אלבומי דיוידי חדשים: דניאל ברנבוים מנצח על בטהובן עם "דיוואן מזרח-מערב" ועל הרקוויאם של ורדי ב"לה סקאלה"
את מכלול תשע הסימפוניות של בטהובן ניתן היה להשיג עד כה במספר ביצועי DVD מתחרים. הבולטים שבהם הם אלו בניצוחם של ליאונרד ברנשטיין, הרברט פון קראיאן, והחדש יחסית של קלאודיו אבאדו (שצולם לפני עשור בערך). כעת מצטרף לרשימה ביצוע טרי של מכלול הסימפוניות, עם תזמורת "דיוואן מזרח-מערב" בניצוחו של דניאל ברנבוים.
"דיוואן מזרח-מערב" היא תזמורת יוצאת דופן בנוף המוזיקלי העולמי. דניאל ברנבוים, שנולד בארגנטינה וגדל בישראל, ייסד אותה יחד עם איש הרוח הפלסטיני אדוארד סעיד, שנפטר בשנת 2003. התזמורת מורכבת מנגנים צעירים, רובם בשנות העשרים והשלושים לחייהם. חלקם ישראלים, חלקם ממדינות ערב השונות, ופה ושם יש גם מתגברים מאירופה. הרעיון של ברנבוים וסעיד היה שהמוזיקה תביא ישראלים וערבים לפעול יחד למען מטרה משותפת, וכך תיצור גשר בין העמים המסוכסכים. שלום כולל במזרח התיכון לא יצא מזה בינתיים, אבל התזמורת פעילה מאוד ומופיעה ברחבי העולם.
הפרויקט הנוכחי, שכלל ביצוע של כל תשע הסימפוניות של בטהובן, צולם בביצועים חיים במסגרת פסטיבל ה"פרומס" בלונדון בשנת 2012. לביצוע הסימפוניה התשיעית הצטרפה לתזמורת מקהלת הנוער הלאומית של בריטניה, וכן ארבעה סולנים מצוינים.
הפרויקט מרשים בהחלט עקב הסיפור המיוחד של התזמורת, ועל גדולתן של הסימפוניות של בטהובן לא צריך להרחיב את הדיבור. מצד שני, יש לאלבום גם כמה בעיות. ראשית, התזמורת אינה תזמורת קבועה אלא נפגשת בעיקר לפרויקטים. לכן, בהרבה מקרים היא נשמעת פחות מגובשת ומלוטשת מתזמורות "רגילות". שנית, הניצוח של דניאל ברנבוים נוטה – כתמיד- להיות מאופיין בשפת גוף נוקשה, ללא הומור וללא חן. הוא אמנם מוזיקאי גדול ויש לו שפע של רעיונות מעניינים לאורך הסימפוניות, אבל פחות נעים לצפות בו מאשר במנצחים "אנושיים" יותר כמו גוסטאבו דודאמל או ליאונרד ברנשטיין. הנוקשות הזו בולטת במיוחד ברגעים שאמורים להיות מחוייכים יותר, כמו תחילת הפרק האחרון של הסימפוניה הראשונה או האלגרטו של הסימפוניה השמינית. שלישית, התאורה ואיכות הצילום לא מושלמות, ונותנות תחושה שאפשר היה לעשות את הפרויקט הזה טוב יותר.
לאלבום מצורף סרט מעניין, שמתאר את עבודתה של התזמורת ואת ההיגיון שמאחורי קיומה. הרעיון מאחורי התזמורת אולי נאיבי, אבל יש משהו חזק מאוד לראות מוזיקאים משני הצדדים משתפים פעולה למען מטרה כה נשגבת. באופן פרדוקסלי, הסרט הזה יותר מעניין לצפייה מאשר חלק מהביצועים לסימפוניות עצמן.
בטהובן- תשע הסימפוניות. תזמורת "דיוואן מזרח-מערב". מנצח: דניאל ברנבוים. אלבום בן 4 DVD של DECCA.
———————————————————————-
ורדי בשיאו
ורדי- רקוויאם. תזמורת ומקהלת לה סקאלה וסולנים. מנצח: דניאל ברנבוים. DVD DECCA.
האלבום הזה מציע ביצוע מעולה לרקוויאם של ורדי, שצולם בביצוע חי באולם "לה סקאלה" במילאנו לפני שנה וקצת (סוף אוגוסט 2012). גם כאן המנצח הוא דניאל ברנבוים, אבל הפעם התוצאה כמעט מושלמת.
בניגוד לתזמורת ה"דיוואן", שהיא תזמורת פרויקטים צעירה, הרי שהתזמורת והמקהלה של "לה סקאלה" הם הרכבים קבועים ומצוינים. בנוסף, ברנבוים הצליח לגייס לביצוע צוות חלומות של סולנים: זמרת הסופרן אניה הרטרוס (Harteros), המצו-סופרן אלינה גאראנצ'ה, הטנור הנפלא יונאס קאופמן (שהוא אחד הטנורים האופראיים הגדולים בעולם), וזמר הבאס רנה פאפה (Pape).
ברנבוים הוא מנהלו המוזיקלי של בית האופרה "לה סקאלה", והקשר בינו לבין המבצעים הוא לא של מורה מול תלמידים אלא של מנצח גדול למוזיקאים גדולים. ואכן, ב"רקוויאם" הזה הכול עובד: גם הפרשנות הרומנטית והאינטנסיבית של המנצח, גם השירה הסולנית, וגם הביצוע המעולה של התזמורת והמקהלה. ל"רקוויאם" של ורדי יש לא מעט ביצועי DVD מצוינים (כמו אלו של מהטה, אבאדו או קראיאן), אבל הברנבוים החדש הופך למתחרה רציני על הבכורה.
פורסם ב"גלובס", 21.10.2013