"קשר עם תזמורת דומה קצת לקשר זוגי": ראיון עם המנצח הישראלי להב שני, שיגיע בשבוע הבא לנצח על הפילהרמונית הישראלית

להב שני עם הפילהרמונית. צילום: עודד אנטמן
התזמורת הפילהרמונית הישראלית תארח בשבוע הבא את המנצח הישראלי הצעיר להב שני, שהופעותיו עם התזמורת בשנים האחרונות זכו להצלחה סנסציונית. כיום, בגיל 26 בסך הכול, שני כבר נחשב לאחד המטאורים של עולם הניצוח הבינלאומי. הוא זכה רק לאחרונה לנצח על התזמורת הפילהרמונית של ווינה, מהתזמורות היוקרתיות בעולם, ומופיע בקביעות עם תזמורות מובילות אחרות.
הקונצרט הראשון שלו עם הפילהרמונית, לפני שלוש שנים, זכור לי כאירוע חד-פעמי ברמת ההתרגשות שעורר. הרבה זמן לא חוויתי בקונצרטים של הפילהרמונית כזה פירגון מצד הקהל, כזו התמסרות מצד התזמורת למנצח, וכזו התרגשות כללית בסוף הקונצרט. שני עשה אז בדיוק מה שעושה מנצח גדול: הוביל את הנגנים בקו מוזיקלי ברור, עם אמירה מוזיקלית מגובשת, ובשפת גוף שהייתה תומכת מאוד אך לא סכמטית או מנייריסטית. התזמורת נענתה לכל תנועה שלו בהתמסרות מלאה, והתוצאה היתה בהתאם.
שני החל את הקריירה המוזיקלית שלו כפסנתרן ונגן קונטרבאס, וגם כיום הוא מופיע בקביעות כפסנתרן סולן. הוא זכה לפירסום בינלאומי לפני שנתיים, כאשר זכה בתחרות הניצוח היוקרתית ע"ש גוסטב מהלר בעיר במברג שבגרמניה. תחרות זו התקיימה לראשונה לפני 11 שנים, והזוכה הראשון בה היה המנצח הוונצואלי האהוב גוסטאבו דודאמל. הזכייה בתחרות העמידה את דודאמל באור הזרקורים, וכיום הוא נחשב לאחד המנצחים המבוקשים בעולם.
שני, כך נראה, מתקדם גם הוא בקצב מסחרר מאז זכייתו בתחרות מהלר. "הרבה מאוד קרה לי בשלוש השנים האחרונות", הוא מספר בראיון מביתו בברלין. "התזמורת הסימפונית של ווינה מינתה אותי החודש למנצח אורח ראשי, תפקיד שהם המציאו במיוחד עבורי. הקשר עם הפילהרמונית הישראלית התחזק, וזאת הפעם הרביעית שאני מגיע לארץ לנצח על סדרה של התזמורת. אחד השיאים הגדולים קרו לאחרונה, כשהוזמנתי בהתרעה של שבוע לנצח על הפילהרמונית של ווינה. אני עדיין גר בברלין, אבל נמצא שם פחות ופחות בגלל כמות העבודה".
אתה מצליח למצוא זמן פנוי לעצמך בכל זה?
"לא כל כך", הוא צוחק. "אני אמנם משתדל לתכנן לעצמי מספיק זמן פנוי בין קונצרטים, אבל תמיד כשיש לי שבוע פנוי מישהו נהיה חולה ומבטל, וקוראים לי להחליף אותו".
האם מתייחסים אליך אחרת עקב ההצלחה? האם אתה מוצא שקל לך יותר לתקשר עם תזמורות?
"ברמה האישית אני לא מרגיש שום הבדל. מבחינת תקשורת עם תזמורות, זה משתנה מתזמורת לתזמורת. לכל תזמורות יש את המסורת שלה, הרגלי העבודה שלה, אופי שונה וכדומה. כאשר אני עובד על אותה יצירה עם תזמורות שונות, העבודה שלי משתנה לחלוטין מפני שאני לא רק מוביל אלא גם מגיב לתזמורת, גם מבחינת שפת הגוף".
העבודה עם הפילהרמונית הישראלית שונה מאשר עם תזמורות בחו"ל?
"בשבילי כן, כי אני מכיר את הנגנים באופן אישי. יש תחושה משפחתית ממש עם התזמורת, התמסרות הדדית מיוחדת. זה קצת כמו בקשר זוגי: ככל שבן/בת הזוג שלך נותן לך להרגיש יותר בנוח, אתה נפתח יותר ונותן יותר מעצמך".
התכנית עליה ינצח שני הפעם עם הפילהרמונית הישראלית מסקרנת למדי. היא תיפתח עם יצירה מאת המלחין הישראלי ינעם ליף (אבא של דפני), אותה יבצע ההרכב "אנסמבל המאה ה-21" המתמחה במוזיקה בת זמננו. לאחר מכן יבוצע הקונצ'רטו המפורסם מספר 20 של מוצרט, בו ימלא שני תפקיד כפול של פסנתרן ומנצח. לסיום תבוצע הסימפוניה הרביעית היפהפייה של ברהמס, משיאי המוזיקה הסימפונית של המאה ה- 19.
הסידרה תתקיים בין ה- 9.2 (יום ג' הקרוב) ל- 14.2, בת"א וחיפה.
פורסם ב"מעריב", 5.2.2016
מילא זה שהוא בגיל כזה יודע לנצח על תזמורת, אבל גם לדעת כבר מה זה קשר זוגי…
🙂