דילוג לתוכן

הקלטות חדשות: קונצ'רטי לפסנתר של פרוקופייב וברטוק עם לאנג לאנג, ואוסף DVD בניצוח גיאורג שולטי

18 בדצמבר 2013

לאנג לאנגהפסנתרן הסיני הנפלא לאנג לאנג, בן 31, הפך בשנים האחרונות לאייקון של ממש בעולם הקלאסי. זה לא פלא: הנגינה שלו משלבת וירטואוזיות עוצרת נשימה, עומק הבעה נדיר, ושפת גוף מלאת חיים. מבקריו, אולי מתוך קינאה, טוענים שבשפת הגוף הזו יש הרבה מנייריזם ואפילו קירקסיות. זה אולי נכון, אבל יש כיום בעולם מעט מאוד פסנתרנים שמסוגלים לתת לקהל חוויה כל כך טוטאלית כמותו.

האלבום החדש של לאנג לאנג מציע תצוגת תכלית מרהיבה שלו, כשהמלווה היא התזמורת הפילהרמונית של ברלין בניצוח סיימון ראטל. באלבום יש שני קונצ'רטי לפסנתר ותזמורת- מספר 3 של פרוקופייב (משנת 1921) ומספר 2 של ברטוק (משנת 1931). אלו יצירות קשות להחריד לביצוע מבחינה טכנית, ובחלקים ניכרים שלהן גם לא קלות להאזנה (במיוחד ברטוק).

הביצוע של לאנג לאנג והברלינאים אכן מעורר התפעלות. הוא וירטואוזי להפליא, מלא צבע וברק, והנגינה הסולנית קלילה וגמישה באופן כמעט לא נתפס. "סוני" השקיעה בהקלטה את כל מה שאפשר, ואיכות ההקלטה מדהימה. מבחינת איכות הסאונד זו אולי ההקלטה הטובה ביותר ששמעתי מזה שנים.

לאלבום נלווה DVD בונוס, בו ניתן לצפות בחזרות על ההקלטה וכן בפרק הראשון מהקונצ'רטו של פרוקופייב. פרק זה צולם במהלך חזרה, ונותן הצצה נדירה לפילהרמונית של ברלין בבגדים "רגילים" ולא בבגדי הופעה. אחד הרגעים הנחמדים בסרט מתרחש כשהמנצח ראטל לא מבין איך הצליח לאנג לאנג לצלוח את אחד הפסאז'ים המטורפים שיש בתווים, ואומר בצחוק שחשב לרגע שאולי יש לו שש אצבעות.

לסיכום: האלבום מציע איכות ביצוע והקלטה חסרות תחרות, אך כאמור כדאי להכיר את המוזיקה לפני ששוקלים לרכוש. זו לא מוזיקה קלה או נגישה, וכדאי לתאם ציפיות.

לצפייה בטריילר של ההקלטה:

 

===================

 הענק שנדם

סר גיאורג שולטי מנצח. 3 DVD "סוני".

גיאורג שולטיהפעם הסיפור הפוך: המוזיקה נגישה וקליטה, אבל איכות הצילום וההקלטה הופכת את ההמלצה למסויגת. מדובר באלבום אוסף בן 3 דיסקי DVD, בהם מנצח המוזיקאי ההונגרי-יהודי המנוח גיאורג שולטי על התזמורת הסימפונית של שיקאגו. שולטי, שנפטר בשנת 1997, נחשב לנציג האחרון של דור ה"ענקים" בעולם הניצוח של המאה העשרים. בין היתר, הוא היה מנהלה המוזיקלי של תזמורת שיקאגו לאורך 22 שנים.

בשלושת האלבומים מופיעות יצירות מלב הרפרטואר: סימפוניה מס' 35 של מוצרט, סימפוניה מס' 5 של מהלר, "תמונות בתערוכה" של מוסורגסקי בתיזמור ראוול (עם סרט הסבר בו מדגים שולטי את ההבדלים בין הגירסה המקורית לפסנתר לגירסה הסימפונית), ושתי יצירות תזמורתיות מאת בטהובן (הפתיחה "אגמונט" וסימפוניה מספר 5).

כל הקונצרטים צולמו במהלך סיורים שעשו שולטי ותזמורת שיקאגו ביפן, בשנים 1986 ו- 1990. איכותן סבירה, אך הן לא מתקרבות אפילו לאיכות ה- HD המעולה המקובלת בהקלטות וידאו כיום. גם סגנון הניצוח של שולטי נראה קצת מיושן, עם תנועותיו החדות והפרצופים המשונים שהוא עושה (שנראים לפעמים כאילו הוא סובל מכאב שיניים).

מי שכן מעניינת ברוב המקרים היא הפרשנות המוזיקלית, במיוחד בסימפוניות של מוצרט ושל בטהובן. עם זאת, כמעט לכל היצירות שמופיעות באלבום אפשר למצוא ביצועי DVD  מוצלחים יותר. לכן, האלבום מומלץ בעיקר למעריצי שולטי מושבעים.

לצפייה בסרט בו מנצח שולטי על "תמונות בתערוכה":

פורסם ב"גלובס", 16.12.2013

From → Uncategorized

2 תגובות
  1. ציון שורק permalink

    היי
    המנצח הוא סיימון ראטל
    הביצוע נפלא
    וההקלטה היא במיטב הטכנולוגיה

    המלצה ראויה מאד

  2. מוזיקה לא זקוקה לשפת גוף. כוחה לא מצוי במניירות פיזיות. "שפת הגוף" של לאנג לאנג פוגעת במוזיקה, מכיוון שהרבה מאוד מהאנרגיה הולכת לאיבוד במניירות המופרזות ולא מגיעה לפסנתר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: