דילוג לתוכן

ביקורת אופרה- 'הטרובדור' באופרה הישראלית החדשה

31 בינואר 2007

פורסם ב"גלובס", 23.1.2007

הערה מקדימה: הביקורת הזו מתייחסת לקאסט (צוות הזמרים) השני, שהוא זה שהופיע בהצגה שראיתי. עיכוב הפרסום של הביקורת הוא עקב עניינים טכניים. ובכן, נתחיל:

למה כן-
• כי הזמרת בתפקיד לאונורה, אנליסה רספליוזי (Raspagliosi), נפלאה. יש לה שליטה קולית פנומנלית, ונוכחות בימתית מרגשת ממש. במערכה האחרונה היא נתנה כמה דקות בלתי נשכחות.
• כי הזמרת בתפקיד אזוצ'נה הצועניה, סווטלנה סנדלר, נפלאה כמעט באותה מידה. היא אולי טיפה פחות מרשימה מבחינה טכנית, אבל מבחינת הבעה רגשית ונוכחות בימתית היא סיפקה את הסחורה ביג טיים.
• כי גם הזמרים הגברים היו בסדר. ולדימיר קוזמנקו (Kuzmenko) בתפקיד הטרובדור התחיל אמנם עם קול לא יציב, אבל השתפר מאד בהמשך. כריסטופר רוברטסון, בתפקיד הרוזן די-לונה, היה בסדר גמור.
• כי המקהלה והתזמורת טובות, והניצוח הקורקטי של מסימיליאנו סטפנלי הוציא מהם תוצאות מספקות בהחלט.
• כי המוזיקה של ורדי ב'טרובדור' באמת יפה, ולקראת הסוף מתעלה לשיאי ריגוש שתופסים אותך בגרון. קשה להאמין שזו הפעם הראשונה שהיצירה הזו עולה בארץ.

למה לא-
• כי כל מה שמסביב למוזיקה די בינוני. הבימוי חסר השראה, ההעמדות צפויות, התפאורה סטטית, והבמה קודרת. נכון, הקדרות הזו אמנם נגזרת מהסיפור. העלילה ב'טרובדור' עוסקת במשולש אהבה טראגי בין רוזן, טרובדור וגבירה צעירה, כשברקע קללה משפחתית הקשורה לצועניה החשודה בכישוף. שני הגיבורים, הטרובדור והגבירה, גם מתים בסוף. בקיצור, לא בדיוק קרנבל. ובכל זאת, הבמה הכהה והסטטית קצת מעייפת לאורך זמן.
• כי הסיפור מטופש באופן יוצא דופן אפילו לעולם האופרה.
• כי כל עוד שהחצוצרן והצ'לן הבלתי נסבלים יעמדו בכניסה לבנין ויתקעו עם הכלים שלהם ביציאה מההופעה כדי לקבל נדבות, החוויה שעברתם תתפוגג מיד עם יציאתכם מהאולם. ההערה הזו נכונה, יש לציין, גם לכל קונצרט גדול אחר שמתקיים בתל-אביב.

שורה תחתונה-
ללכת בזכות רספליוזי וסנדלר, וגם בזכות המוסיקה של ורדי. ולא פחות חשוב, לצאת מהיציאה הצדדית (לכיוון דרום) כדי להימנע משני החאפרים הרעשניים עם הצ'לו והחצוצרה.

'הטרובדור' באופרה הישראלית החדשה. מנצח: מסימיליאנו סטפנלי.

9 תגובות
  1. יעל גגלר permalink

    הבעיה היא שאם מוותרים על ה'חאפרים הרעשניים' (אני דווקא מחבבת אותם), מוותרים גם על הבייגלה. זה באמת משהו שאתה ממליץ לעשות?

    [כל פעם שאני שומעת אריה מתוך הטרובדור אני חושבת על 'לילה באופרה', מה שהופך את ה"סיפור המטופש" לעוד יותר מגוחך וגורם לי לחשוב שהאופרה הזאת פשוט גמורה, שהם גמרו אותה, שהיא לעולם תשמע כמו פארודיה של עצמה. זה חבל. אבל לא נורא]

  2. שרון permalink

    אני לא מבין מה כל כך מפריע לך באנשים האלה, שאין להם הזדמנות להופיע בתוך המוזיאון. זה רק מראה מה באמת מעניין אותך. ראה גם הפוסט הקודם שלך עם יעלה אביטל. יעלה אביטל היא כמובן מצויינת כי כבר ראית אותה מופיעה בקונצרטים. אבל מוסיקאים אלמונים לא יזכו ממך ליריקה.

  3. מאיה2 permalink

    שרון, על מה את מדברת? זה בערך כמו לתת לכנרת שבכניסה לדיזנגוף סנטר או לטרומבוניסט שעומד שם ליד הכספומט להופיע במוזיאון. הם יודעים לנגן חמש מנגינות, וגם זה בזיוף. אין שום סיכוי שבעולם שיופיעו בקונצרט אמיתי. "מוזיקאים אלמונים"? הם טרדנים מעצבנים שפשוט לאף אחד לא נעים לסלק אותם

  4. שרון- מהתגובה שלך אני מתרשם שאתה לא יודע על מה מדובר. מאיה צודקת במאה אחוז. אלו חאפרים שלא יודעים לנגן ולקרוא להם "מוסיקאים" זו שטות.

    יעל- איש הבייגלה לא מפריע לי, כי הוא לא מתיימר לעשות מוזיקה… (וחוץ מזה הוא גם מאד פונקציונלי למי שלא רוצה להוציא 20 שקל על סנדביץ' לא טרי במזנון). החאפרים, לעומתו, ממש מקלקלים את החוויה שהעביר הקונצרט.

  5. מיכאל permalink

    מנסים להרוויח את פרנסתם (הדחוקה ללא ספק), בצורה מעוררת הערכה. בעוד שאתה מתענג בליל חורף קר על אופרה במחיר שהם מן הסתם כבר שנים לא מרשים לעצמם להוציא בבת אחת, הם ממתינים בקור.
    בעודם מקווים שיש אנשים שמידת החסד שלהם לא נעלמה כליל, מסתבר שיש כאלה המוכיחים את ההיפך.
    אגב, יש שלושה: שכחת את האיש עם הכלי דמוי הקלרינט הארוך שמנגן ונוקש ברגל בקצב של מטרונום.
    ביום שני בערב, כשאהיה שם, אתרום להם ברצון.

  6. לא בדיוק. האיש עם הקלרינט בא רק לפילהרמונית, והוא לא מפריע לאף אחד. הוא מנגן בעדינות ועם צליל נעים, ויושב שם רק לפני הקונצרט. הבעיה שלי היא עם הצ'לן, החצוצרן והכנר (זה עם ההגברה), שתוקעים וחורקים בלי יכולת מוזיקלית מינימלית. אין פה שום קשר למידת חסד. הם היו מקבלים נדבות גם אם לא היו מנגנים אלא רק יושבים שם, וזה בדיוק מה שצריך לשאוף אליו.

  7. רספליוזי היא באמת נהדרת. ואם יש סיבה אחת ללכת לאופרה (להפקה הזו) רספליוזי היא הסיבה. אבל אפילו היא אינה יכולה לכפר על השיממון של ההפקה.
    הבימוי, עיצוב הבמה והתאורה העגמומית הם התעללות בקהל. המנצח המנומנם לא הצליח לעשות סדר בין מה שקרה על הבמה ומה שקרה בפיט התזמורת – כמעט בכל אריה היו אי-התאמות מרגיזות.

  8. מיכאל permalink

    שמישהו יפול לבור הענק שהיה באמצע הבמה.
    (מה גם שהא היה חלקלק עקב אפקט הגשם לפני שהאופרה התחילה)
    מעבר לזה – בדיוק כמו שכתבת: מרגש.

  9. כן, לא הבנתי את הקטע הזה של הבור. זה באמת נראה כאילו הוא מלא בוץ.

התגובות סגורות.

%d בלוגרים אהבו את זה: