דילוג לתוכן

ארבעה פסטיבלים קלאסיים באילת

18 בדצמבר 2007

משחק אסוציאציות חופשיות למילים "בילוי באילת" יניב בדרך כלל דימויים של ועדי עובדים, צוותי בידור רעשניים, אגדו-דו-דו בבריכה וכדומה. אבל בחודשים הקרובים צריך לעדכן את המשחק הזה לחלוטין, כי אילת הופכת במהלך החורף והאביב למעצמה של מוזיקה קלאסית. קשה להאמין, אבל עיר השמש הנצחית מארחת בחודשים הקרובים לא פחות מארבעה פסטיבלים קלאסיים. כתוצאה, היא הופכת למוקד משיכה לקהל שונה מאד מהסטריאוטיפ. למשך מספר סופי שבוע מתמלאת אילת בקהל מבוגר, מבוסס ושוחר תרבות גבוהה, שבא לאילת כדי לשמוע מוזיקה קלאסית ומוכן לשלם עבור זה הרבה כסף. גם נהגי המוניות האילתיים היו צריכים בשנים האחרונות לעבור התאמה לקהל החדש, ולהתחיל לגלגל על הלשון מושגים כמו "רקוויאם", "סימפוניה" ו"מוזיקה קאמרית". באחד הפסטיבלים האחרונים, לדוגמא, זכיתי לשמוע שיחה הזויה בין נהג מונית לבין המוקד שלו בה מנסים שני הצדדים להבין מי זה לעזאזל המהלר הזה ואיך בדיוק מגיעים לשם.
להלן סקירה קצרה של מה שהולך להיות בחורף והאביב הקרובים באילת בתחום הקלאסי, עם ניסיון להתאים את האירועים השונים לקהלי היעד שלהם.

פסטיבל "קלאסי בים האדום"

ואלרי גרגייב

מבין ארבעת הפסטיבלים, הנוצץ והיוקרתי ביותר הוא ללא ספק פסטיבל "קלאסי בים האדום". הוא נוצץ קודם כל בזכות דמותו הכריזמטית של ואלרי גרגייב (Gergiev), המנצח הלא מגולח שסוחף אלפי אנשים לשבת שעות בהאנגר לא נוח בנמל אילת ובלבד שיוכלו להאזין להרכבים המצוינים שלו. אבל הוא נוצץ גם בזכות הקהל שמגיע אליו: קהל מבוסס ואמיד מאד, שזוכה לא רק למוזיקה משובחת אלא גם למינגלינג איכותי הנערך בלובי מאולתר אך עמוס מותגים. גרגייב מגיע השנה עם 300 חברי בית האופרה "מארינסקי" מסנט פטרסבורג, ולראשונה תצטרף אליו השנה גם מקהלת ילדים מבית האופרה. עיקר העניין בפסטיבל מרוכז בקונצרטי הערב, בהם יבוצעו במשך שלושה ערבים רצופים האופרה "יבגני אונייגין" מאת צ'ייקובסקי, הסימפוניה השלישית מאת מהלר, ו"קללת פאוסט" מאת ברליוז. "קללת פאוסט" בוצעה לא מזמן בפילהרמונית, ולטעמי היא ארוכה למדי ולא הכי מוצלחת. עם זאת, על "יבגני אונייגין" ועל השלישית של מהלר לא הייתי מוותר בשום אופן. שתי היצירות האלו מזמנות חוויה בלתי נשכחת, והציפיה גבוהה במיוחד עקב רמת הביצוע הצפויה. למרבה השמחה, משובצת "קללת פאוסט" אחרונה (במוצ"ש) כך שגם אם חוזרים הביתה במוצ"ש לא קורה אסון. במהלך ימי הפסטיבל יקיימו חברי ה"מארינסקי" גם קונצרטים קאמריים, בדרך כלל בשעות הצהרים.

שורה תחתונה: איכות ביצוע פנטסטית, אישיות מחשמלת של גרגייב, והזדמנות מצוינת לראות ולהיראות בקונטקסט איכותי במיוחד.

פסטיבל "קלאסי בים האדום". 3 עד ה-6 בינואר 2008.

 

פסטיבל אילת למוזיקה קאמרית

זהו השחקן החדש ביותר בזירת הפסטיבלים הקלאסיים באילת, ולטעמי האנין מכולם. המנהל המוזיקלי שלו, ליאוניד רוזנברג, מביא לאילת שמות עדכניים ותכניות מסקרנות, והצליח למצב את הפסטיבל כמי שפונה לאניני טעם שיודעים היטב מה קורה בעולם. המגמה הזו נמשכת גם השנה. במהלך ארבעת ימי הפסטיבל יתקיימו 12 קונצרטים, עם רפרטואר מגוון החל מתקופת הבארוק ועד למוזיקה של המאה העשרים. הפסטיבל יתקיים בסוף פברואר, ובמרכזו תעמוד האופרה היפהפיה "אורפיאו" מאת מונטוורדי בבימוי מלא. האופרה הזו בוצעה אמנם בארץ בשנה בעברה במסגרת פסטיבל ישראל, אך באילת היא תבוצע בבימוי מלא (!) לראשונה בישראל. ההרכב המבצע יהיה אחד המובילים בתחום- ההרכב האיטלקי לה ונקסיאנה (La Venexiana), המוכר היטב מהקלטות. גם יתר האומנים המופיעים בפסטיבל באים ברובם מחזית עולם ההקלטות וההופעות. הבולטים בהם הם הצ'לן מישה מאיסקי (עם בתו הפסנתרנית לילי), התזמורת הקאמרית המעולה "מהלר" שייסד קלאודיו אבאדו, רביעיית ארדיטי, שלישיית ונדרר ("הנודד"), הפסנתרן הקרואטי דייאן לאז'יץ' (Dejan Lazic) ועוד. לאז'יץ' הצעיר הוא בחירה מעניינת במיוחד, שכן בהקלטות שלו הוא צבר מוניטין של מי שעושה הכל בצורה שונה ומקורית ומכעיס את בעלי הטעם השמרני.

שורה תחתונה: שמות עדכניים, רפרטואר לא שגרתי ואיכות ביצוע ללא פשרות. בניגוד לגרגייב, לכאן לא באים כדי לראות ולהראות אלא כדי לשמוע מוזיקה בביצוע כמה מהשמות החמים ביותר בעולם.

הפסטיבל הבינלאומי למוסיקה קאמרית מס' 3. 27 בפברואר עד 1 במרץ 2008.

 

פסטיבל "קלאסי קאמרי" של ישרוטל והתזמורת הקאמרית

זהו הפסטיבל הקלאסי הותיק ביותר באילת, והאב הרוחני של קונספט המוזיקה הקלאסית בעיר. הפסטיבל משלב סדרת קונצרטים בביצועה של התזמורת הקאמרית הישראלית עם אירוח במלונות ישרוטל, כולל במלון ה"רויאל ביץ'" המעולה. כמו בשנים קודמות מפוצל הפסטיבל לשני אירועים נפרדים, שיתקיימו בסופי שבוע עוקבים ויציעו תכנית שונה בכל אחד. מבחינה מוזיקלית טהורה לא ניתן להשוות אותו לשני קודמיו, שכן הוא כלל לא מתיימר להציע כוכבים מחזית עולם ההקלטות. עם זאת, התכניות השנה כוללות היצע מוזיקלי עשיר ומגוון, וניסיון העבר מראה שהן יכולות להיות מהנות בהחלט גם בלי הילת כוכבי-העל שיש לפסטיבלים האחרים. מעבר לכך, השנה יש גם היצע של כמה שמות מהזירה הבינלאומית, כמו הכנר דיוויד גארט, המנצח הותיק פיליפ אנטרמון, אנסמבל סולני האופרה של טיביליסי ועוד. בנוסף יש גם יצוג למוזיקאים ישראלים שעושים חיל בחו"ל, כמו הגיטריסטית המעולה ליאת כהן או המנצח נעם צור. לא פחות מהנה הוא האירוח- לפני כל קונצרט יחכה לכם כיבוד איכותי, ואם תתארחו ב"רויאל ביץ'" אז בכלל שיחקתם אותה. הפסטיבל חביב במיוחד על כמה משופטי בית המשפט העליון, ובשנים החולפות נצפו בו דורית בייניש, תיאודור אור, עדנה ארבל ואחרים.

שורה תחתונה: פסטיבל ותיק באיכות מוזיקלית סבירה ומעלה, בו עומד האירוח במקום לא פחות מרכזי מהמוזיקה. אם בא לכם לפטפט עם דורית בייניש על שוברט, זה המקום.

פסטיבל קלאסי קאמרי. מלונות ישרוטל. פסטיבל ראשון: 24-27 בינואר 2008. פסטיבל שני: 30 בינואר – 3 בפברואר 2008.

תחרות ארתור רובינשטיין לפסנתרנים
גם תחרות רובינשטיין קפצה בשנים האחרונות על העגלה האילתית. התחרות מחולקת כידוע לשלושה שלבים: סולני, קאמרי וסימפוני. את השלב הקאמרי העבירה התחרות לאילת, והמתחרים הצעירים מנגנים בו עם רביעיה קאמרית. רשת "ישרוטל" פרסה חסותה גם על תחרות זו, והקונצרטים נערכים באולם המופעים החדש והמקסים במלון "רויאל גארדן". גם השנה יתקיים שלב המוסיקה הקאמרית של התחרות באילת, מה שמבטיח שאילת תהפוך לסוף שבוע אחד לזירת קרב סוערת במיוחד. בנוסף למקצי התחרות יתקיימו בסוף השבוע גם פעילויות מוסיקליות נוספות, שבחלקן ישתתפו כמה מהשופטים.
בשלב האילתי של תחרות רובינשטיין אפשר לצפות לפגוש את מכורי הפסנתר הכבדים, שנהנים להמר על זהות הזוכים העתידיים ולרכל על השימלה של המתמודדת הסינית (כמעט תמיד יש אחת כזו). מגיעים לשם גם חובבי מוזיקה שנהנים לא רק מהמתח אלא גם מרמת הביצוע, שהיא בדרך כלל גבוהה מאד.

שורה תחתונה: מיועד בעיקר לאוהבי פסנתר, תחרויות ואדרנלין. כדי לעשות מינגלינג עיסקי יש אופציות קורצות יותר.

השלב הקאמרי בתחרות רובינשטיין לפסנתרנים. מלון ישרוטל רויאל ביץ'. 20 – 23 במרץ 2008.

הכתבה פורסמה ב"גלובס", 18.12.2007.

3 תגובות
  1. חיים permalink

    לטעמי קללת פאוסט של ברליוז היא ממש לא ארוכה ומאוד מאוד מוצלחת.

    כמה מהקטעים בה, כמו שתי האריות של מרגריט, או סצנת החלום של פאוסט הם מהיפים ביותר שנכתבו בתקופה הרומאנטית.

  2. רומן permalink

    עומר שלום.

    אם אתה מתעקש (ולדעתי, בצדק) על כמות היודים במילה "יחודי", אנא שים לב שבתאריכים בכתבה זו רשמת "27 לפברואר עד 1 למרץ". אם כבר נכון אז עד הסוף.

    ותודה על העדכונים! תמיד מהנה לקרוא בדף זה.

  3. עומר שומרוני permalink

    תודה רומן, תוקן

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: