דילוג לתוכן

מסע סימפוני: סקירת עונת 2011 – 2012 של התזמורות הסימפוניות בישראל

4 באוקטובר 2011

עונת הקונצרטים מתחילה בימים אלו, והתזמורות השונות מתחרות על ליבו של קהל המנויים. השראה? רוחניות? לא ממש: גם פה מדובר בשוק לכל דבר, עם רמות מחיר שונות וניסיון ליצור נישה ייחודית. הפילהרמונית מזמינה סולנים ומנצחים גדולי עולם, הסימפונית ירושלים ממנה מנהל מוזיקלי חדש, והסימפונית חיפה אפילו מתפארת בתזמורת "ביג בנד" ג'אזית. גם לגבי רפרטואר ברוב המקרים לא לוקחים צ'אנסים: בכל התזמורות תשמעו בעיקר מוזיקה מוכרת ואהובה, שתעשה נעים באוזן ולא תאתגר אתכם יותר מדי * כתבה ראשונה בסדרה (רשימה על התזמורות הקאמריות תפורסם בהמשך)

1. התזמורת הפילהרמונית הישראלית

קורט מאזור. צילום: עודד אנטמן

הפילהרמונית מתמודדת השנה עם מעבר לאולם חליפי- אולם סמולארש (Smolarz) באוניברסיטת ת"א. אולם זה אמור לשמש כבית זמני עבור התזמורת, עד סיום שיפוץ היכל התרבות (שבינתיים נראה שיארך הרבה יותר זמן מהצפוי).

נגני הפילהרמונית יצטרכו לעבוד העונה קשה: באולם סמולארש יש 1,100 מקומות בלבד לעומת 2,750 בהיכל התרבות, ולכן תיאלץ התזמורת לנגן את מרבית הקונצרטים פעמיים. הקונצרטים הראשונים בעונה יגלו איך מתמודדת התזמורת עם האקוסטיקה של האולם ועם העייפות המצטברת הנובעת מנגינת כל מופע פעמיים.

את המעבר לאולם הזמני ממתיקה העובדה שהעונה הקרובה צפויה להיות מצוינת, עם שורה ארוכה של אורחים גדולי עולם. הרשימה מסחררת: כריסטוף פון דוחנני (Dohnanyi), קורט מאזור (Masur), מייקל טילסון-תומס, ג'נאנדראה נוזדה (Noseda), ריקרדו מוטי (Muti), ובראש כולם- המנצח המטאורי מוונצואלה, גוסטבו דודאמל (Dudamel). דודאמל ינצח על רפרטואר שגרתי למדי, אבל אישיותו הכריזמטית עדיין הופכת את הופעתו הצפויה לאחד משיאי העונה.

גם בין הסולנים יופיעו גדולי עולם, ביניהם צעירים מטאוריים כמו הכנרים מאיוקו קאמיו (Mayuko Kamio) וניקולאי זניידר, הפסנתרנים יוג'ה וואנג (Yuja Wang) ודוד קדוש ורבים אחרים.

דווקא בשנה קריטית כל כך לפילהרמונית נמצא מנהלה המוזיקלי הנצחי, זובין מהטה, בשנת שבתון. מהטה ינצח העונה רק על קונצרטים ספורים, ואת מקומו המסורתי בפתיחת העונה ובסופה ימלאו בהתאמה כריסטוף פון דוחנני וריקרדו מוטי.

בנוסף לעונה ה"רגילה" חוגגת התזמורת השנה 75 להיווסדה בפסטיבל בן שבועיים, שיתקיים בחודש דצמבר בהאנגר 11 בנמל ת"א. הפסטיבל יארח מנצחים וסולנים מהצמרת העולמית, ביניהם המנצחים ולרי גרגייב (Gergiev) וקורט מאזור, הכנרים ואדים רפין (Repin) ופנחס צוקרמן, הפסנתרנים מאריי פרחיה (Perahia), יבגני קיסין, דניל טריפונוב (Trifonov, זוכה תחרות רובישטיין האחרונה) ואחרים. מה שלא פחות מרגש היא הופעה מיוחדת עם המוזיקאי הישראלי הנפלא שלומי שבן, שהתחיל את דרכו כפסנתרן קלאסי.

שמות גדולים:

בסעיף זה לפילהרמונית אין תחרות. בעונה הבאה יתארחו בה רבים מהצמרת העולמית, כפי שאפשר לראות ברשימה למעלה.

הרפרטואר:

בעיקרון אין הפתעות. רוב הרפטואר העונה קלאסי ורומנטי, מה שנקרא "רפרטואר סטנדרטי". פה ושם יש חריגות ספורות אל הבארוק, וגם לא מעט יצירות מהמאה העשרים. עם זאת, למי שמעוניין להתמקד ברפרטואר מוקדם או מודרני יש אופציות מובהקות יותר.

טווח מחירים:

החל מ – 450 שקלים למנוי מתחילים בסדרת הג'ינס ועד 3523 שקלים למקומות הטובים בסידרת הגאלה.

שורה תחתונה:

הפילהרמונית מציעה איכות ביצוע ללא תחרות, ורשימה נהדרת של מנצחים וסולנים אורחים. השאלה היחידה שנשארת פתוחה היא איך תהיה חוויית ההאזנה באולם סמולארש ובהאנגר 11.

אתר התזמורת: http://www.ipo.co.il

—————————————————————————————————————————————————

התזמורת הסימפונית ירושלים

פרדריק שזלן. צילום: יחצ

התזמורת הסימפונית ירושלים ממשיכה השנה תהליך התחדשות, ששיאו מינוי מנהל מוזיקלי חדש. מדובר במנצח היהודי-צרפתי פרדריק שזלן (Chaslin), שמוכר היטב בארץ מהופעותיו בעבר. מינויו של שזלן מהווה בשורות טובות מאד לתזמורת, שלמרות רמתה הטובה סבלה בתקופה האחרונה מהיעדר ניהול מוזיקלי מסודר.

שמות גדולים:

הסימפונית ירושלים לא נהנית מהמשאבים של הפילהרמונית, אבל גם בה אפשר למצוא השנה כמה שמות מהצמרת הבינלאומית. זה נכון בעיקר לסולנים, ביניהם בולטים שמות כמו  הכנר גיא בראונשטיין (כנר ראשון בפילהרמונית של ברלין), הכנר הגרמני המצוין קוליה בלאכר (Kolja Blacher) שיופיע בתפקיד כפול של כנר ומנצח, זמרת הסופרן ליאובה בראון, הפסנתרן והמנצח שלו עד-אל, הפסנתרן אולי מוסטונן (Mustonen) ועוד. המסקרן מכולם הוא אולי מוסטונן, שידוע בפרשנותו הרדיקלית ליצירות הפסנתרניות הגדולות. הפעם הוא יופיע גם כמנצח, בין היתר על יצירה שהוא עצמו הלחין.

הרפרטואר:

סידרת הקונצרטים העיקרית של התזמורת נוטה אל המלחינים המוכרים- שומאן, מוצרט, צ'ייקובסקי וכו'. בשנים קודמות הערכתי את ניסיונו הנועז של ליאון בוטשטיין לעשות סדרה של מוזיקה מודרנית, אבל נראה שמאז הבינו בתזמורת שעם תעוזה קשה לקנות במכולת וחזרו אל רפרטואר שגרתי יותר. חבל שהקונצרטים בסידרה מבוצעים רק פעם אחת ורק בירושלים, מה שגורם לכך שהקהל באיזור המרכז לא נחשף מספיק לאיכויותיה של התזמורת.

למעט הסידרה ה"רגילה" תמשיך הסימפונית ירושלים לשתף פעולה עם האופרה הישראלית בסדרה הווקאלית בתל אביב וירושלים. בניגוד לשנים קודמות, יהיה בה השנה רפרטואר שונה ומסקרן כמו "עבודת קודש" של בלוך, "ליל ולפורגיס הראשון" של מנדלסון (עם מקהלת במברג מגרמניה, בניצוח רולף בק המצוין), תכנית של ארבעה מגניפיקטים באותו ערב ועוד.

עוד תקיים התזמורת סידרת "קלאסיקל", סידרת חזנות, סידרה לילדים ועוד.

טווח מחירים:

הזול ביותר הוא מנוי תלמיד לששה קונצרטים, שעלותו 120 שקלים. היקר ביותר הוא מנוי ל- 13 קונצרטים ביציע, שעלותו 1400 שקלים.

שורה תחתונה:

הסימפונית ירושלים היא תזמורת טובה ומלאת פוטנציאל, ויש לקוות שמינויו של פרדריק שזלן יפיח בה חיים מחודשים. הסידרה הווקאלית ראויה השנה לאמון מיוחד, תודות לרפרטואר יצירתי ומבצעים טובים.

אתר אינטרנט:  http://www.jso.co.il

—————————————————————————————————————————————————

התזמורת הסימפונית ראשון לציון

בנג'מין וולפיש. צילום: Benjamin Ealovega

התזמורת הסימפונית ראשון לציון כבר התחילה את העונה לפני מספר שבועות, ותמשיך עם שורת קונצרטים מעניינים שמתקיימים בראשל"צ ובת"א. התזמורת משמשת באופן קבוע גם כתזמורת האופרה הישראלית, שיבוץ שהפך אותה לשחקנית ראשית בנוף התזמורות הסימפוניות בארץ.

בין נקודות השיא בהמשך העונה אפשר למנות ביצוע של הסימפוניה החמישית של מהלר בניצוח דן אטינגר; הופעה ראשונה בישראל של המנצח הגרמני מיכאל בודר (Boder), מנהל בית האופרה של ברצלונה; בכורה עולמית ליצירה סימפונית חדשה של הישראלי חיים פרמונט; ומפגש משפחתי בו ינצח בנג'מין וולפיש (32) על אביו, הצ'לן הנודע רפאל וולפיש.

שמות גדולים:

תזמורת ראשל"צ לא מסוגלת להתחרות בפילהרמונית מבחינת כוכבי ביצוע, אבל גם בה אפשר למצוא מוזיקאים מצוינים. דוגמאות: המנהל המוזיקלי דני אטינגר, שעושה קריירה בינלאומית מרשימה; המנצח פרדריק שזלן; הכנרת אלכסנדרה סום (20), שמגיעה לתזמורת לאחר הצלחות מסחררות באירופה ; הצ'לן רפאל וולפיש, שכאמור יופיע בניצוחו של בנו בנג'מין; הזמרת הישראלית המקסימה קרן הדר; הפסנתרן פיטר דונוהיו ואחרים.

רפרטואר:

גם תזמורת ראשל"צ נוטה באופן מובהק אל חומרים מושכי קהל ברוב התכניות שלה. בין היתר יבוצעו בה העונה יצירות מפורסמות של ראוול, צ'ייקובסקי, גרשווין, מוסורגסקי וחבריהם, ואפילו "סוויטת יידיש" מאת המלחין היהודי נורברט גלנצנברג, שמהווה מחווה לתרבות היהודית הקרובה ללב רבים מהקהל הוותיק של התזמורת.

ככלל, התזמורת שמה השנה דגש על הרפרטואר הסימפוני. העונה התחילה עם הסימפוניה מס'9 של בטהובן, ותמשיך עם ביצוע הסימפוניה מס'5 של מאהלר, סימפוניה מס'4 של ברהמס, סימפוניה מס'5 של פרוקופייב וה"סימפוניה בשלושה פרקים" של סטרווינסקי.

דן אטינגר, מנהלה המוזיקלי של התזמורת, יופיע במהלך העונה גם כפסנתרן, וינגן עם חגי יודן את הקונצ'רטו לשני פסנתרים של מוצרט. באותו קונצרט ינצח אטינגר על סימפוניה מס'5 של מאהלר.

בנוסף לסידרת הקונצרטים הסימפוניים מציעה התזמורת סידרה יפה של "קאמרי בצהרי שישי", שתשלב למעלה ממאה מוזיקאים ותציג בין היתר מוזיקה עממית מרחבי העולם; סידרה של קונצרטים למשפחה; פרויקט חינוך בגני ילדים ובתי הספר ועוד. כל זאת, כתמיד, לצד פעילותה כתזמורת הבית של האופרה הישראלית.

טווח מחירים:

בסדרה הסימפונית בראשל"צ- החל מ- 385 שקלים לאזרח ותיק (5 קונצרטים) וכלה ב- 912 שקלים למנוי חדש באולם (8 קונצרטים).

שורה תחתונה:

היצע רחב ומעניין של תכניות, עם סולנים ומנצחים טובים.

אתר אינטרנט:  http://www.isorchestra.co.il

—————————————————————————————————————————————————

התזמורת הסימפונית חיפה

תזמורת חיפה היא התזמורת הגדולה היחידה באיזור הצפון, והמתחרה העיקרית שלה היא סידרת הקונצרטים של הפילהרמונית בחיפה. הסידרה הסימפונית של תזמורת חיפה בעונה הבאה כוללת עשרה קונצרטים, עם תכניות שנעות בין מוכר ואהוב (דבוז'אק, צ'ייקובסקי, בטהובן, שומאן וכו') ליצירות מעט מאתגרות יותר מהמאה העשרים.

סידרה מיוחדת בחיפה, שאין לאף תזמורת אחרת בארץ, היא סידרת ה"ביג בנד"- סדרת מופעי ג'אז, שזכתה לאהדת הקהל.

שמות גדולים:

השם הבולט ביותר העונה הוא זה של המנצח יואל לוי, שמוכר יותר מהופעותיו עם הפילהרמונית הישראלית. לוי הוא מוזיקאי נפלא, אך בדרך כלל חסרה לו הכריזמה הדרושה להפוך קונצרט למחשמל. נחיה ונראה איך יהיו הופעותיו השנה עם תזמורת חיפה. עוד בולטים השנה הכנר ז'יל אפאפ, הפסנתרנים רומן רבינוביץ' ואלון גולדשטיין והכנר יאיר קלס (Kles).

הרפרטואר:

הנטייה של התזמורת היא להתמקד ביצירות נגישות מהתקופה הקלאסית והרומנטית, אבל בחלק מהקונצרטים משולבות גם יצירות מהמאה העשרים שאינן מבוצעות בארץ בתדירות גבוהה. בולטות במיוחד שתי תכניות- אחת עם "הטלפון" של מנוטי ו"צרות בטאהיטי" של לאונרד ברנשטיין, והשנייה- האופרה "כרמן", עם קרן הדר בתפקיד הראשי. האופרה מבוצעת בארץ לעייפה, אך מסקרן מאד לראות איך קרן הדר תתמודד איתה. "כרמן" תבוצע ממש בקרוב- בסוף אוקטובר.

מחירים לדוגמא:

560 שקלים לסידרת מוצ"ש במרכז קריגר (5 קונצרטים), 1490 שקלים לסידרה הקלאסית באודיטוריום חיפה (10 קונצרטים). קיים מגוון אופציות נוספות וכן הנחות לזכאים.

שורה תחתונה:

הסימפונית חיפה מציעה רפרטואר מגוון ומבצעים איכותיים, וניכר מאמץ לפנות לטעמים ולקהלים שונים.

אתר אינטרנט:  http://www.haifasymphony.co.il

—————————————————————————————————————————————————

פורסם בנוסח מקוצר ב"גלובס", 3.10.2011

From → Uncategorized

2 תגובות
  1. יעקב permalink

    לא נראה לי שניתן להגדיר העונה הבאה של הפלהרמונית "מצוינת". אמנם מגיעים מנצחים וסולנים ידועים אולם התכניות כל כך שגרתיות ומשעממות! כהרגלה מתעלמת הפלהרמונית מהיצירה הישראלית גם בארץ וגם בסיוריה בחו"ל וגם מהאמנים הישראלים. לא ניתן להתגאות בעונה שכזו!

  2. ברוך permalink

    משכה את תשומת ליבי הפסנתרנית יוג'ה וואנג, שראיתי במזו את הופעותיה המחשמלות. אחת ממובילות הדור הבא של הפסנתרנים.
    כמו כן אהבתי את זה שתזמורת ירושלים מגישה סידרה של קונצרטי חזנות, ג'אנר ההולך ונעלם מהעולם, וחבל. יש כל כך הרבה מוזיקה יהודית טובה בג'אנר זה שכדאי לשוב ולטפחו. בזמנו היה בקול ישראל "פרקי חזנות", עוד בטרם היות קול המוזיקה, למען הדיוק לפני 50-60 שנה. כדאי מאד להחזיר עטרה זו לקהלינו בין היתר בגלל שיש היום הרבה חזנים מעולים ואציין רק את הרב יצחק מאיר הלפגוט שביצועיו לפרקים אלה הינם חוויה מרנינה.
    חבל גם שמוזיקה עכשוית ובעיקר מוזיקה ישראלית מקורית אינה זוכה לחשיפה מספיקה. ראינו כבר בחג המוזיקה הישראלית שאין לנו במה להתבייש.
    אז שתהיה שנת מוזיקה טובה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: