חדשים ומומלצים- מהדורת ראוול השלמה, אנדראס שול שר לידר עם תמר הלפרין, ובוריס גילטבורג מנגן פרוקופייב
מה משותף ל"סרנדה גרוטסקית", "מינואט עתיק", "אליסה" ו"מירה"? התשובה- כולן יצירות של המלחין הצרפתי מוריס ראוול (1937- 1875), וכולן שייכות לשוליים הלא מוכרים של הרפרטואר שלו. כעת אפשר להתוודע אליהן, כמו גם לשורה ארוכה של יצירות אחרות, באוסף נהדר של חברת DECCA.
האוסף כולל 14 דיסקים, ומציג את מכלול היצירות של ראוול בז'אנרים השונים בהם הלחין: יצירות לפסנתר, מוזיקה קאמרית, קונצ'רטי לפסנתר, מוזיקה ווקאלית ועוד. כולן מופיעות בביצועים מצוינים, שיצאו במהלך שלושים השנים האחרונות עם שלל מבצעים מוכרים כמו ולדימיר אשכנזי, איבו פוגורליץ', רביעיית מלוס (Melos), שלישיית בוזאר, מנצחים כמו סיימון ראטל וקלאודיו אבאדו, ועוד רבים וטובים.
בין היצירות יש גם עיבודים שעשה ראוול ליצירות של אחרים, ובראשן העיבוד היפהפה לשני פסנתרים ל"שלושה נוקטורנים" של דביסי (שחוברו במקור לתזמורת). בולט בהיעדרו רק העיבוד התזמורתי המפורסם של ראוול ל"תמונות בתערוכה" של מודסט מוסורגסקי, וחבל.
לאוסף נלווית חוברת ובהן מילות היצירות הקוליות שמבוצעות בו. בעידן הדיגיטלי זהו בונוס משמעותי, כי חברות אחרות כבר ויתרו מזמן על חוברת מודפסת ומעדיפות לשלוח את המאזין לאינטרנט.
לסיכום: האוסף מציע הזדמנות מצוינת להיכרות עם מכלול יצירתו של ראוול, במחיר מוזל ובביצועים טובים. מומלץ מאוד.
ראוול- The Complete Edition. אוסף מוזל בן 14 דיסקים של Decca.
—————————————————————————————————————————————————-
"הנודד" (Wanderer). אנדראס שול ותמר הלפרין. דיסק DECCA.
זמר הקונטרה-טנור הגרמני אנדראס שול (Scholl) היה ונשאר אחד האהובים עלי בתחומו בעולם. הוא התפרסם בזכות ביצועים נפלאים ליצירות מתקופת הרנסאנס והבארוק, ובשנים האחרונות עבר לבצע גם רפרטואר מגוון מתקופות מאוחרות יותר.
לשול יש קשר ישיר לארץ: בת זוגו בשנים האחרונות, ומלפני כמה חודשים גם אשתו, היא הפסנתרנית הישראלית תמר הלפרין. בימים אלו יצא לשוק הדיסק הראשון של השניים כזוג מוזיקלי: שול שר, הלפרין מלווה בפסנתר. הדיסק נקרא Wanderer (בגרמנית- "הנודד"), והוא מציג שירים ויצירות לפסנתר מאת מוצרט, היידן, שוברט וברהמס. חלק מהשירים מוכר מאוד, וחלק יחדש גם לאוהבי מוזיקה מושבעים (חשוב לציין שלא כולם הם פאר היצירה, למרות הייחוס של המלחינים).
ביצוע שירים של מלחינים אלו ע"י זמר קונטרה-טנור הוא מאוד לא מקובל, כיוון שאופנת הקונטרה-טנורים כבר חלפה מן העולם בתקופה בה פעלו (במיוחד אצל שוברט וברהמס). אבל שול נודע כמי שאוהב לקרוא תיגר על המוסכמות, וזה עובד. הביצוע פה משלב קול יפהפה, רגישות עילאית לטקסט ולמוזיקה, ויכולת הגשה פנטסטית.
בחברת DECCA לא לקחו סיכונים, והבהירו היטב מי הגיבור האמיתי של הדיסק. שול מופיע בשבעה צילומים שונים בחוברת המצורפת, ואילו הלפרין- רק פעם אחת; הוא מופיע על העטיפה, היא לא; הפונט בו מופיע שמו גדול יותר; וכך הלאה. לך תתווכח עם שיקולים מסחריים. ועם זאת, מבחינה מוזיקלית הלפרין ראויה לכל השבחים: הליווי שלה מעודן וקשוב, ועושה למוזיקה ולזמר שירות מצוין.
—————————————————————————————————————————————————
פרוקופייב- סונטות המלחמה. פסנתר: בוריס גילטבורג. דיסק Orchid Classics.
הפסנתרן הישראלי בוריס גילטבורג, בן 28, פרץ לתודעה הציבורית כאשר זכה במקום השני בתחרות רובינשטיין בשנה שעברה. הרזומה שלו מתחיל עוד הרבה לפני כן, וכולל הופעות עם תזמורות סימפוניות מובילות ברחבי העולם ורסיטלים סולניים באולמות המכובדים ביותר.
האלבום הסולני החדש של גילטבורג כולל רפרטואר אתגרי במיוחד: סונטות 6 עד 8 של פרוקופייב, המוכרות בשם "סונטות המלחמה". המלחין החל לעבוד עליהן בשנת 1939, וסיומן נדחה עקב מאורעות מלחמת העולם השנייה. הסונטות נחשבות לאתגר פסנתרני משמעותי, כיוון שהן לא רק דורשות יכולת טכנית גבוהה אלא משלבות טווח עצום של רגשות, צבעים ומצבי רוח.
ביצוע הסונטה מס' 6 לאחר המלחמה זכה לתגובה צוננת של השלטונות הסובייטיים. הפרק הראשון של הסונטה מתאר את זוועות המלחמה באופן בוטה, והיה רחוק מלענות על דרישות השלטון שהעדיפו יצירות קלות ונגישות להמונים. גם הסונטות האחרות מציבות בפני המאזין אתגר משמעותי.
הביצוע של גילטבורג לסונטות מרשים מאוד. הוא מעולה מבחינה טכנית, ומציג בצורה משכנעת את קשת הרגשות העשירה שמובעת ביצירות. גם איכות ההקלטה מצוינת. הסונטות כאמור אינן קלות להאזנה, אך מאזין שיהיה מוכן להתמודד איתן ימצא בגילטבורג פרשן עמוק, מבריק ובשל.
פורסם ב"גלובס", 7.11.2012