"כדי לשכנע אתה צריך להיות משוכנע"- ראיון עם הפסנתרן פול לואיס
בימים הקרובים תארח תזמורת הקמראטה ירושלים את הפסנתרן הבריטי הנהדר פול לואיס (Paul Lewis), שיופיע בסדרת קונצרטים בניצוחו של אבנר בירון. הוא יחליף בהתראה קצרה את הפסנתרן האמריקאי רוברט לוין, שהגעתו לארץ בוטלה בשל אילוצי הקורונה. תכנית הקונצרטים נשארה ללא שינוי, ולואיס ינגן בה שני קונצ'רטי לפסנתר מאת מוצרט: מספר 12 ומספר 27.
פול לואיס (50) הוא אחד מהפסנתרנים הבולטים כיום בעולם. הוא הקליט דיסקוגרפיה עשירה, כולל שורת הקלטות מופת ליצירות מאת בטהובן ושוברט. גם האלבום האחרון שלו, עם יצירות מאת ברהמס, הוא אחד האלבומים היפים ששמעתי בשנה האחרונה. בישראל כבר הופיע פעמיים- הן כאורח של הפילהרמונית הישראלית והן בפסטיבל אילת למוזיקה קאמרית.
"ההזמנה לנגן עם הקמראטה הגיעה לי בדיוק בזמן", צוחק לואיס בראיון שאנחנו מקיימים בזום. "הייתי אמור להופיע השבוע באיטליה, והקונצרטים בוטלו בגלל הקורונה. כך שהתאמת הזמנים היתה מושלמת".
שמתי לב שגם לא שינית את התכנית המקורית.
"נכון. הקונצ'רטו מספר 12 של מוצרט נמצא ברפרטואר שלי ממילא, ואת קונצ'רטו מספר 27 ניגנתי בדבלין ממש בשבוע שעבר".
מה לגבי הקדנצות שתנגן?
"לקונצ'רטו מספר 27 מוצרט השאיר קדנצות שנעשו ממש חלק מהיצירה. לקונצ'רטו מספר 12 הוא השאיר שתי קדנצות שונות, ואנגן גירסה שמשלבת בין שתיהן. אחת מהן קצרה מאוד והשניה ארוכה מאוד, כך שהשילוב הגיוני. אבל מה שעשיתי זו עריכה בלבד: את כל המוזיקה כתב מוצרט עצמו".
לואיס מנגן ומקליט על פסנתר מודרני ("סטינווי גראנד"), אבל מודע היטב לאסכולת ה-HIP (ביצוע מודע היסטורית). "הפסנתר המודרני נותן טווח אפשרויות הרבה יותר גדול", הוא אומר. "לא הייתי מרגיש נוח לנגן בקונצרט על פסנתר 'וואלטר' כמו זה שהיה למוצרט. מצד שני, מוצרט חיבר את היצירות שלו לפסנתר שונה, וצריך לקחת זאת בחשבון. האופי של הכלי מסביר סוגיות של צבע, צליל וארטיקולציה. לדוגמא, בסוף 'סונטת וולדשטיין' של בטהובן יש גליסנדו שצריך לנגן בפיאניסימו. בפסנתר מודרני אי אפשר לנגן את זה, כי זה ישמע כבד מדי. בפסנתר תקופתי- זה כן אפשרי. האתגר הוא למצוא דרך ליצור אפקט דומה גם על פסנתר מודרני".
ומה לגבי תזמורות?
"הרבה תזמורות קאמריות כיום אימצו גישה פרשנית שהושפעה מעולם הביצוע ההסטורי. הגישה הזו שינתה את הדרך בה מנגנים רפרטואר קלאסי מהרבה היבטים- מהירות, אטאקות, ארטיקולציה וכדומה. אבל אני עצמי לא מנגן עם הרכבי של כלי תקופה. אני רוצה לעשות מה שאני מרגיש נוח איתו".
שתי היצירות שינגן לואיס בישראל שונות למדי זו מזו. הקונצ'רטו לפסנתר מספר 12 של מוצרט הוא אחד מהראשונים בסדרת המנויים שקיים מוצרט בווינה, ומוצרט כתב לו גם גירסה קאמרית לפסנתר והרכב מיתרים מצומצם. קונצ'רטו מספר 27, לעומתו, הוא הקונצ'רטו האחרון שחיבר מוצרט לפסנתר, ואופיו רחב ועמוק יותר. "בקונצ'רטו מספר 27 מוצרט כבר מרחיב גבולות", אומר לואיס. "יש בו נוסטלגיה שאין בקונצ'רטי המוקדמים שלו. בפרק האחרון יש לי תמיד תחושה שהוא מסתכל אחורה בגעגועים".
שמתי לב שאתה כמעט לא מבצע מוזיקה בת-זמננו. יש לזה סיבה?
"קשה לי להתחייב על משהו שלא נכתב. אני רוצה להרגיש שאני משכנע את הקהל, וכשביל זה אני צריך להיות משוכנע בעצמי. החריגה היחידה מהכלל הזה תהיה בקרוב עם מלחין בשם תומאס לארכר (Larcher), שכותב לי יצירה שהוזמנה במיוחד. אבל אני מכיר אותו אישית ומאמין במה שהוא עושה".
בעבר התבטאת בזכות לבוש חופשי יותר למוזיקאים בעת הקונצרטים. זו מגמה שאתה מאמץ בעצמך?
"בהחלט. מצד אחד קונצרט זה אירוע, וברור שהאמן צריך להתלבש בהתאם. מצד שני, אני נגד הריטואל הטקסי שבו המוזיקאים לובשים פראק שמגביל את התנועה. לכן אני מופיע עם חולצות יפות שמתאימות לקונצרט, אבל גם נותנות חופש תנועה. לאחרונה רואים את זה גם אצל מנצחים. מתלבשים יפה, אבל לא כמו לקראת מפגש עם המלכה".
הקונצרטים יתקיימו בת"א, זכרון יעקב, ירושלים ורחובות החל ביום שישי הקרוב (18.2). פרטים מלאים באתר הקמראטה ירושלים.
תודה על המיילים הנפלאים. במיוחד כיף כאשר מצורף קטע צפייה (והאזנה כמובן).