דילוג לתוכן

אריאל שרון מקשיב למוצרט

10 בינואר 2006

פורסם ב"גלובס", 10-11 בינואר 2006

 

שיחה עם המוסיקולוג ד"ר זהר איתן, מתוך המדור "שיחת היום"

מקורבים למשפחת שרון סיפרו אתמול כי ראש הממשלה נחשף כעת לשני סוגים עיקריים של גירויים שמיעתיים. הראשון הוא שיחות של בניו, אשר לדברי המקורות "יושבים כל העת ליד מיטתו של אביהם ולא מפסיקים לדבר אליו". מלבד השיחות, סיפרו המקורות, משמיעים בניו של ראש הממשלה לאביהם גם קטעי מוסיקה קלאסית האהובים עליו במיוחד, במיוחד של מוצרט. "מוסיקה קלאסית הייתה תמיד דבר שאריק שאב ממנו הנאה ותענוג, ואנחנו מקווים שהוא שומע", הסבירו מקורבי המשפחה.

ד"ר זהר איתן, ראש החוג למוסיקולוגיה באוניברסיטת ת"א וחוקר בתחום הפסיכולוגיה של המוסיקה, מציע להפריד בין המוסיקה של מוצרט לבין ההשפעות המיוחסות לה. "המיתוס שהמוסיקה של מוצרט משפרת יכולות מוחיות אינו מקובל על מרבית החוקרים", הוא אומר. "היה מחקר בקליפורניה בראשית שנות התשעים, שהראה שהאזנה ליצירה ספציפית של מוצרט (סונטה לשני פסנתרים) משפרת ביצועים במבחן של כישורים מרחביים. ההשפעה הזו התפוגגה כעבור מספר שעות, ומחקרים אחרים לא הצליחו לשחזר את התוצאות. כך שיש לקחת את הממצאים האלו בעירבון מוגבל מאד. כמובן שזה לא הפריע לבעלי עניין לדבר על "אפקט מוצרט", לפיו האזנה למוצרט משפרת יכולות קוגניטיביות. זהו מיתוס עם בסיס עובדתי קטן מאד, שהיה מי שעשה ממנו הרבה מאד כסף. הדבר הטוב העיקרי שיצא מהסיפור הוא שזה עשה תעמולה מצוינת למוסיקה קלאסית. אבל "אפקט מוצרט" עצמו נתון במחלוקת, ורבים מפקפקים בתקפות שלו. מעבר לכך צריך להזכיר שהמחקרים נעשו על אנשים מתפקדים ובהכרה מלאה. מאליו מובן, שספק רב אם כל זה בכלל רלוונטי לאדם פגוע מוח".

אז מה ההיגיון להשמיע לשרון מוצרט?
" מה שחשוב זה לא שמדובר במוצרט, אלא ביצירות שהוא מכיר ואוהב. התקווה היא כפי הנראה שגירויים אהובים, שיש לגביהם עומק אסוציאציות גדול, יגרמו לחלקים לא פגועים במוח להגיב. לכן גם מבקשים שמי שידבר אליו יהיו בני משפחה מוכרים ולא סתם רופא. זו בקשה מבוססת מאד, שכן מחקרים מראים שקולות של בני משפחה או אנשים קרובים ואהובים אפקטיביים הרבה יותר מכל מוסיקה במצבים כאלו".

אז זה בעצם לא אפקט מוצרט, אלא אפקט ההיכרות.
"נכון. זו אולי גם הסיבה שבגללה היה מי שהציע לתת לו להריח שווארמה, כי ההנחה היא שחשיפה לגירויים מוכרים ואהובים תעשה לו משהו. אבל זה באמת לא שייך למוסיקה באופן ספציפי".

ובכל זאת, היום פורסם שמשמיעים לו את היצירה הספציפית שהושמעה במחקר בקליפורניה.
" אם כך אז זו בדיחה. המחקר בקליפורניה הראה שהאזנה ליצירה הזו שיפרה כישורים מרחביים של אנשים בריאים, וגם הוא כאמור מפוקפק מאד. מכאן להגיע לטענה שהאזנה ליצירה מסייעת לנפגעי אירוע מוחי להשתקם זו כבר ממש מגוחך".

האם מוסיקה יכולה בכלל לעזור לפגועי מוח?
"מוזיקה אכן משמשת גם ככלי לטיפול בפגועי מוח, אבל מדובר בדרך כלל בשלבים מאוחרים יותר מהשלב בו נמצא שרון. כדי שהטיפול יהיה אפקטיבי חייבת להתקיים מידה מסוימת של הכרה ויכולת לתגובה ומעורבות פעילה. לא עושים תרפיה במוסיקה למי ששוכב בלי הכרה. מעבר לכך, חשוב לציין שלא ברור גם עד כמה נפגעה יכולתו של שרון להקשיב ולהגיב למוזיקה בכלל. הרי נמסר שנפגעה ההמיספרה הימנית שלו, שבה מרוכז חלק חשוב מכישורי התפיסה המוזיקלית. נפגעי מוח רבים שמחצית מוחם הימנית נפגעה מדווחים שאינם מסוגלים עוד ליהנות ממוסיקה או להבין אותה".

5 תגובות
  1. בוא'נה, זה מעניין לאללה

  2. לי זה דווקא הזכיר נשים בהריון שמשמיעות מוסיקה קלסית לילד שבבטנן.

  3. עומר שומרוני permalink

    וגם הבנים של שרון באים מאותו מקום, וקוראים לו ווישפול ת'ינקינג.

  4. שירה פז permalink

    צריך לפרסם את הראיון הזה בעוד מקומות. זה נראה לי מאד חשוב שאנשים ידעו שכל הסיפור הזה הוא בסך הכל קשקוש שעושים ממנו הר.

  5. משתמש אנונימי (לא מזוהה) permalink

    מה קורה עם זה….מאחר שלא שמענו שום דבר חדש בנושא, האם צריך להניח שזה לא ממש עבד?
    אולי כדאי לנסות את ארבע עונות של ויולדי. בכל זאת עברו כמה עונות מאז…

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: