוב מחול, בביצוע תזמורת הקאמרטה הישראלית ובהשתתפות להקת המחול "קולבן-דאנס"; מופע מקורי של "שירים ופזמונות" של ביאליק בעיבוד עודד זהבי; המוסיקה למחזה "המלך ארתור" מאת פרסל; הפקה בינלאומית של תיאטרון-מחול בסגנון הפלמנקו המשלב רקדני פלמנקו מישראל וספרד, ועוד.
עוד בולט בתכנית קונצרט של בארוק ווקאלי (12.10) שיכלול מוסיקה מאת באך ופרגולזי. הבעיה המרכזית בקונצרט היא שהיצירה המרכזית שנבחרה עבורו, ה"סטאבט מאטר" של פרגולזי, כבר בוצעה בארץ אין ספור פעמים, והיא מוכרת לעייפה. היתרון הוא, שזמרת הסופרן שתשתתף בביצועה היא קרן הדר הנהדרת, ויהיה מסקרן מאד לשמוע אותו שרה את הרפרטואר הזה.
אירוע מיוחד נוסף השנה הוא "מיני-פסטיבל" של מחזורי לידר (שירים אמנותיים) גרמניים, בביצוע הזמר הגרמני אנדריאס רייבנשפיס שכבר הופיע בפסטיבל בעבר בהצלחה רבה. באחד הקונצרטים יבוצע המחזור "מגלונה היפה" של ברהמס, במסגרתו תקריא חיותה דביר מ"קול המוסיקה" מתרגומה של עדה ברודסקי ליצירה. הצורך בתרגום קיים, אבל הבחירה מצערת: לדביר יש קול מעצבן והגשה דידקטית, והתרגום של ברודסקי נוטה להיות נפוח ומיושן. לפחות הזמר, אנדראס רייבנשפיס, מצוין.
למי שנוהג ללכת לישון מאוחר כדאי לשים לב גם לקונצרטי הלילה, שמתחילים ב- 23:30 ומציעים רפרטואר קליל וכיפי לסגור את הלילה.
לסיכום: פסטיבל מגוון ועשיר, שפונה לקהלים רבים. כדאי לנצל את ההזדמנות החד-פעמית לתפוס אותו בשבוע הנעים של סוכות ולא ביולי הלוהט.
פסטיבל "קול המוסיקה בגליל העליון", כפר בלום, 7- 12 באוקטובר.
אתר הפסטיבל: www.galil-elion.org.il/music
פסטיבל אבו-גוש
הפסטיבל השני בסוכות הוא פסטיבל "אבו-גוש" המפורסם, שמתקיים פעמיים בשנה וכבר צבר לו אוהדים קבועים רבים. בסוכות הקרוב יתקיים הפסטיבל בניהולה המוסיקלי של חנה צור, שניהלה אותו שנים ארוכות וכעת חזרה לתפקיד לאחר פרישתה של המנהלת הקודמת, חנה מנש. לטעמי, זה די חבל: הרוטציה בין השתיים דווקא עשתה לפסטיבל טוב, והראתה בו פנים חדשות ותכניות יפות מאד. מילא.
בניגוד למצופה מחגיגות השלושים, אין בפסטיבל השנה שמות מפוצצים או אורחים בולטים מחו"ל, והרפרטואר מבוסס על מקהלות ותזמורות מקומיות. חלק מהתכניות מעורר תמיהה: כך, לדוגמא, ביצוע ה"מתיאוס פסיון" הכביר של באך נמסר למקהלת חובבים (מקהלת הקיבוץ הארצי) וקבוצת סולנים שאינם מומחי באך, מה שמעורר חשש לביצוע ברמה לא מספקת ליצירה עמוקה ונשגבת כל כך. כך גם לגבי "בריאת העולם" של היידן, יצירה קולוסאלית שתבוצע ע"י "מקהלת הגליל העליון" החלשה. יצירות מהליגה הזו, לדעתי, מוטב להשאיר למומחים. מושכות בהרבה דווקא תכניות אחרות, עם רפרטואר שאינו גדול על מבצעיו או שמציע חוויה יחודית. כך לדוגמא קונצרט המשלב מוסיקת בארוק עם שירי עם ופיוטים ממסורת יהדות איטליה ולוב, בביצוע בני משפחת מגנאג'י, כולל הסופרן הנהדרת קלייר (14.10), או קונצרט שכותרתו "יונה אחת צחורה" שיציג מוסיקה עתיקה ועממית מאגן הים התיכון בביצוע זמרת מצו-סופרן בליווי לאוטה.
מבין הקונצרטים המקהלתיים בפסטיבל בולטים זה של המקהלה הקאמרית תל-אביב בניצוח מיכאל שני, עם רפרטואר שבמרכזו הרקויאם של כרוביני וה"אווה מאריה" של מנדלסון (13.10); זה של המקהלה הקאמרית רמת-גן בניצוח חנה צור, בו תבוצע בין היתר "אורטורית חג המולד" הפסטורלית והמקסימה של סן-סנס (13.10); וקונצרט הסיום, בו יבוצעו ה"גלוריה" התוססת של ויואלדי ו"תפילות הערבית" של מוצרט בניצוח רונן בורשבסקי.
לסיכום: שמות מפוצצים מחו"ל אין הפעם, אך קונצרטים מקומיים ראויים יש בהחלט.
פסטיבל אבו-גוש למוסיקה ווקאלית. 11- 14 באוקטובר. אתר הפסטיבל: http://www.agfestival.co.il
פסטיבל בית שאן
לאחר שמונה שנים חוזר פסטיבל בית שאן, שאירח בעבר כמה שמות גדולים וחוזר גם בחוה"מ הקרוב. בין האירועים השנה: להקת המחול הקיבוצית במופע "זיכרון דברים" (9.10), הפילהרמונית הישראלית בניצוחו של מנדי רודן (10.10), ושלמה ארצי בתכנית מיוחדת לפסטיבל (12.10). במקור היה אמור לנצח על הפילהרמונית דניאל אורן מתיז הניצוצות, מה שהיה ודאי מושך לפסטיבל הרבה קהל. בסופו של דבר אורן ביטל את הגעתו ועל הפילהרמונית ינצח מנדי רודן, מנצח ותיק ומיומן אך לא מרגש במיוחד. ברפרטואר קטעים קלאסיים השייכים לז'אנר ה"קלאסי-קל", מאת סמטנה, דבוז'אק, יוהן שטראוס ואחרים.
פסטיבל בית שאן. 8 – 12 באוקטובר. התיאטרון הרומי בבית שאן.
שבעה ימים שופעי פיתויים – כפר בלום, אבו גוש, פסטיבל הסרטים בחיפה… הבעיה היא שהכול בשבוע חג צפוף אחד, וגם המחירים, כרגיל כאן, אינם שווים לכל נפש.
מקווה ליהנות לפחות ממשהו מזה.
תודה וחג שמח!