דילוג לתוכן

סקירה משווה על העונה הבאה של התזמורות הקאמריות

12 ביולי 2009

פורסם ב"גלובס", 12.7.2009

בתחילת החודש סקרנו את היצע התזמורות הסימפוניות לעונה הבאה, והיום נסקור כמה מהתזמורות והגופים הקאמריים. הסקירה מתייחסת בעיקר לתזמורות הפועלות באיזור המרכז, שם נעשה רובה המכריע של הפעילות המוזיקלית בארץ. היא אינה כוללת תזמורות עירוניות שפונות באופן מובהק לקהל מקומי, כמו הסימפונט רעננה, הסינפונייטה באר-שבע ואחרות.

  

הקאמרטה ירושלים

עבודה קפדנית. אבנר בירון. צילום: דן פורגס

הקאמרטה הירושלמית היא אחת משתי התזמורות הקאמריות המובילות בארץ כיום, לצידו של "אנסמבל סולני תל-אביב". מבחינה סגנונית, לדעתי, היא נשמעת משכנעת יותר במוזיקה מהתקופה הקלאסית על פני יצירות מוקדמות יותר. עם זאת יש לה צליל אחיד ומגובש, בזכות עבודה קפדנית של מייסדה ומנהלה המוזיקלי, אבנר בירון. העונה הקרובה מסקרנת במיוחד מבחינת רפרטואר- הקאמרטה מעזה ללכת על תכניות מיוחדות ולא שגרתיות, שעל פניו עושות רושם מעניין.

השיאים של העונה הבאה: תכנית יוצאת דופן עם אמן הנבל הקולומביאני אדמר (Edmar) קסטניידה; ארבע קנטטות מ"אורטוריית חג המולד" של באך עם מקהלת "קלייר קולג'" מקיימברידג'; תכנית ספרדית, בה תבוצע בין היתר האופרה "תיאטרון הבובות של דון פדרו" מאת מנואל דה פאייה; ערב עם הלחנות שונות לטקסט של ה- Te Deum ("אותך אלוהים, נשבח"); ועוד רבים. נראה שיהיה מעניין בקאמרטה בעונה הזו.

שמות גדולים: החלילן ג'יימס גאלווי (Galway), שיהיה החל מהשנה אורח כבוד של התזמורת; נגן הנבל אדמר קסטניידה, שהתגלה לציבור הישראלי בפסטיבל הג'אז באילת בשנה שעברה; זמרת הסופרן סוזן רידן (Ryden); מקהלת קלייר קולג' מקיימברידג'; המקהלה הפילהרמונית מאסטוניה; וגם זמרים ישראלים צעירים ומצוינים כמו אלון הררי, דניאלה לוגאסי, יעלה אביטל, איילת אמוץ ואחרים.

ממה להיזהר: כתמיד, מי שמעדיף מוזיקת בארוק בכלי תקופה (הגישה שנקראה פעם "אותנטית") עשוי להתאכזב מהצליל הכבד יחסית המופק מהכלים המודרניים בהם מנגנים חברי הקאמרטה. הם נשמעים טוב ומלוטש, אבל תזמורת בארוק זו לא.

שורה תחתונה: הקאמרטה היא תזמורת טובה מאד, שמציעה השנה רפרטואר לא שגרתי ושורה ארוכה של סולנים מצוינים ומקהלות באיכות גבוהה.

אתר הקאמרטה: http://www.jcamerata.com

אנסמבל סולני תל-אביב

הופעת אורח בלתי נשכחת. סרג'יו אזוליני. צילום יח"צ

בשנים הראשונות לקיומו נהנה אנסמבל סולני תל-אביב ממעמד של מטאור: הרכב סולנים צעיר ומבריק, שניגן באיכות מוזיקלית חסרת תחרות. גם היום זהו אחד ההרכבים הקאמריים הטובים בארץ, שמאופיין בצליל גמיש ואיכות נגינה גבוהה. עם זאת, בשנה האחרונה סבל ההרכב מתחלופת נגנים ומבעיות כלכליות קשות, שהשפיעו על שימחת החיים שלו ומיתנו קצת את ההתלהבות הראשונית. למרות הבעיות עדיין מדובר בהרכב מוביל, שמצליח להביא אורחים בקנה מידה עולמי. קונצרט סיום העונה האחרון שלהם, לדוגמא, היה אחד מהקונצרטים המוצלחים שהיו בארץ השנה.

השיאים של העונה הבאה: קונצרט מיוחד לפתיחת העונה בניצוחו של מרק מינקובסקי עם תכנית שכולה מוצרט, וערב עם נגן הבאסון סרג'יו אזוליני שגם ינצח על חלק מהתכנית (על חלקה האחר ינצח ברק טל, מייסדו ומנהלו המוזיקלי של האנסמבל). בכל חמשת הקונצרטים שיבוצעו העונה יש שילוב יפה של מוזיקה קלאסית ומודרנית, עם מחויבות אמיתית למוזיקה בת-זמננו ולמלחינים ישראלים.

שמות גדולים: השנה יגיע לנצח על האנסמבל התל-אביבי לראשונה המנצח הצרפתי מארק מינקובסקי, מחשובי המנצחים הנמנים על אסכולת הביצוע התקופתית. מינקובסקי יצרף לאנסמבל את הכנר הראשי ואת נגני כלי הנשיפה של תזמורתו, "תזמורת הלובר" מצרפת, וזהו מופע שאסור להחמיץ. עוד יגיע השנה נגן הבסון המעולה סרג'יו אזוליני, שהופעת האורח שנתן בעונה שעברה היתה בלתי נשכחת. בנוסף להם יופיעו סולנים ישראלים מהטובים שיש, כמו הקלרניתן חן הלוי, הצ'לן עמית פלד ואחרים.

ממה להיזהר: מזה שההרכב לא מציע אף תכנית מקהלתית, אולי בגלל שאין בארץ אף מקהלה ברמתו. למי שסולד ממוזיקה מודרנית, כדאי לקחת בחשבון גם שההרכב כולל יצירה מודרנית כמעט בכל קונצרט. כאן זה לא הקהל המנומנם של הפילהרמונית.

שורה תחתונה: אנסמבל סולני תל-אביב עבר לאחרונה תקופה לא קלה, אבל הוא עדיין מציע את אחת האופציות הרעננות והמבריקות בנוף המוזיקלי הישראלי.

אתר אינטרנט: אין, אבל אפשר לקבל פרטים במייל הבא: tlv.soloists@gmail.com

הקאמרית הישראלית

כנרת בארוק מעולה. אליזבת וולפיש. צילום: יח"צ

בניגוד לתזמורות האחרות, לקאמרית הישראלית אין נישה ספציפית משלה. זו די בעיה, כי שוק התזמורות הישראלי רווי וכדי למשוך קהל צריך איזה מאפיין ייחודי. השנה מנסה הקאמרית לחזק את תחום מוזיקת הבארוק אצלה, ומציעה סדרת בארוק חדשה. הקלף העיקרי בסדרה זו היא כנרת הבארוק האנגלית המעולה אליזבת וולפיש, שתופיע עם התזמורת במספר קונצרטים שונים ככנרת ומנצחת. סדרה חדשה נוספת היא "קלאסירוק", בה תשתף התזמורת פעולה עם להקות רוק מקומיות. במסגרת זו היא תבצע את המוזיקה מתוך האלבום "סרג'נט פפר" של החיפושיות עם להקת הסיקסטיז, ואת "החומה" של פינק פלויד עם להקת אובלינס.

השיאים של העונה הבאה: קשה להמר, כי איכות הביצוע בקאמרית לא תמיד אחידה. על הנייר, יש לא מעט תכניות יפות.

שמות גדולים: נגן החצוצרה המצוין סרגיי נקאריאקוב, המנצח ונגן הקונטרבס נאביל שהאטה (Shehata) שכיהן שנים בפילהרמונית של ברלין, כנרת הבארוק אליזבת וולפיש, המנצח הצרפתי פרדריק שאזלן, והיועץ המוזיקלי של התזמורת, רוברטו פטרנוסטרו (Paternostro). בקאמרית יופיעו גם כמה זמרות ישראליות שתמיד כיף לשמוע, כמו דניאלה לוגאסי, שרון רוסטורף-זמיר, קלייר מגנאג'י ואחרות.

ממה להיזהר: מרמה מוזיקלית לא אחידה, עקב היעדר מנהל מוזיקלי קבוע וקשיים תקציביים כרוניים.

שורה תחתונה: שמות מעניינים יש ותכניות מעניינות יש. נחכה רק לראות איך זה ילך ביחד.

אתר התזמורת: http://www.ico.co.il

תזמורת הבארוק ירושלים

מנצח אנגלי מעולה. אנדרו פארוט. צילום: דן פורגס

"תזמורת הבארוק ירושלים" נוסדה ע"י דוד שמר לפני עשרים שנה, והיתה תזמורת הבארוק הראשונה בישראל. היא היחידה בארץ שמציעה סדרת קונצרטים מסודרת של מוזיקה מתקופת הבארוק, המבוצעת בכלי נגינה של התקופה ובפרשנות בעלת מודעות היסטורית. רמתה של התזמורת עלתה בשנים האחרונות מאד, והיא מצליחה להביא לארץ בקביעות מוזיקאי בארוק בעלי שיעור קומה עולמי. השנה מקיימת התזמורת שש סדרות קונצרטים, שיבוצעו בירושלים ובת"א. היא תחגוג בהם 350 שנה להולדתו של הנרי פרסל ותציין 250 שנה למותו של הנדל.

השיאים של העונה הבאה: האורטוריה "משתה אלכסנדר" של הנדל; תכנית קולית וכלית יפה בניצוחו של האיטלקי המעולה רוברטו ג'יני; תכנית בניצוחו ונגינתו של שלו עד-אל; והסמי-אופרה "המלך ארתור" של פרסל בניצוחו של אנדרו פארוט.

שמות גדולים: התזמורת תארח בעונה הקרובה כמה מהמוזיקאים המוכרים ביותר בתחום ביצועי מוזיקת הבארוק בעולם. ביניהם בולטים המנצח ונגן הויולה דה-גמבה האיטלקי רוברטו ג'יני, הצ'מבליסט והמנצח הבינלאומי יליד ישראל שלו עד-אל, הכנר והמנצח וולטר רייטר והמנצח האנגלי המעולה אנדרו פארוט, המוכר היטב מהופעותיו הקודמות עם התזמורת.

ממה להיזהר: האזהרה לגבי תזמורת הבארוק ירושלים קבועה- רמת התזמורת לא אחידה, ומשתנה מאוד על-פי המנצח שניצב מולה והנגנים והזמרים הספציפיים שמשתתפים בכל קונצרט.

שורה תחתונה: תכניות מיוחדות ויפות ואורחים מעוררי ציפייה. למי שאוהב מוזיקת בארוק, התזמורת הירושלמית היא האופציה המועדפת מבין כל המתחרות.

אתר התזמורת: http://www.jerusalem-baroque.org.il

התזמורת הקאמרית הקיבוצית

רוקדת עם תזמורות. רננה רז. צילום: אייל לנדסמן

התזמורת הקאמרית הקיבוצית תפסה לה שתי נישות. הראשונה היא גיאוגרפית: היא מופיעה בכל קצות הארץ, כולל בית שאן, נהריה, אשקלון ועוד. השניה היא סגנונית: זו תזמורת שמבצעת לא רק מוזיקה קלאסית אלא גם מוזיקה אתנית, ג'אז ואפילו מוזיקת בארוק.

השיאים של העונה הבאה: קונצרט מולטימדיה בו תתארח להקת המחול של רננה רז לביצוע סוויטת מחול של ראמו; קונצ'רטו לציפורים ותזמורת של המלחין הפיני ראוטווארה; האורטוריה "בריאת העולם" של היידן עם מקהלת "פוטסדאם קנטוריי" מגרמניה; ומעל כולם, תכנית עם זמרת הלדינו הישראלית המהממת יסמין לוי, שתבצע שירי לדינו בליווי תזמורת.

שמות גדולים: זמרת הלדינו יסמין לוי, שהיא לדעתי הגדולה בתחומה כיום; מקהלת "פוטסדאם קנטוריי"; ניר קברטי, מנצח ישראלי המתגורר באיטליה ועושה חייל באירופה וארה"ב; והרקדנית רננה רז, שעושה העונה כמה פרויקטים משותפים עם תזמורות.

ממה להיזהר: רמת התזמורת סבירה, אבל לא תמיד יש לה את הניצוץ שהופך קונצרט לחוויה מרגשת.

שורה תחתונה: הקאמרית הקיבוצית מציעה למנוייה אוסף מעניין של סגנונות, אבל מבחינת רמה מוזיקלית יש תזמורות טובות ממנה. היתרון הגדול שלה הוא בתכניות יוצאת הדופן, וכן בהגעה הבלתי מתפשרת אל הפריפריה.

אתר התזמורת: http://www.kibbutz-orchestra.co.il

המרכז למוזיקה קאמרית בתל-אביב

רמה בינלאומית. טריו מונדריאן. צילום: יח"צ

המרכז למוזיקה קאמרית בתל-אביב יקיים גם את העונה הקרובה שלו במרכז עינב בת"א, תחת השם "שטריקר בעינב". המרכז מארח מדי שנה הרכבים קאמריים מובילים, ומיועד לחובבי מוזיקה רציניים שיודעים להאזין למוזיקה נטו ללא תוספות מסיחות דעת. בעונה הקרובה תצטרף להיצע הרגיל של המרכז גם סדרת רסיטלים לפסנתר לציון 200 שנה להולדתו של פרדריק שופן.

השיאים של העונה הבאה: קשה לנבא, אבל מעיון בסעיף "השמות הגדולים" למטה אפשר לשער שיהיו לא מעט. נכון שלא שומעים את זה בחדשות, אבל ישראל הוציאה מתוכה כמה הרכבים קאמריים ברמה בינלאומית. "שטריקר בעינב" הוא אחד המקומות העיקריים לשמוע אותם.

שמות גדולים: מחו"ל יגיעו למרכז הרביעייה הדורית מבריטניה ורביעיית איזאי מצרפת, שתיהן מעולות ומוכרות היטב לקהל הישראלי. המרכז יארח השנה גם כמה מההרכבים הישראליים החשובים ביותר, שחלק מנגניהם פעילים בעיקר בחו"ל ומגיעים לארץ לגיחות קצרות. ביניהם יופיעו בעונה הקרובה טריו מונדריאן, הפרויקט הקאמרי הישראלי, הרביעייה העכשווית, רביעיית כרמל (בסידרה מוסברת), אנסמבל מיתר ואחרים. המרכז יארח השנה גם את "סולני באך הישראליים", הרכב קולי וכלי מצוין שיבצע ארבע מהקנטטות היפות ביותר של באך בכלי תקופה.

ממה להיזהר: למי שעושה צעדים ראשונים בתחום המוזיקה הקלאסית כדאי לקחת בחשבון שהמרכז מציע רפרטואר תובעני, שדורש יכולת הקשבה וריכוז. אין פה אפקטים או רקדניות.

שורה תחתונה: תכניות קאמריות ברמה גבוהה, שמיועדות לקהל מיטיבי לכת בתחום המוזיקה הקלאסית.

אתר המרכז: http://icm.org.il/chamber

One Comment
  1. שאול permalink

    שלום עומר
    האם חוץ מצותא יש תוכניות למוסיקה קאמרית
    פרטיטה לכלי יחיד
    סונטות לשני כלים
    רביעיות
    חמישיות

    גילוי נאות

    לא חושב שאלך לשמוע בהופעה חייה שלישיות של שוברט אחרי ששמעתי את קורטוףטיבו,אזאלס או את רודולף סרקין עם האחים בוש

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: