דילוג לתוכן

המדריך המלא לפסטיבל "קלאסי בים האדום", 7- 5 בינואר 2012

4 בדצמבר 2011

ואלרי גרגייב (Gergiev). צילום: Alexander Shapunov

פסטיבל "קלאסי בים האדום" באילת מעורר מדי שנה דילמה מחודשת. מצד אחד, האיכות המוזיקלית בפסטיבל היא בדרך כלל מעולה. מצד שני, כל עוד לא יוקם באילת אולם קונצרטים נורמלי הרי שחוויית ההאזנה בפסטיבל אינה מושלמת. זה נכון בעיקר לקונצרטים הסימפוניים, שמתקיימים בהאנגר מאולתר בנמל עם אקוסטיקה גרועה ומושבים לא נוחים. בקיצור, צריך תוכנית מוזיקלית ממש טובה כדי לרדת לאילת. השנה זה קורה, ובגדול.

את הפסטיבל יוביל, כתמיד, מנהלו המוזיקלי ואלרי גרגייב (Gergiev). גרגייב הוא אחד המנצחים הכריזמטיים בעולם, מהסוג שמצליח לחשמל גם את התזמורת וגם את הקהל. איתו יגיעו התזמורת והמקהלה של בית האופרה מארינסקי מסט. פטרבורג, וכן ארבעים סולנים.

גרגייב הלך השנה על תכנית גרנדיוזית ומאתגרת, שכוללת ארבע יצירות ענק קוליות. שתיים מתוכן הן אופרות, שיבוצעו בביצוע קונצרטי (ללא בימוי). את רוב היצירות האלו אף גוף אחר בארץ לא מעז לבצע, אם בגלל מורכבותן או בגלל האתגר שהן מציבות בפני המאזין. לזה מתווספת תכנית נהדרת של קונצרטים קאמריים, אותה מרכז אילן רכטמן ממוזיאון תל-אביב. במסגרת זו יבוצע מכלול שלישיות הפסנתר של בטהובן, בביצוע סולנים מובילים. הדובדבן האחרון הוא שיתופם בפסטיבל של תזמורת הבארוק "בארוקדה", מהגופים האיכותיים ביותר בארץ, ושל הפסנתרן דניל טריפונוב- זוכה תחרות רובינשטיין האחרונה.

אז מה כדאי לדעת? להלן תכנית הקונצרטים לשלושת ימי הפסטיבל, עם המלצות ואזהרות לגבי כל אחת.

————————————————————————————————————————————————–

הקטור ברליוז- "רקוויאם". מנצח: ולרי גרגייב. יום חמישי 5.1.2012 בשעה 21:30.

"רקוויאם" הוא שמה של תפילת האשכבה הקתולית, שזכתה למאות הלחנות לאורך ההסטוריה. ההלחנה של ברליוז היא בין הגרנדיוזיות והמרשימות שבהן. היא כתובה להרכב מבצעים עצום, שכולל מאות נגנים וזמרי מקהלה.

שיא הרקוויאם הוא בפרק המתאר את יום הדין, בו הוסיף ברליוז לתזמורת ארבעה הרכבים של כלי נשיפה ממתכת. הרכבים אלו מפוזרים מארבעת צידי התזמורת, ומדמים את קריאת השופר לנשמות לבוא למשפט. בנוסף להם מנגנים שמונה זוגות של טימפני (תופי דוד גדולים), הממחישים את עוצמת הדרמה. אלוהים יודע איפה כולם ייכנסו בהאנגר באילת. לא כל הפרקים ביצירה מוצלחים באותה מידה, אבל הפרקים הראשונים עוצרי נשימה וצפויים לתת את האפקט הפסטיבלי המצופה.

————————————————————————————————————————————————–

 סרגיי פרוקופייב – האופרה "מלאך האש". מנצח: ולרי גרגייב. יום שישי 6.1 בשעה 21:00.

זו הפעם השנייה שגרגייב מביא לארץ את האופרה הזו- יצירה קשה ותובענית, שלא מתאימה לכל אוזן. היא חוברה בשנת 1919, ועלילתה מתרחשת בגרמניה בתקופת האינקוויזיציה. האופרה מערבבת בין העולם העל-טבעי לבין העולם הארצי, ואחד משיאיה הוא קטע בלתי נשכח של מכשפה המעלה דמויות באוב.

"מלאך האש" היא לא יצירה כיפית בשום צורה, אבל ביצועו של גרגייב מבטיח חוויה רגשית חזקה. היא מתאימה בעיקר למיטיבי לכת בתחום האופרה, שלא מפחדים מאמנות קשה ומטלטלת.

————————————————————————————————————————————————–

 קלוד דביסי- האופרה "פליאס ומליסאנד". מנצח: ולרי גרגייב. יום שבת 7.1 בשעה 14:30.

ביצוע "פליאס ומליסאנד" באילת הוא עוד צעד נועז- ומבורך- של גרגייב. "פליאס ומליסאנד" היא אופרה ארוכה ומפותלת, ואין בה אף אריה או קטע מקהלה "זכיר" שאפשר לזמזם בדרך הביתה. ובכל זאת, זוהי אחת האופרות האהובות עלי ביותר. זו יצירת מופת מעודנת ומתוחכמת, מלאת מתח סמוי שזורם מתחת לפני השטח. באופרה הישראלית היא לא בוצעה מעולם, וטוב שיש את גרגייב להביא אותה לארץ.

"פליאס ומליסאנד" אינה קשה כמו "מלאך האש", אך היא דורשת ריכוז והיכרות עם הסגנון הערפילי של דביסי. לאוהבי אופרה זו יצירה שאסור להחמיץ.

————————————————————————————————————————————————–

 בטהובן – סימפוניה מס' 9. מנצח: ואלרי גרגייב. שבת 7.1 בשעה 20:30.

אחרי אתגרים כמו "מלאך האש" או "פליאס ומליסאנד" מגיעה לקהל גם קצת מוזיקה מוכרת ואהובה. למשבצת הזו נכנסת הסימפוניה התשיעית של בטהובן, שמהווה מגנט לקהל בכל זמן ובכל מקום בו היא מבוצעת. היצירה הזו לא צריכה המלצות, בעיקר כשעל דוכן המנצחים עומד ואלרי גרגייב.

————————————————————————————————————————————————–

המלצות לגבי התכנית הסימפונית: 

אם אתם מעדיפים להימנע מאתגרים- לכו על הרקוויאם של ברליוז (יום חמישי) והתשיעית של בטהובן (מוצ"ש). את יתר הזמן אפשר לבלות בים או עם התכניות הקאמריות. אם אתם אוהבי אופרה מיטיבי לכת – אל תחמיצו את ההזדמנות הנדירה לשמוע כאן את "פליאס ומליסאנד". אם אתם אוהבי אופרה הארד-קור ולא מפחדים מיצירות קשות- נסו גם את "מלאך האש".

————————————————————————————————————————————————–

התכנית הקאמרית

 בנוסף לקונצרטים הקוליים הגדולים יקיים הפסטיבל סידרה קאמרית יפה, אותה יוביל אילן רכטמן- המנהל המוזיקלי של מוזיאון תל-אביב. סידרה זו תארח שישה מוזיקאים יפאנים מובילים, שינגנו יחד עם מוזיקאים ישראלים מוכרים.

במהלך הסידרה יבוצעו כל שלישיות הפסנתר של בטהובן, בארבעה קונצרטים שונים שיבוצעו במלון "המלך שלמה" של ישרוטל באילת. עוד יבוצע בסידרה קונצרט שיכלול יצירות פופולאריות מאת ויואלדי (כולל המחזור "ארבע העונות").

אקסטרות קאמריות

בנוסף לתכנית הקאמרית  יתקיימו בפסטיבל שלושה מופעים מיוחדים ומשמחי לב. הראשון הוא ביצוע של אופרת הבארוק הקומית "המשרתת הגבירה" מאת פרגולזי (Pergolesi), בביצוע הרכב הבארוק הישראלי המצוין "בארוקדה". הרכב זה הוא מהאיכותיים והיצירתיים בארץ, ושיתופו בפסטיבל לראשונה הוא חדשות מצוינות. המופע המיוחד השני הוא מופע מחול, בו תבוצע היצירה "עונות השנה" של צ'ייקובסקי בביצוע פסנתר ובהשתתפות ארבעה רקדנים. השלישי הוא רסיטל של הפסנתרן המקסים דניל טריפונוב, זוכה תחרות רובינשטיין, שינגן יצירות של ליסט, שופן ודביסי.

————————————————————————————————————————————————–

לסיכום:

משהו טוב קרה השנה בקבלת ההחלטות של הנהלת פסטיבל "קלאסי בים האדום". זה בא לידי ביטוי גם בבחירות הרפרטואר הנועזות, גם בבחירת תכנית קאמרית נהדרת, וגם בשילובו של אנסמבל "בארוקדה" בתכנית. מומלץ בהחלט, כל עוד באים ברוח ספורטיבית מול התנאים האקוסטיים בהאנגר בנמל אילת.

פסטיבל "קלאסי בים האדום" 2012. ימים חמישי עד שבת, 5-7 בינואר. הקונצרטים הסימפוניים יתקיימו בהאנגר 6, נמל אילת (מחיר כרטיס לקונצרטים הסימפוניים: 480 – 180 שקלים). הקונצרטים הקאמריים יתקיימו באולמות של מלונות נבחרים באילת (מחיר כרטיס לקונצרטים הקאמריים: 120 – 80 שקלים).

אתר הפסטיבל: www.redsea-classic.co.il

פורסם ב"גלובס", 4.12.2011

From → Uncategorized

להגיב

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: