דילוג לתוכן

אז איך מתמודדים עם ההפרעות מהקהל?

20 באוקטובר 2022

שלום לכולם, בשבועות האחרונים לא הייתי בארץ ולכן לא יכולתי לצערי להגיע לקונצרטי פתיחת העונה של הפילהרמונית. רבים מהרשמים ששמעתי על פתיחת העונה היו דומים: הקונצרטים היו נהדרים, אבל ההפרעות מהקהל היו משמעותיות מאוד. טלפונים, דיבורים, מחיאות כפיים בין פרקים, ריצה החוצה עם הצליל האחרון- כל הדברים שאנחנו רגילים אליהם בקונצרטים בארץ ופוגעים מאוד בחוויה הכללית.

מדובר בסיטואציה עדינה מאוד עבור הפילהרמונית. מצד אחד, אין ספק שהמצב הנוכחי מציק לכולם, גם למוזיקאים על הבמה וגם לאוהבי המוזיקה בקהל. מצד שני התזמורת לא רוצה להיתפס כ"מחנכת", ולכן נמנעת מלפעול בעניין. כך לדוגמא היא נמנעת מלפרסם "קוד התנהגות" בתכנייה, דבר שהיה מקובל לפני לא מעט שנים והפסיק לגמרי. לדעתי פירסום קוד כזה גם לא יהיה אפקטיבי כיום, כי רוב הקהל כלל אינו קונה תכנייה ולא היה נחשף לטקסט ממילא.

אז מה עושים? מדברים. אולי הגיע הזמן שהתזמורת תנצל את העובדה שהמנהל המוזיקלי שלה דובר עברית, ותאפשר לו לומר כמה מילים בפתיחת כל סידרה. דברים מלב אל לב, לא במטרה לחנך אלא במטרה לשתף: כמה ריצודי הטלפונים מפריעים למי שנמצא על הבמה, כמה הריצה החוצה מעליבה; להזכיר שמחיאות כפיים מקובלות רק בסוף היצירה, ואם לא בטוחים שהסוף הגיע – פשוט מתאפקים. אגב, את השיחה הזו יכול לקיים לא רק להב שני אלא גם אחד מהנגנים. יש כיום בפילהרמונית לא מעט נגנים ונגניות תקשורתיים וחמודים, ואין לי ספק שהם יוכלו להעביר את המסר בצורה נעימה ומקרבת. העיקר הוא לא להישמע "מחנכים" (וגם לא ליצנים), אלא לשתף מהלב ולבקש לשים לב לדברים שחלק מהקהל כלל אינו מודע אליהם.

אשמח לשמוע את דעתכם בתגובות!!! ובינתיים – מאחל לכולנו שנת קונצרטים מהנה ונטולת הפרעות…

From → Uncategorized

9 תגובות
  1. רחל פופר permalink

    נוכחתי בקונצרט הפתיחה שהתקיים ב-13/10. ההפרעות היו בלתי נסבלות . בשלב מסוים להב שני נאלץ להפסיק את נגינת הסימפוניה ה-9 ולחכות עד לכיבוי אחד מהטלפונים הניידים שהחל בטרטור רועש. חיכינו כ-חצי דקה. אני בעד הצעתך שאחד מהנגנים המוכשרים יאמר כמה מילים בפתיחת הקונצרט.

    • איל בראון permalink

      יש מקומות שבהם עושים שלא תהיה קליטה סלולרית בתוך האולמות. אין ברירה אחרת.

  2. אופק permalink

    לא מצליח להבין למה אני צריך להשקיע מיטב כספי בכרטיס ולהתמודד עם אנשים בוגרים ומכובדים שלא מסוגלים להשתיק את הטלפון שלהם לשעתיים. בטח שלא התזמורת עצמה, שמשקיעה את כל מאמציה בדבר החשוב באמת – המוזיקה.

    שלא תטעו – אני לא מדבר על אותה גברת נחמדה שלא יודעת איך לכבות את הטלפון או האדון המתחשב שהציע סוכריה רועשת לזה שלידו או אפילו לנער שקצת מדבר כי זו הפעם הראשונה שהוא נחשף למוזיקה הזאת. את כולם אני מכבד, מעריך ומכיל.

    אני מדבר על רוב המפריעים – שיודעים מה קוד ההתנהגות – ומפרים אותו ביודעין. בלי להתנצל ומתוך תחושת פטרונות.

    להצעתך עומר, אני חולק, כי אלו שמפריעים בתום לב לא צריכים הרצאות, הם לא מתכוונים. ואלו שמפריעים ביודעין יעלבו מההטפה. הגיע הזמן לאפשר לסדרנים להוציא מהאולם כאלו שעוברים את הגבול (ע״ע מישהי שעונה לטלפון שלה בזמן הקונצרט).

    • ברוך קורל permalink

      או לפחות שהסדרנים יסמנו למפריעים להפסיק

  3. ברוך קורל permalink

    נכון מאד והלוואי שהפילהרמונית יקבלו את עצתך

  4. tnmhv uukul permalink

    אלו אנשים שאינם ממש אוהבי מוזיקה. אינני יודע מדוע הם טורחים לבוא לקונצרטים. אולי כי בן הזוג לא רוצה ללכת לבד או כי מישהי מציעה את הכרטיס שלה או אולי כי זה מקובל ומכובד ואולי סתם כדי להראות. אולי באמת צריך להפעיל באולמות משבשי תקשורת סלולרית. זה כמובן לא יחסום את מצלמי המופעים שזו הטרדה ממש לכל מי שיושב מאחריהם.
    לפחות הקהל של תזמורת חיפה מתנהג קצת יותר טוב.

  5. היה נהוג שלפני הקונצרט נשמע קול גדול המבקש מהקהל לסגור את הניידים וכל מכשיר אחר ומוסיף שהצילום אסור, אז שיחזרו על זה גם בהפסקה וגם יהיה נחמד אם להב שני יפנה בעצמו לקהל, שאוהב אותו

  6. עליזה permalink

    מתסכל ולא רואה פתרון לתרבות קלוקלת ומתסכלת. יתכן וכדאי שלפני הקונצרט תינתן הוראת סגירת טלפונים וכמו כן הסבר על הקושי של התזמורת לתפקד בזמן ההפרעות, שכן אלה צלילים שאינם בפרטיטורה ובשל כך מעוותים את היצירה והקהל הוא שמפסיד.

  7. אמירה permalink

    אני צפיתי בקונצרט במחשב ולא שמעתי את כל ההפרעות (אני שומעת אותן היטב כאשר אני הולכת לקונצרטים) אבל מייד כשהסתיים הקונצרט ראיתי את הנהירה של הקהל החוצה. זה ממש מעליב לראות אנשים שאינם מסוגלים להוקיר תודה על ידי מחיאת כפים והנהירה החוצה מתרחשת מתחת לאפם של הנגנים. באולמות קונצרטים בעולם שאותם אנו רואים לא אחת בטלביזיה, ביזיון כזה לא היה מתרחש. אבל לצערנו זהו לא הביזיון היחידי שמתרחש אצלנו.
    לגבי טלפונים סלולאריים הבעייה איננה רק הצליל. גם החיפוש מאד מפריע בגלל ריצודי האור מהמכשיר.
    אפשר לגייס את להב שני או מישהו מהנגנים כדי להסביר אבל אולי היה כדאי להעלות לבמה מישהו מהמנויים הוותיקים של הפילהרמונית שיסביר עד כמה ההתנהגות הזאת מפריעה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: