פסטיבלי המוזיקה הקלאסית הגדולים באירופה בסוף הקיץ
סוף הקיץ מציע כמה אופציות אטרקטיביות לבקר בפסטיבלים של מוזיקה קלאסית באירופה. הסקירה הבאה מצביעה על כמה מהפסטיבלים המרכזיים באירופה בתקופה הקרובה (סוף אוגוסט ומהלך ספטמבר): זלצבורג, בון, מילאנו-טורינו, לוצרן וברלין. אפשרות נוספת שלא נסקרה פה היא פסטיבל אדינבורו (12 אוגוסט- 4 בספטמבר). אם יש למישהו תוספות מאירות עיניים על עוד פסטיבלים שכדאי להכיר- אתם מוזמנים להוסיף.
______________________________________________________________________________________________
הסלבריטאים של עולם המוזיקה- פסטיבל זלצבורג, אוסטריה
פסטיבל זלצבורג הוא אחד הפסטיבלים היוקרתיים ביותר בכל הנוגע למוזיקה סימפונית. מופיעות בו בקביעות התזמורת המובילות בעולם, ולצידן יש בו גם הפקות אופרה, קונצרטים קאמריים, קונצרטים קוליים ועוד. הפסטיבל התחיל בסוף יולי, ויימשך עד סוף אוגוסט.
מתי: עד ה- 30 באוגוסט.
שמות גדולים:
פסטיבל זלצבורג משמש כמפגש פיסגה של המוזיקאים הקלאסיים בעולם. בשבועיים האחרונים של אוגוסט יופיעו בו, בין היתר, הפילהרמונית של וינה, במספר קונצרטים עם מנצחים מובילים; הפסנתרנים לאנג לאנג, מאוריציו פוליני, פאזיל סאי וכוכבים אחרים; התזמורת הפילהרמונית של ברלין בניצוח סיימון ראטל; התזמורת הסימפונית של שיקאגו בניצוח ריקרדו מוטי (Muti); הצ'לנים יו יו מא ומישה מאיסקי; רביעיית מנדרלינג (Manderling); הכנר ואדים רפין (Repin); הויולנית טבאה צימרמן; סולני האופרה הגדולים בעולם; ועוד ועוד. זהו מצעד סלבריטאי מוזיקה מפואר, שקשה למצוא שני לו.
תכניות בולטות:
האופרה "דון ג'ובאני" של מוצרט בניצוח הכוכב העולה יאניק נזט-סגווין (Nezet-Seguin), האופרה "מקבת" של ורדי בניצוח ריקרדו מוטי; יצירות כנסייתיות של מוצרט בניצוח ג'ובאני אנטוניני; קונצרט בביצוע טריו סולנים חלומי שמורכב מלאנג לאנג (פסנתר), ואדים רפין (כינור) ומישה מאיסקי (צ'לו); ושלל קונצרטים סימפוניים וקאמריים מעולים.
ממה להיזהר:
לפני שאתם סוגרים טיסה ומלון ודאו שיש לכם כרטיסים. הרבה מופעים כבר "סולד אאוט" בשלב זה.
שורה תחתונה:
מצעד הכוכבים של המוזיקה הקלאסית.
אתר הפסטיבל: http://www.salzburgerfestspiele.at
_____________________________________________________________________________________________________
ללכת על בטוח- פסטיבל בטהובן בעיר בון, גרמניה
פסטיבל בטהובן בעיר בון (Bonn) מתמקד במוזיקה סימפונית וקאמרית מלב הרפרטואר. בנוסף יש בו מופעים מעניינים של ג'אז ומוזיקה אתנית (השנה הדגש הוא על מוזיקה מהבלקן). בון היא עיר הולדתו של בטהובן, כך שהרבה מהתכניות משלבות יצירות של המלחין האהוב. הקונצרטים הסימפוניים מתקיימים ב"אולם בטהובן" היפה, הממוקם על גדות נהר הריין. בפסטיבל יש גם תכניות של מוזיקה מודרנית, אבל הוא פונה במיוחד למי שמעדיף רפרטואר קלאסי ורומנטי.
מתי: 9 בספטמבר – 9 באוקטובר.
שמות גדולים:
התזמורת הסימפונית של לונדון בניצוח ג'ון אליוט גרדינר; גוראן ברגוביץ' (Bregovic) עם "תזמורת הלוויות והחתונות" שלו; זמר הבריטון מתיאס גרנה (Goerne) בליווי הפסנתרן אריק שניידר; תזמורת "אנימה אטרנה" (Anima Eterna) המנגנת בכלי תקופה; רביעיית האגן (Hagen); הפסנתרן הנפלא מאריי פרהיה (Perahia); ואפילו התזמורת הפילהרמונית הישראלית בניצוח זובין מהטה.
תכניות בולטות:
החמישית של מנדלסון בניצוח ריקרדו שאיי (Chailly); שני קונצרטים עם סימפוניות של בטהובן בניצוח ג'ון אליוט גרדינר; "מיסה סולמניס" של בטהובן בניצוח קולין דיוויס; רסיטל פסנתר של מאריי פרהיה, שבעיני הוא כיום הפסנתרן מספר אחד בעולם; קונצרט מוזיקת בארוק עם אנסמבל "זפירו" בניצוח אלפרדו ברנרדיני; שלל קונצרטים מעניינים של מוזיקה מהבלקן ושל מוזיקה צוענית; סטיב רייך מנגן ומנצח על יצירותיו; ועוד ועוד.
ממה להיזהר:
הפסטיבל מתחיל אמנם רק בתחילת ספטמבר, אבל לחלק מהמופעים המבוקשים כבר אזלו הכרטיסים. ניתן להתעדכן לגבי זמינות הכרטיסים באתר הפסטיבל.
שורה תחתונה:
פסטיבל איכותי ומגוון, שמארח השנה סולנים ומנצחים מצוינים.
אתר הפסטיבל: http://www.beethovenfest.de
____________________________________________________________________________________________________________
איכותי ולא יקר- פסטיבל MITO (מילאנו- טורינו), איטליה
פסטיבל MITO מתקיים במקביל בערים מילאנו וטורינו בצפון איטליה. זהו פסטיבל איכותי ומגוון, שכולל מוזיקה קלאסית, אתנית, ג'אז ועוד. הוא אמנם לא יוקרתי כמו עמיתיו באוסטריה וגרמניה, אבל יש לזה גם יתרון: מחירי הקונצרטים הרבה יותר זולים, וחלק ניכר מהאירועים הם ללא תשלום. הפסטיבל מתברך גם במועד נוח- הוא מתקיים בספטמבר, בו מזג האוויר בצפון איטליה יותר נעים והמוני התיירים כבר חזרו לארצותיהם.
מתי: 3- 22 בספטמבר.
שמות גדולים:
דניאל ברנבוים, שינגן וינצח על תזמורת "לה סקאלה" ממילאנו (4 בספטמבר); המנצח פייר בולז (Boulez) עם אנסמבל "אינטרקומפריין"; תזמורת הפסטיבל של בודפשט בניצוח איוואן פישר; פסנתרן הג'אז הנהדר סטפאנו בולאני; זמרת האלט אנה-קתרינה אנטונאצ'י; ההרכב "לה ונקסיאנה"; המנצח הגדול לורין מאזל עם תזמורת פילהרמוניה; הפסנתרן פאזיל סאי; הרכבים מובילים של ג'אז ומוזיקה אתנית; וגם כאן- הפילהרמונית הישראלית בניצוח זובין מהטה. לקונצרט שלהם במילאנו עוד יש כרטיסים, הקונצרט בטורינו כבר סולד אאוט.
תכניות בולטות:
הסימפוניה השמינית של מהלר בניצוחו של ז'אנאנדראה נוזדה (Noseda), המוכר היטב בארץ בזכות הופעותיו עם הפילהרמונית; השישית של מהלר בניצוחו של לורין מאזל; תכנית מוזיקה רוסית עם תזמורת סט. פטרסבורג בניצוח יורי טמירקנוב; מגוון קונצרטים עם יצירות של ליסט, לכבוד 200 שנה להולדתו; האופרה "הכתרת פופיאה" של מונטוורדי בניצוח קלאודיו קאווינה, עם סולנים מעולים ותזמורת כלי תקופה מהבארוק; "כרמינה בוראנה" של קרל אורף בניצוח רולף בק המצוין; ושלל מופעי ג'אז ומוזיקה אתנית, כולל מוזיקה מהאיטי.
ממה להיזהר:
אחוז השמות הגדולים בפסטיבל לא גבוה באופן יחסי, ומופיעים בו גם מבצעים מקומיים פחות מוכרים. למי שזה חשוב- כדאי לעשות שיעורי בית לגבי הקונצרטים שבוחרים.
שורה תחתונה:
פסטיבל MITO מציע מגוון עשיר של מופעים, במחירי קונצרטים שווים לכל נפש. מעבר למוזיקה, הוא מתקיים באיזור מושך מאד בכל הנוגע לאוכל, נוף ואווירה.
אתר הפסטיבל: www.mitosettembremusica.it
______________________________________________________________________________________________________________
מוזיקה באוויר צלול- פסטיבל לוצרן, שוויץ
פסטיבל לוצרן (Lucerne) נחשב לאחד הפסטיבלים הקלאסיים המובילים בעולם. מנהלו המוזיקלי הוא קלאודיו אבאדו הגדול, ומתארחים בו התזמורות והמנצחים הטובים ביותר.
הקונצרטים הסימפוניים מתקיימים באולם חדש ויפהפה, המאופיין באקוסטיקה מצוינת.
בעיר עצמה אין יותר מדי מה לעשות מעבר לקונצרטים, אבל באזור יש מגוון אפשרויות לסיורים תיירותיים בנוף השוויצרי מעורר הקנאה.
מתי: 10 באוגוסט- 18 בספטמבר.
שמות גדולים:
בדומה לפסטיבל זלצבורג, גם בלוצרן מתקיים השנה מצעד של שמות גדולים. הראשון הוא קלאודיו אבאדו, שינצח על תזמורת פסטיבל לוצרן במספר קונצרטים. חוץ מהם יופיעו בפסטיבל מיטב תזמורות ומנצחי העולם. דוגמאות: התזמורת הקאמרית האירופאית בניצוח ברנרד הייטינק (Haitink); תזמורת פילדלפיה בניצוח שארל דיטואה (Dutoit); הסימפונית של שיקאגו בניצוח ריקרדו מוטי (Muti); הפילהרמונית של ברלין בניצוח סיימון ראטל; תזמורת הקונצרטחבאו המעולה מאמסטרדם בניצוח אנדריס נלסונס (Nelsons); תזמורת דרזדן בניצוח כריסטיאן טילמאן; הפילהרמונית של וינה; תזמורת האופרה הממלכתית של ברלין בניצוח דניאל ברנבוים; ועוד ועוד.
גם הסולנים וההרכבים הקאמריים בפסטיבל הם הטובים בעולם: הסופרן כריסטין שאפר, רביעיית האגן (Hagen), זמר הטנור ורנר גירה (Guera), הפסנתרן מאוריציו פוליני ואחרים.
תכניות בולטות:
יש המון. יש בפסטיבל היצע עצום של קונצרטים סימפוניים, קאמריים, רסיטלים, אופרות, מודרניים ואתניים. צריך לבחור לפי הטעם האישי והיצע הכרטיסים שנשארו.
ממה להיזהר:
מי שמעוניין לשלב בחופשה שלו חיים עירוניים סוערים יעדיף ערים כמו ברלין או מילאנו.
שורה תחתונה:
מבחר תכניות במגוון סגנונות, ומצעד מרשים של מבצעים. מבחינת ההיצע של תזמורות סימפוניות ומנצחים גדולים- זהו ככל הנראה הפסטיבל המוביל באירופה.
אתר הפסטיבל: http://www.lucernefestival.ch
_______________________________________________________________________________________________________________
לא רק מודרני- Festspiele, ברלין
פסטיבל המוזיקה (Festspiele) של ברלין מתקיים כולו בחודש ספטמבר, לאחר שיא עונת התיירות. הוא מצטיין באיכות מבצעיו, ומארח כמה מההרכבים והתזמורות הטובים בעולם. באופן מסורתי הפסטיבל שם דגש חזק על מוזיקה מודרנית, ופחות nנסה לקלוע לטעמו של מי שמעוניין ברפרטואר הסטנדרטי והמוכר. השנה זה קצת פחות נכון, כי יחסית לשנים עברו יש בו ייצוג גבוה יותר למוזיקה רומנטית ואפילו קלאסית. אחת הסיבות לכך היא שחלק מהתכניות מוקדש למוזיקה של פרנץ ליסט (לכבוד מאתיים שנה להולדתו) ומהלר (לכבוד מאה שנה למותו). בנוסף אפשר למצוא השנה ברפרטואר גם יצירות של ברליוז, בטהובן, שוברט ואפילו מוצרט.
מתי: 2 עד 20 בספטמבר.
שמות גדולים:
ההרכב הקולי המעולה "אנסמבל הואלגס" (Huelgas); תזמורת פילדלפיה בניצוח שארל דיטואה (Dutoit); הפסנתרן פייר-לורן איימאר (Aimard); תזמורת "אנימה אטרנה"; תזמורת פילהרמוניה מלונדון בניצוח אסה-פקה סאלונן; המקהלה הקאמרית RIAS; התזמורת הפילהרמונית של ברלין בשני קונצרטים שונים (אחד בניצוח אנדריס נלסונס והשני עם סיימון ראטל); תזמורת דרזדן בניצוח כריסטיאן טילמאן; הפסנתרן אנדרס שיף; תזמורת האופרה הממלכתית של ברלין בניצוח דניאל ברנבוים; ועוד ועוד. מדובר בשמות הגדולים ביותר.
תכניות בולטות:
התכנית אותה הייתי מגדיר כ"אסור להחמיץ" מציגה את סיימון ראטל, הפילהרמונית של ברלין וכמה מקהלות-על גרמניות מבצעים את הסימפוניה השמינית של מהלר ויצירות קוליות עתיקות. זו צפויה להיות חוויה אדירה שרק בשבילה שווה לטוס לברלין. להיטים נוספים הם רסיטל של הפסנתרן הנפלא אנדרס שיף; קונצרט בו ינצח דניאל ברנבוים על קונצרט מיצירות נונו, מוצרט וליסט, עם הפסנתרן מאוריציו פוליני; החמישית של מהלר ויצירות נוספות עם תזמורת פיטסבורג בניצוח מנפרד הונק (Honeck); ועוד רבות.
ממה להיזהר:
אם אתם לא אוהבים מוזיקה מודרנית כדאי לעבור בשבע עיניים על התכניות, ולוודא שלא בחרתם קונצרט שכולו יצירות של לואיג'י נונו או וולפגנג רים.
שורה תחתונה:
מבצעים מצוינים, ורפרטואר פחות מודרני מבדרך כלל.
אתר הפסטיבל: http://www.berlinerfestspiele.de
פורסם ב"גלובס", 10.8.2011
היי. מה קורה באוקטובר, יום כיפור עד שמחת תורה? ואיפה? תודה