ראיון עם מת'יו הולז לקראת הגעתו לארץ

מת'יו הולז. צילום: סטפן פייג'
פורסם ב"גלובס", 25.11.2009
בסוף החודש יופיעו בארץ לראשונה חברים מאנסמבל "רטרוספקט" הבריטי, בניצוחו של מת'יו הולז (Halls). הם יבצעו כאן את "מלכת הפיות", יצירתו המקסימה של הנרי פרסל (Purcell), בשיתוף שורת מוזיקאים מקומיים.
מאחורי השם התמים "רטרוספקט" מסתתר סיפור לא סימפטי, שהסעיר את בריטניה לפני כשנתיים וחצי. בעבר נקרא האנסמבל בשם "קינגס קונסורט" ("ההרכב של המלך"), והיה אחד מגופי המוזיקה המוקדמת הבולטים באנגליה. את ההרכב הקים המנצח האנגלי רוברט קינג, שבמשך שנים ארוכות הוביל אותו לעשרות הקלטות וקונצרטים ברמה הגבוהה ביותר. אלא שבשנת 2007 נידון קינג למאסר, אחרי שהורשע בניצול מיני של ילדים ששרו תחת ניצוחו. הרשעתו של קינג הביאה את ההרכב להתנער ממנו לחלוטין, תהליך שהחל במינוי מנהל מוזיקלי חדש והסתיים השנה בשינוי שם.
"מאז מאי 2007 רוברט קינג כבר לא קשור לאנסמבל", מספר מת'יו הולז, המנהל המוזיקלי הנוכחי, בראיון מביתו בלונדון. "כשהוא נכלא, חבר הנאמנים של ההרכב הדיח אותו מיד. ההרכב המשיך לפעול תחת השם "קינגס קונסורט" במשך שנתיים כדי למלא התחייבויות חוזיות, ואחריהן הוחלט לעשות לו מיתוג מחדש עקב הנסיבות. חוץ משינוי המנהל המוזיקלי לא חל שום שינוי. בהרכב יש בדיוק אותם מוזיקאים. כיום אנחנו מביטים קדימה, אחרי תקופה שהייתה לנו קשה מאד".
הולז ינצח בארץ על שלושה קונצרטים, ואיתו יגיעו גם שני זמרים מהאנסמבל. אליהם יצטרפו תזמורת "בארוקדה" הישראלית (שחבריה מנגנים בכלים הסטוריים מתקופת מהבארוק), מקהלת "שחר" הישראלית, ושלושה סולנים ישראלים. מדובר בטובי זמרי הבארוק שיש כיום בארץ: זמרות הסופרן קלייר מגנאג'י ויעלה אביטל, וזמר הקונטרה-טנור אלון הררי.
שיתוף הפעולה בין ה"בארוקדה" לבין ההרכב האנגלי ימשיך באפריל 2010. בחודש זה יתקיים ב"וויגמור הול" בלונדון מופע מקביל של "מלכת הפיות", אותו יבצע אנסמבל "רטרוספקט" בשיתוף כמה מחברי ה"בארוקדה". בנוסף, יעבירו חברי התזמורת הישראלית בלונדון הרצאה על הרפרטואר המוזיקלי היהודי בתקופת הבארוק.
איך נוצר הקשר בינך לבין ה"בארוקדה"?
"בשנים האחרונות השתתפתי באופן קבוע כמורה בסדנאות המוזיקה העתיקה בירושלים", מספר הולז, "וכך פגשתי כמה מהמוזיקאים המוכשרים שמרכיבים כיום את התזמורת. את הרעיון לשתף פעולה גלגלנו כבר לפני שנים, ובשנה שעברה זה התגבש לכדי תכנית לבצע מוזיקה אנגלית מהבארוק".
הולז נלהב מאד מהיצירה שתבוצע, "מלכת הפיות" של הנרי פרסל. "זו אחת היצירות הצבעוניות ומלאות הדמיון של פרסל, גם מבחינה קולית וגם מבחינה כלית", הוא אומר. "זו יצירה תיאטרלית שמבוססת על "חלום ליל קיץ" של שייקספיר, וכוללת סידרה של קטעים אלגוריים מלאי גיוון ואופי". כמקובל בביצועי בארוק הוא לא רק ינופף בשרביט, אלא ינצח במקביל לנגינה בצ'מבלו.
מה קורה היום בסצינת המוזיקה המוקדמת בעולם? האם אתה מרגיש שההתלהבות של שנות התשעים עדיין קיימת, או שיש דעיכה בהתעניינות הקהל בתחום?
"המוזיקה המוקדמת היום עדיין משגשגת, ואפילו צומחת", אומר הולז. "אנחנו רואים היום תהליך מעניין, והוא שהגבולות הולכים ונמתחים כל הזמן בכל הקשור לרפרטואר ולטכניקות נגינה. תזמורות של כלי תקופה בכל רחבי אירופה זוכות להערכה גדולה על ביצועים לברהמס וברוקנר, ובמקביל, תזמורות סימפוניות מודרניות מגלות מחדש את המוזיקה של באך, מוצרט והיידן. המשמעות היא שהמודעות הגוברת לסוגיות של סגנון חדרה לעולם המוזיקה בכל הרמות, וזה קרה במידה רבה כתוצאה מעבודה החלוצית של המבצעים השייכים לתנועת המוזיקה המוקדמת. העיסוק בסגנונות מוזיקליים מהעבר הוא כבר לא נחלתו הבלעדית של עולם המוזיקה המוקדמת, אלא חלק מהותי בהשכלה מוזיקלית כללית. בסופו של דבר, העניין מגיע לכלים. השאיפה להשיג כנות סגנונית היא אוניברסאלית, אבל האמצעים משתנים: חלק מהתזמורות מנגנות בכלי תקופה, וחלק בכלים מודרניים. לא יפתיע אותי אם בעתיד הקרוב יהיו מוזיקאים שינגנו בשני סוגי הכלים במידה שווה של הצלחה. בכל מקרה, דבר אחד בטוח- קהלים בכל העולם ממשיכים לאהוב מוזיקה מתקופת הבארוק והתקופה הקלאסית. יש משהו במוזיקה הזו שמושך קהל".
"מלכת הפיות" מאת פרסל, בביצוע קונצרטנטי. מנצח: מת'יו הולז. הקונצרטים יתקיימו ב- 29.11 במרכז ענב בת"א, 30.11 באודיטוריום וייל בכפר שמריהו, ו – 1.12 בכנסיית סנט ג'ון בחיפה.