דילוג לתוכן

העונה הבאה של התזמורות הקאמריות- סקירה משווה

7 ביוני 2010

פורסם ב"גלובס", 7.6.2010

לאחרונה סקרנו את היצע התזמורות הסימפוניות לעונה הבאה, והיום נסקור כמה מהתזמורות והגופים הקאמריים. הסקירה מתייחסת בעיקר לתזמורות הפועלות באיזור המרכז, שם נעשה רובה המכריע של הפעילות המוזיקלית בארץ. היא אינה כוללת תזמורות עירוניות שפונות באופן מובהק לקהל מקומי, כמו הסינפונייטה באר-שבע, הסימפונט רעננה, הקאמרית הרצליה ואחרות.

הקאמרטה ירושלים

טבאה צימרמן. צילום: Marco Borggreve

הקאמרטה ירושלים היא אחת משתי התזמורות הקאמריות המובילות כיום בישראל, לצידו של "אנסמבל סולני תל-אביב". היא מתאפיינת בנגינה אחידה ומגובשת, עם צליל יפה ורמה מוזיקלית גבוהה שהולכת ומשתבחת עם הזמן. העובדה הזו מאפשרת לה להזמין מבצעים בינלאומיים מעולים, וללוות אותם ברמה המזכירה הרכבים מובילים בחו"ל. הבעיה היחידה של התזמורת היא מידה מסוימת של נוקשות בנגינה, והיעדר מרכיב מספק של חופש וקלילות שהיו יכולים לסייע ליצירת ביצועים משוחררים יותר. בכל מקרה, רמתה הביצועית כיום מעוררת הערכה.

שמות גדולים: עיקר העניין השנה מבחינת שמות גדולים הוא ברשימת הסולנים האורחים. זו כוללת בין השאר את הויולנית טביאה צימרמן, הצ'לן מישה מאיסקי (Maisky), הכנר חגי שחם, ונגן הגיטרה הספרדי פבלו סאיינז וייגאס (Sainz Villegas). בנוסף לסולנים יתארחו גם שתי מקהלות זרות- האנסמבל הקולי "רוסטבי" (Rustavi) מגיאורגיה והמקהלה הפילהרמונית של טרנסילבניה, שפתחה את העונה הנוכחית.

רפרטואר: הקאמרטה מציעה בעונה הבאה שתי סדרות. הראשונה היא סידרה ווקאלית, תחת הכותרת "כלים וקולות". סידרה זו תציג שתי מקהלות מחו"ל, שתי מקהלות מהארץ ושורת סולנים. השנייה היא סידרה כלית, שתיקרא "כלים ועוד – השמות הגדולים" ותארח מספר סולנים מובילים. בנוסף תציע התזמורת סדרה משולבת, המגוונת בין שתי הסדרות.

השיאים הצפויים של העונה כוללים תכנית קולית יפה עם "האנסמבל הקולי החדש", בה יבוצעו הרקוויאם של כרוביני והקנטטה היפה מספר 4 של באך; קונצרט עם "אנסמבל זמרי מורן", שחברותיו תבצענה מיסה של היידן ואת המגניפיקט של ווהן-וויליאמס; הקונצרט של האנסמבל הגיאורגי, שישיר מוזיקה רב-קולית מארצו;  והמקהלה הפילהרמונית של טרנסילבניה, שתצטרף לתזמורת לביצוע הרקוויאמים של מוצרט ושל ברוקנר.

עניין מיוחד מעורר ביצועה של אופרה קומית נדירה של היידן בשם "הרוקח", שתבוצע על-ידי  ארבעה סולנים.

שורה תחתונה: אם אתם מחפשים תזמורת קאמרית עם איכות מוזיקלית גבוהה, סולנים טובים ורפרטואר לא שגרתי- הקאמרטה היא הבחירה הראשונה.

אתר: http://www.jcamerata.com

 

אנסמבל סולני תל-אביב

אנדראס שול. צילום: Eric Larrayadieu

"אנסמבל סולני תל-אביב" הוא הרכב קאמרי צעיר ותוסס, המורכב מסולנים ישראלים מצטיינים. בשנתיים האחרונות הועם קצת זוהרו, הן עקב שינויים פרסונליים בהרכב הנגנים והן עקב בעיות כלכליות קשות. עם זאת, הוא עדיין אחד ההרכבים הקאמריים הטובים בארץ, בזכות קבוצת סולנים צעירה המאופיינת בצליל משוחרר ומבריק.

שמות גדולים: אנסמבל סולני תל-אביב מנגן באיכות גבוהה מאד, ורמת הסולנים שמופיעים איתו היא בהתאם. בעונה הבאה אלו יהיו הזמר הנפלא אנדריאס שול (Scholl), מהקונטרה-טנורים המרגשים והצלולים בעולם; הכנר הנורווגי טריה טונסן (Terje Tonnesen); הפסנתרן בנימין הוכמן; צמד הנקשנים "פרקדו"; ונגן הבסון סרג'יו אזוליני (Azzolini), שהקונצרטים הקודמים שלו עם ההרכב היו חגיגה אמיתית.

רפרטואר: ההרכב יבצע בעונה הבאה חמש תכניות, עם רפרטואר נועז ומגוון בהרבה מזה של התזמורות ה"רגילות". התכניות כוללת שילוב של יצירות קאמריות להרכבים קטנים- משלישייה עד שביעייה- לצד יצירות סימפוניות לתזמורת מלאה. השילוב הזה, שאפשרי עקב רמתם הגבוהה של הנגנים בהרכב, מבטיח גיוון ועניין.

בין היתר יבוצעו העונה באנסמבל סולני ת"א קונצ'רטו לפסנתר מס. 2 של בטהובן, עם הסולן הישראלי המצוין בנימין הוכמן; סימפוניות קלאסיות של היידן, בוקריני ומנדלסון; מגוון יצירות ישראליות, שהאנסמבל מבצע מתוך מחוייבות אמיתית; יצירות שתבוצענה בהובלת האמנים האורחים, כולל קונצ'רטי ברנדנבורגיים של באך ודיברטימנטו של מוצרט; ויצירות קאמריות משיאי הרפרטואר, כמו הרביעייה אופוס 130 של בטהובן.

 

שורה תחתונה: האנסמבל עבר בתקופה האחרונה שינויים שפגעו מעט בהילת המטאור שהייתה לו, אבל עדיין מציע את אחת האופציות הרעננות ביותר בנוף המוזיקלי המקומי. גם אם אינכם קונים מנוי, כדאי לא להחמיץ את הקונצרטים עם סרג'יו אזוליני ועם אנדראס שול.  

אתר אינטרנט: אתר ההרכב עדיין אינו פעיל, אך אפשר לקבל פרטים במייל הבא: tlv.soloists@gmail.com

 

הקאמרית הישראלית

רוברטו פטרנוסטרו. צילום יח"צ

התזמורת הקאמרית הישראלית מציינת השנה עונה חדשה בניהולו המוזיקלי של המנצח האוסטרי רוברטו פטרנוסטרו (Paternostro), שאמור לתת לה מתיחת פנים אחרי מספר שנים לא קלות. בנוסף לפטרנוסטרו יפעל בתזמורת המנצח הישראלי הצעיר דניאל כהן, שהתמנה למנצח עמית.

שמות גדולים: התזמורת לא נמצאת בסטטוס כלכלי ואמנותי שמאפשר  לה להזמין גדולי עולם, אבל יתארחו בה כמה מנצחים וסולנים ברמה גבוהה. הבולטים בהם הם הפסנתרנים בשארה הרוני, דוד גריילסאמר, אלנה בשקירובה, איאן פאונטיין ואלון גולדשטיין; הכנרים ברנבס קלמן (Barnabas Keleman) ולטיציה הונדה; המנצחים קרל היינץ סטפנס ויואב תלמי; המנצחת הברזילאית ליגיה אמאדיו; וכנרת הבארוק הנהדרת אליזבת וולפיש, שתופיע הפעם כמנצחת.

רפרטואר: בעונה הבאה תציג התזמורת חמש סדרות. הראשונה היא "קלאסי ועוד", עם ששה קונצרטים של מוזיקה מהתקופות הקלאסית והרומנטית. השנייה היא "קלאסי מוצרט", עם חמישה קונצרטים שבמרכז כל אחד מהם קונצ'רטו לפסנתר של מוצרט. השלישית היא "מעורב קלאסי", שתשלב שלושה קונצרטים קוליים ושלושה קונצרטים מיוחדים של מוזיקה מארצות שונות. הרביעית נקראת "3X3 ותזמורת", ותכלול שלושה קונצרטים שבמרכזם קונצ'רטי לשניים ושלושה כלים. סידרה זו תונחה ע"י ד"ר אורית וולף. החמישית היא הסידרה "כל צלילי הקשת", המיועדת לילדים והוריהם.

 

בין הקונצרטים הקוליים מופיעה האורטוריה "אליהו" של מנדלסון, המשעממת למדי לטעמי, עם מקהלה מגרמניה; המיסה הנשגבת בסי מינור של באך (הגדולה"), בביצוע שקשה לנבא את איכותו עם "זמרי קולגיום"; וקונצרט שיציג יחד את "מיסת נלסון" מאת היידן ואת "מיסת ההכתרה" מאת מוצרט, גם הוא עם "זמרי קולגיום".

 

בין הקונצרטים האתניים המעניינים ניתן למנות מחווה למוסיקה ברזילאית בניצוחה של ליגיה אמאדיו מברזיל, וערב טנגו עם הפסנתרן הספרדי אלברט גווינוברט (Guinovart).

 

חידוש מיוחד שיושק בתזמורת השנה נקרא "טעימות קאמריות". במסגרת זו יבוצע, בחלק מהסדרות, פרק מיצירה קאמרית ע"י הרכב של נגני התזמורת.

שורה תחתונה: הקאמרית הישראלית תארח העונה שורה ארוכה של אורחים מבטיחים, ויש לקוות שהמנהל המוזיקלי החדש שלה יחזיר לה במהלך העונה את הצבע לפנים.

אתר התזמורת: http://www.ico.co.il

 

תזמורת הבארוק ירושלים

מגי פולטלס. צילום יח"צ

תזמורת הבארוק ירושלים הייתה הראשונה בישראל שביצעה בשיטתיות מוזיקה מתקופת הבארוק בכלי נגינה תקופתיים ובפרשנות בעלת מודעות היסטורית. התזמורת טובה בדרך כלל, אבל החוויה שמספקים הקונצרטים שלה אינה אחידה ומשתנה על פי הרכב הנגנים וזהות המנצח. ביקרתי בקונצרטים שלה שהיו בינוניים או משמימים, ולעומתם גם בקונצרטים מעולים- כמו קונצרט סיום השנה שבוצע בסוף השבוע שעבר. השנה המצב נראה מבטיח, כיוון שתופיע עם התזמורת שורת מנצחים וסולנים מעולים שכבר הוכיחו עצמם בעבר.

שמות גדולים: התזמורת תארח בעונה הקרובה כמה מהמוזיקאים המוכרים ביותר בתחום ביצועי מוזיקת הבארוק בעולם: אמנית הבארוק הנפלאה קתי דברצני (Debretzeni), בתפקיד כפול של כנרת ומנצחת; המנצחת והכנרת המעולה מגי פולטלס (Faultless); המנצח והאבובן אלפרדו ברנרדיני; והמנצח האנגלי הגדול אנדרו פארוט, המכהן מאז שנת 2006 כמנצח לשם כבוד של התזמורת.

רפרטואר: תזמורת הבארוק מציגה העונה ששה קונצרטים, שכמעט כולם מעוררים ציפיות גדולות. ביניהם בולטים קונצרט עם כנרת הבארוק הנהדרת קתי דברצני, שהופעותיה הקודמות בארץ היו מלהיבות תמיד; ביצוע מסקרן לאורטוריה "הגר וישמעאל" של סקרלטי, עם שורת סולניות ישראליות שכולן מומחות בארוק; קונצרט בנגינתה וניצוחה של מגי פולטלס, שגם היא מלהיבה תמיד; קונצרט בניצוחו של האבובן אלפרדו ברנרדיני מאיטליה, המוכר היטב מפעילותו הבינלאומית; וגולת הכותרת של העונה- "המיסה הגדולה" של באך, עם סולני ה"טאוורנר קונסורט" מאנגליה ובניצוחו של אנדרו פארוט.

שורה תחתונה: תכניות יפות מאד, ואורחים מהשורה הראשונה בעולם. גם למי שלא עושה מנוי מומלץ לבוא לארבעה מהקונצרטים- אלו בהובלתם של קתי דברצני, מגי פולטלס, אלפרדו ברנרדיני ואנדרו פארוט. כל הארבעה מוכרים היטב כמבצעים מעולים, ומעוררים ציפיות גדולות.

אתר התזמורת: http://www.jbo.co.il

 

התזמורת הקאמרית הקיבוצית

שלו עד-אל. צילום יח"צ

התזמורת הקאמרית הקיבוצית היא היחידה בישראל שמופיעה בכל קצות הארץ, כולל בית שאן, נהריה, אשקלון ועוד. הייחוד השני שלה הוא סגנוני, בכך שהיא מבצעת לא רק מוזיקה קלאסית אלא גם אתנית. רמת התזמורת סבירה, אבל בדרך כלל חסר לי בקונצרטים שלה את ה"חשמל" שהופך קונצרט לחוויה מרוממת נפש.

