חורף חם: אירועים קלאסיים מומלצים בתקופה הקרובה
תקופת החורף היא העונה החמה בסצינת המוזיקה הקלאסית באילת. פסטיבל "קלאסי קאמרי" של מלונות ישרוטל הוא הוותיק שבין שלושת הפסטיבלים הקלאסיים שמציעה העיר, והוא מבוסס על אירוח ברמה גבוהה בשילוב קונצרטים. בניגוד לעמיתיו, "קלאסי קאמרי" אינו מתיימר למשוך אמנים והרכבים גדולי עולם. תחת זאת הוא מציע תכנית סימפטית המבוצעת על ידי התזמורת הקאמרית הישראלית, שהיא תזמורת מקומית צנועה. הפסטיבל מושך אליו קהל אמיד ושוחר תרבות, ובין האורחים ניתן בד"כ לראות בכירים במערכת המשפט והמשק.
הפסטיבל יתקיים גם השנה בשני סופי שבוע, עם תכניות מוזיקליות שונות בכל אחד. התוכניות מגוונת מאד, ומשלבות יצירות תזמורתיות לצד קונצרטים קוליים. את החלק התזמורתי תבצע כאמור התזמורת הקאמרית הישראלית, בניצוח מנהלה המוזיקלי רוברטו פטרנוסטרו (Paternostro). בין האמנים האורחים שיופיעו בפסטיבל בולטים הפסנתרנים איאן פונטיין ואלון גולדשטיין, זמרת הסופרן שרון רוסטורף (Rostorf) ואחרים. השנה יבוצעו בפסטיבל גם קונצרטים של ג'אז ושל מוזיקה אתנית, בהם תופיע בין היתר תזמורת "צ'וקרליה" (Chukarelia) עם מוזיקה בלקנית, טנגו ומוזיקה יהודית.
מרבית הקונצרטים יתקיימו במלון ישרוטל רויאל ביץ'. בשנים הקודמות קידמו את פני הבאים לקונצרטים שלל מטעמים וכיבודים, כנגזר מהעובדה שמדובר בפסטיבל המבוסס על אירוח ולא רק על מוזיקה. אם אתם הולכים, שימו את הדיאטה בצד לסוף השבוע הזה.
מי שכן מעוניין בגדולי עולם מוזמן להגיע לפסטיבל הקלאסי השני באילת- "הפסטיבל הבינלאומי למוסיקה קאמרית". הפסטיבל מציע השנה מגוון קונצרטים קאמריים וקוליים, בהשתתפות שורת מוזיקאים מצוינים מחו"ל. הדגש בו אינו על האירוח אלא על איכות הביצוע, ולכן רשימת המשתתפים מרשימה מאד.
השנה יתפרס הפסטיבל על פני עשרה ימים ויציע מגוון קונצרטים: מוזיקה קאמרית, מוזיקה עתיקה, מחווה לנינו רוטה, חגיגות לרגל יום הולדתו של באך, מופע פלמנקו, מופע בארוקי לכבוד פורים ועוד. כן יתקיימו בו כיתות אמן, בהשתתפות 120 סטודנטים מהארץ ומחו"ל. הפסטיבל נדחה השנה לסוף חודש מרץ, מה שמבטיח גם מזג אוויר מושלם.
ההרכב הבולט ביותר בפסטיבל השנה הוא "גבריאלי קונסורט" מבריטניה, בניצוחו של פול מק'ריש (McCreesh). ההרכב יבצע בישראל את ה"יוהאנס פסיון" היפהפה של באך, בהשתתפות ארבעה סולנים מובילים מחו"ל. מק'ריש התפרסם בזכות ביצועיו ליצירות הקוליות של באך עם סולנים במקום מקהלה, וזו תהיה הזדמנות לשמוע את פרשנותו בביצוע חי.
עוד שמות בולטים בפסטיבל הם אנסמבל הפלמנקו של מאריה חונקל (Juncal) מספרד, שיעלה מופע פלמנקו חדש; תזמורת אי-פלפיטי מארה"ב, שתבצע בין היתר מחווה למלחין נינו רוטה; הצ'לן ההולנדי פיטר ויספלוויי (Wispelwey), שיופיע עם הפסנתרן פאולו ג'קומטי; הפסנתרן דז'אן לאזיץ'; הרביעייה הירושלמית; הקלרניתן אנתוני פיי (בריטניה); זמרות הסופרן יעלה אביטל וקלייר מגנאג'י ורבים אחרים. זו רשימת שמות מפוארת, שמעוררת סקרנות גדולה וממצבת את הפסטיבל כאירוע מוזיקלי בינלאומי חשוב.
הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קאמרית. תיאטראות אילת. 17 – 26 במרץ. אתר הפסטיבל: http://www.eilat-festival.com
קטן עם קול ענק
התזמורת הפילהרמונית הישראלית תארח בתחילת פברואר את זמר הבריטון הגרמני תומאס קווסטהוף (Quasthoff), אחד הזמרים המרגשים ביותר של זמננו. קווסטהוף, בן 52, הוא גמד הלוקה במומים קשים כתוצאה של תרופת התאלידומיד שלקחה אמו במהלך הריונה. קומתו נמוכה באופן חריג (120 ס"מ), רגליו קצרות ומעוקמות, וידיו נראות כמו סנפירים. החלקים היחידים הנראים רגיל בגופו הם בית החזה והראש. באוסף קלטות הווידאו שלי יש עדיין הקלטה ישנה מהטלוויזיה הגרמנית בה הקפידו לצלם אותו מהצוואר ומעלה בלבד, בלי להראות את הגוף המעוות. כנראה חששו שהקהל לא ידע איך להתמודד עם המראה. כיום, הוא מופיע בגאווה כמי שהצליח לגבור על נכות נוראית ולהפוך לזמר בינלאומי המופיע על הבמות המבוקשות ביותר.
קווסטהוף ישיר בפילהרמונית, תחת ניצוחו של זובין מהטה, את המחזור קורע הלב "שירים על מות ילדים" מאת מהלר. לאוהבי לידר גרמניים, יש להניח שהביצוע יהיה אחת מנקודות השיא של העונה.
נקודה לתשומת לב: ברוב הקונצרטים, היצירה המרכזית לאחר ההפסקה תהיה הסימפוניה התשיעית של שוברט ("הגדולה"). מניסיון העבר, לא צפויה התרגשות גדולה מהביצוע של מהטה ליצירה הזו. לכן כדאי להעדיף את הקונצרט בסדרת ה"גאלה", שיתקיים ב- 3 וב- 8 בפברואר בהיכל התרבות בת"א. בקונצרט זה תבוצע הסימפוניה מס' 5 של מהלר, שהיא גם יצירה מעניינת בהרבה וגם הפרשנות של מהטה לה צפויה להיות הרבה יותר מרגשת.
"שירים על מות ילדים" מאת מהלר ויצירות נוספות. בריטון: תומאס קווסטהוף. מנצח: זובין מהטה. 3.2, 5.2, 8.2 ו- 9.2, היכל התרבות ת"א. 6.2, אודיטוריום חיפה. כל הקונצרטים בשעה 20:30. אתר התזמורת: http://www.ipo.co.il
מוורסאי באהבה
גם לאוהבי מוזיקה מוקדמת יש במה לנעוץ שיניים בתקופה הקרובה. מדובר בסידרת המופעים הקרובה של תזמורת ה"בארוקדה", בה יתארח הכנר והמנצח הצרפתי פטריק כהן-אקנין (Akenine) בהופעת בכורה בישראל.
פטריק כהן-אקנין מוכר היטב לאוהבי מוזיקת הבארוק. הוא מכהן כמנהל המוזיקלי של ההרכב הצרפתי המעולה Les Folies Francoises, ומנצח באופן קבוע גם על תזמורות בארוק מובילות אחרות. הניצוח שלו נמרץ, מלא מעורבות וכריזמטי, וכמקובל בסגנון התקופתי- נטול מניירות מיותרות. כהן-אקנין מוכר היטב מהקלטות, בין היתר אלו שעשה בארמון וורסאי. ניתן להתרשם מהניצוח שלו גם ביו-טיוב (בקשו את השם patrick cohen akenine).
במרכז הקונצרט יעמדו שתיים מיצירותיו המוכרות של באך: הקונצ'רטו הברנדנבורגי מספר 4 ו"קנטטת החתונה". בנוסף ינצח כהן-אקנין גם על רפרטואר פחות מוכר, פרי עטו של המלחין ז'אן פיליפ ראמו (Rameau). הקטעים של ראמו הם מתוך האופרות "פיגמליון" ו"היפוליט ואריסי", אשר מציגים את סגנון הבארוק הצרפתי בשיאו וביצועם בארץ נדיר למדי.
תזמורת הבארוקדה. מנצח: פטריק כהן-אקנין. אודיטוריום וייל, כפר שמריהו, 25.1 בשעה 20:30. מוזיאון תל אביב, 26.1 בשעה 20:30. כנסיית קרית יערים, אבו גוש, 29.1 בשעה 12:00. אולם רפפורט, חיפה, מוצ"ש 29.1 בשעה 20:30.
אתר התזמורת: http://www.barrocade.co.il
הכתבה פורסמה ב"גלובס", 23.1.2011
Trackbacks & Pingbacks