הקלטות חדשות: אוסף של סבאל המוקדם, ושתי אופרות של ויואלדי
המוזיקאי הקטלאני הנפלא ג'ורדי סבאל (Savall) הקליט במספר חברות שונות במהלך חייו, עד שבסופו של דבר הקים חברת הקלטות עצמאית. האלבום הנוכחי מחזיר אותנו לפאזה הראשונה בחייו האמנותיים, כאשר הקליט בחברת "וירג'ין".
האלבום כולל שמונה דיסקים שהוקלטו בין 1986 – 1978, השנים בהן סבאל חקר וביצע בשיטתיות את המוזיקה של ספרד העתיקה. האלבום מתמקד במוזיקה חילונית מספרד בין השנים 1700- 1200, חלקה קולית וחלקה אינסטרומנטלית. חוץ מסבאל משתתפים באלבום גם אשתו, זמרת הסופרן הנהדרת מונסראט פיגראס (Figueras), והרכב כלי התקופה "Hesperion XX".
הרפרטואר באלבום יפהפה, אבל הביצוע דורש אזהרה. אלו היו השנים הראשונות בהן עסקו סבאל ואנשיו ברפרטואר הזה, ולהרבה מהיצירות פה הם הקליטו ביצועים טובים יותר בהמשך דרכם. לטעמי, את סבאל במיטבו אפשר למצוא בהקלטות שעשה לחברתAstree בשנות התשעים, שם הוא ואנשיו נשמעים בשלים בהרבה. היתרון הגדול של האוסף הזה ב"וירג'ין" הוא מגוון היצירות שיש בו, והאפשרות להתוודע לאמן גדול בתחילת דרכו.
ספרד העתיקה. אנסמבל XX Hesperion. מנצח: ג'ורדי סבאל. 8 דיסקים Virgin.
=====================================================================
עם אצבע על השלט
ויואלדי- האופרה Ottone in Villa. מנצח: ג'ובאני אנטוניני. דיסק כפול Naïve.
בשנים האחרונות מופיעות בחברת Naive עוד ועוד הקלטות של אופרות מאת ויואלדי (שרדו קרוב לחמישים כאלו). כעת מצטרף למדף ביצוע חדש של האופרה "Ottone in Villa", עם הרכב כלי התקופה המצוין "איל ג'רדינו ארמוניקו" בניצוחו של ג'ובאני אנטוניני.
האופרה נכתבה בשנת 1713, והיתה הראשונה שויואלדי חיבר. היא כתובה לחמישה זמרים, אותם מלווה תזמורת בארוק מצומצמת. את תפקיד הגיבור, הקיסר הרומאי אוטונה, שרה זמרת אלט. העלילה מתרחשת ברומא העתיקה, ומספרת את סיפור אהבתו של אוטונה הקיסר לצעירה שמתעקשת לפלרטט במקביל עם שני צעירים אחרים (שאחד מהם מתברר כאישה במסווה).
כמקובל באופרות של ויואלדי, האופרה מחולקת לרצ'יטטיבים (קטעי דיקלום מקדמי עלילה) שאחריהם באות אריות (Aria- קטע שירה סולני). הרצ'יטטיבים, כתמיד, מעצבנים ומשעממים. האריות, לעומתם, כוללות היצע נפלא של וירטואוזיות קולית. הדרך הנכונה להאזין לאלבום הזה, לדעתי, היא עם אצבע עצבנית על השלט: על הרצ'יטטיבים אפשר לוותר בלב שקט, ולהתמקד באריות בהן יש את עיקר המוזיקה. לגבי הביצוע- רוב הסולנים מוכרים רק למי שמצוי בסצינת המוזיקה המוקדמת, אבל הביצוע מצוין הן מבחינת איכות הקולות והן מבחינת הנגינה התזמורתית.
=================================================================================
כוכבים שרים ויואלדי
ויואלדי- האופרה Ercole. מנצח: פאביו ביונדי. דיסק Virgin Classics.
עוד אופרה של ויואלדי, והפעם בביצוע משופע כוכבים. האופרה היא "הרקולס", שחוברה בשנת 1723 ושרדה רק באופן חלקי. הביצוע שמועלה פה הוא של שיחזור אפקטיבי, אותו עשה המנצח פאביו ביונדי (Biondi).
"הרקולס" כתובה לשמונה סולנים, מקהלה ותזמורת. מה שמייחד את הביצוע הוא הרכב הסולנים, שכולל כמה מהסופר סטארים של עולם השירה היום. בין היתר שרים כאן זמרות המצו-סופרן ויויקה ז'נו (Genaux) וג'ויס די-דונאטו, זמרות הסופרן פטרישיה צ'יופי (Ciofi) ודיאנה דמראו (Damrau), הקונטרה-טנור פיליפ ז'רוסקי, והשם הגדול מכולם- הטנור רולאנדו וילאזון (Villazon) בתפקיד הראשי של הרקולס.
התוצאה? דילמה. מצד אחד, הביצוע התזמורתי מבריק ותוסס. גם רוב הסולנים מעולים, בעיקר אלו שמתמחים במוזיקה עתיקה (ז'רוסקי, ז'נו, צ'יופי ואחרים). מצד שני, הסולנים שמתמחים במוזיקה רומנטית נשמעים לא שייכים מבחינה סגנונית. במיוחד אמורים הדברים ברולנדו וילאזון, שהן ההפקה והן צבע הקול שלו אינם מתאימים לויואלדי. מבחינת כל יתר ההיבטים, הביצוע מומלץ בחום.
פורסם ב"גלובס", 15.6.2011