שמות גדולים: בעיקרון, הקאמרית הקיבוצית היא לא הבחירה המועדפת למי שמחפש שמות נוצצים. מי שכן בולטים השנה הם המנצח שלו עד-אל, שכבר עשה פלאים עם התזמורת בעבר; הכנר גלעד הילדסהיים; ונגן האקורדיון הצרפתי המעולה רישאר גליאנו.

 

רפרטואר: כתמיד, הקאמרית הקיבוצית משלבת העונה מוזיקה קלאסית מתקופות שונות עם מוזיקת בארוק ומוזיקה אתנית. תכנית העונה הבאה עמוסה בכל טוב: ביצוע ראשון בארץ של האופרה "חסדו של טיטוס" מאת מוצרט, בבימוי מלא; תכנית מסקרנת שתוקדש לארבעה מלחינים ממדינות שונות שכתבו בסגנון מוצרטי, כולל מוצרט עצמו, בניצוחו של שלו עד-אל המצוין; קונצרט קולי עם יצירות של הנדל וברהמס, כולל "שירת הגורל" היפהפייה, עם "האנסמבל הקולי החדש"; קונצרט בו תבוצע בין היתר היצירה "תמונות בתערוכה" של מוסורגסקי, בליווי מצגת וידאו של ציורים; קונצרט מיוחד עם נגן האקורדיון הצרפתי הגדול רישאר גליאנו, עם יצירות מאת באך בעיבוד לאקורדיון, חינסטרה ופיאצולה; קונצרט בו יבוצע, בין היתר, מחזור השירים היפה של ברליוז "לילות קיץ"; קונצרט לטיני בשיתוף רביעיית "פיטנגו" עם יצירות של דריוס מיו ואסטור פיאצולה; ועוד.

 

שורה תחתונה: הקאמרית הקיבוצית מציעה רפרטואר מעורר הערכה ביצירתיות ובגיוון שלו, ועל כך מגיעות לה תשואות. עם זאת, מבחינת רמה מוזיקלית ו"ניצוצות" יש תזמורות טובות ממנה. היתרון הגדול שלה הוא בהגעה השיטתית לכל קצוות הארץ, מה שלא עושה אף תזמורת אחרת.

אתר התזמורת: http://www.kibbutz-orchestra.co.il

 

תזמורת ה"בארוקדה"

פטריק כהן אקנין. צילום יח"צ

תזמורת הבארוקדה היא הצעירה מבין תזמורות הבארוק הפעילות כיום בארץ. היא לא זוכה למספיק פירסום, וחבל: זו תזמורת חמודה ומלאת חיים, בה מנגנים כמה מנגני הבארוק הטובים ביותר בארץ.

שמות גדולים: הבארוקדה מארחת בעונה הבאה שני אמני בארוק מעולים מחו"ל: הצ'מבליסט והמנצח מת'יו הולז (Halls), שכבר הופיע איתה העונה בהצלחה גדולה, וכנר הבארוק פטריק כהן-אקנין המוכר היטב מהקלטות. בנוסף אפשר יהיה לשמוע במסגרתה כמה מהסולניות המובילים בתחום שירת הבארוק בארץ, כמו זמרות הסופרן הדס פארן ויעלה אביטל.

רפרטואר: השנה מרחיבה הבארוקדה את פעילותה למקומות חדשים ברחבי הארץ. בין היתר היא תופיע במוזיאון תל אביב, כנסיית קרית יערים באבו גוש, מרכז וייל בכפר שמריהו, אולם רפפורט בחיפה, אולם עינן במודיעין ועוד.

התכנית האמנותית כוללת ששה קונצרטים, שכולם מומלצים. דוגמאות: הפקה בבימוי מלא של אופרת הבארוק "דידו ואניאס" מאת פרסל, בשיתוף אנסמבל זמרי "מורן" ובניצוחו של מת'יו הולז מבריטניה; קונצרט בשם "באך בוורסאי", עם כנר הבארוק הצרפתי הוירטואוז פטריק כהן אקנין כסולן ומנצח; תכנית בשם "פאר הליטורגיקה האיטלקית", עם ה"גלוריה" של ויואלדי וה"סטאבט מאטר" של פרגולזי, עם שני סולנים מצוינים ובשיתוף מקהלת "שחר"; והשיא- ביצוע של ה"יוהאנס פסיון" המפואר של יוהאן-סבסטיאן באך, עם האנסמבל הקולי החדש בניצוח יובל בן-עוזר.

 

שורה תחתונה: תזמורת בארוק צעירה ורעננה, עם תכניות מבטיחות ואורחים שווים. מומלץ מאד למי שמחפש קונצרטים איכותיים באווירה אינטימית וצעירה.

אתר התזמורת: http://www.barrocade.co.il

From → Uncategorized

להגיב

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: