חדשים ומומלצים: באך האב, שופן ובאך הבן
פורסם ב"גלובס", 11.3.2010

י.ס. באך- קנטטות 12, 78, 150 ועוד. AKADEMIA. מנצחת: פרנסואז לזאר. דיסק "זיג-זג". ציון: 10.
זהו אחד הדיסקים היפים ששמעתי לאחרונה. ההרכב הצרפתי AKADEMIA מבצע פה שלוש קנטטות של באך, ביניהן שתיים מהמרגשות ביותר שלו- מס' 12 ומס' 150. חוץ מהן יש פה את קנטטה 78המוכרת פחות, ואת המוטט "ישו, אור חיי". זהו רפרטואר קולי יפהפה ומורכב, עם רגעים עוצרי נשימה ממש.
ההרכב המבצע משלב ארבעה סולנים מצוינים עם מקהלה קאמרית קטנה, אותם מלווה הרכב מצומצם המנגן בכלי תקופה. בניגוד לאופנה הרווחת היום, הסולנים לא רק שרים את האריות אלא גם מצטרפים למקהלה לשירת הקטעים המקהלתיים. המנצחת פרנסואז לזאר מפיקה מכולם צליל נקי ובהיר, שמבליט את השקיפות הבאכית אבל מצליח גם לתפוס את כל העושר הצלילי הטמון בכתיבתו הרב-קולית. ביצוע נפלא.

שופן- בלדות ונוקטורנים. ארתור שונדרוורד. דיסק "אלפא".
הפסנתרן ארתור שונדרוורד (Schoonderwoerd) עלה בשנים האחרונות לתודעה כמבצע מעניין של בטהובן ושופן בפסנתר פטישים. פסנתר פטישים הוא למעשה האח הנחות של הפסנתר המודרני, וצלילו נשמע מעט עמום יותר. עם זאת, זהו הכלי המקורי שעמד לרשות המלחינים הגדולים, כך שנגינה עליו יכולה לתת מושג טוב לגבי השאלה איך היצירות נשמעו במקור.
ההקלטה החדשה של שונדרוורד ב"אלפא" היא על פסנתר פלייל (Pleyel) משנת 1836, שנה בה שופן היה בן 26. הדיסק כולל את כל ארבע הבלדות של שופן, ולצידן ארבעה נוקטורנים ופרלוד. מבחינת רפרטואר זו בחירה נהדרת, שכן אלו כמה מפסגות ההלחנה של המלחין. מבחינת הביצוע, יש להניח שהדעות יהיו חלוקות. הצליל הייחודי של פסנתר הפטישים אמנם נקי וחלק יחסית לפסנתרים אחרים מהתקופה, אבל בהשוואה לפסנתרים המודרניים המבריקים הוא נשמע קצת עצי ומוגבל. מצד שני, מי ששבע מרובינשטיין ושות' ימצא פה צבע חדש לגמרי ופרשנות לא שגרתית, שמנקה את שופן לגמרי מהשמאלץ המקובל ומאירה אותו באור חדש ומחמיא. למי שרגיל לשמוע פסנתרנים שמנגנים שופן עם רגל דבוקה לפדאל זו תהיה חוויה מתקנת. כדאי מאד להכיר.

ק.פ.ע באך- קונצ'רטי לחליל טרוורסו. אלכסיס קוסנקו, ארטה דאי סונאטורי. דיסק "אלפא".
עוד מעדן מ"אלפא". יש פה שלושה קונצ'רטי לחליל טרברסו של קארל-פיליפ-עמנואל באך, בנו של באך הגדול. חליל הטרוורסו (Traverso) הוא חליל צד עשוי עץ, אחיו הקדמון של חליל המתכת המודרני. הקונצ'רטי של ק.פ.ע באך בנויים במתכונת המקובלת של שלושה פרקים (מהיר-איטי-מהיר), ומציעים מוזיקה קליטה ונגישה עם אלמנט וירטואוזי של הסולן.
הסולן והמנצח בדיסק הזה הוא אלקסיס קוסנקו (Kossenko), שמוביל את ההרכב המצוין "ארטה דאי סונאטורי" (אמנות הנגינה). כל הנגנים, מיותר לציין, מנגנים בכלי תקופה. הביצוע אדיר: הפרקים המהירים תוססים ומלאי חיים, הפרקים האיטיים ליריים וענוגים, והכל מנוגן ומוקלט באיכות אופטימלית. המוזיקה לא תמיד גאונית מבחינת מורכבות, אבל מענגת מאד. ממש דיסק כיפי.
למי שכותב על מוסיקה אין את הפטור של מי ששומע מוסיקה. אני שמעתי את 4 המחזורים מסע חורף,הטוחנת היפה,אווז הבר ו 14 שירים של גתה בביצועה של בריגיט פאסבנדר בלא לדעת כלל מה מילות השירים. שמעתי נהניתי ואני פטור מלשמוע את דיסקאו ואת קווסטהוף. שמעתי את קתלין פרייר בחיי אשה ואהבתה וזה הספיק. אהבתי את המיסה בסי עם קופמן אבל נסחפתי אחרי בלומשטדט שהקליט את המיסה בכלים מודרניים. אני צולח את המזמורים של מונטרוורדי ברצף ובקלות.
אני לא עוסק בליווי לאריות geduld או es ist wollbracht בפסיונים של באך מה שעוסקים במוסיקולוגיה.
כל ההקדמה המשעממת הזאת באה להגיד שלתת ציון 10 לדיסק עם הקלטות של באך זה יומרני מדי .
לא שמעתי את ההקלטה אבל השתתפותו של זמר קונטרטנור מספיקה לי בשביל לתפוס מרחק מהדיסק
למה אתה משאיר תגובות כל כך מטומטמות באתר שלך? המגיב מעלי כותב פה שטויות שראוי להעיף לכל הרוחות
למה תגובות מטןמטמות ולמ ה ראוי להעיף