הקלטות חדשות: הרביעיה הירושלמית מנגנת דבוז'אק, הרווחה מקליט די-לאסו, ותובל פאטר מנגן נינו רוטה
פורסם ב"גלובס", 17.7.2006
דבוז'אק- הרביעיה "האמריקנית" אופ. 96. חמישיית הפסנתר אופ' 81. הרביעייה הירושלמית. דיסק "הרמוניה מונדי צרפת".
כבוד: בימים אלו יצא לשוק הדיסק השלישי של "הרביעיה הירושלמית" בחברת "הרמוניה מונדי צרפת" האנינה ויוקרתית. לאחר שהקליטו בחברה אלבומים של היידן ושוסטקוביץ', פנו כעת חברי הרביעיה למוסיקה המלודית והמענגת של דבוזא'ק. שתי היצירות בדיסק נמנות על הרפרטואר הנגיש והאהוב ביותר של המלחין הצ'כי. הראשונה היא הרביעייה ה"אמריקאית", שחוברה בעת שהייתו של דבוז'אק בארה"ב. יש בה מוטיבים שמזכירים ספיריטואלס שחורים וריקודים אינדיאניים שבטיים- בדומה לסימפוניה המפורסמת "מן העולם החדש"- אך בבסיסה היא סלאבית לחלוטין. היצירה השניה היא חמישיית הפסנתר המפורסמת אופוס 81, זו עם הפרק האיטי שדומה באופן חשוד לשיר Nature Boy של נאט קינג קול. הפסנתרן שמצטרף לרביעייה ביצירה זו הוא הוינאי סטפן ולדר(Vladar), שעושה עבודה מצוינת. הביצוע של חברי הרביעיה ממשיך את הקו הקבוע שלהם: גישה פרשנית נמרצת ואסרטיבית, צליל מלא אך לא נמרח, ואיזון מושלם בין הכלים. ההקלטה, כתמיד ב"הרמוניה מונדי צרפת", נקיה ועשירה אך גם מדויקת ונטולת הד מיותר. לאוהבי מוסיקה קאמרית זהו אלבום שיסב הנאה בטוחה.
נינו וחצי- תובל פטר וחברים מנגנים נינו רוטה. דיסק של "בית המוסיקה".
עוד ישראלי ועוד כבוד, רק שהפעם מכיוון קצת שונה. "בית המוסיקה" בירושלים הוציא כעת בהוצאה מחודשת את "נינו וחצי", דיסק מקסים שכולו יצירות מאת נינו רוטה (Rota). רוטה (1911- 1979), יליד מילאנו, נחשב לאחד מהמלחינים הגדולים ביותר לקולנוע. המוסיקה שלו מזוהה יותר מכל עם סרטיו של פדריקו פליני, ומאופיינת, כפי שמאבחנים במדויק היוצרים, בסגנון לירי-קרקסי-עממי. את ההכרה העולמית בגדולתו קיבל שזכה בפרס האוסקר על הפסקול שחיבר לסרטי "הסנדק". הדיסק המקורי של "נינו וחצי" יצא ב- 1993, בנגינתם של תובל פטר (Vater) ושבעה נגנים נוספים שהוקלטו בהופעה חיה בסינמטק ת"א. יעד ון-לייבן מ"בית המוסיקה" בירושלים מספר כי שמע אז את הדיסק, אך הצליח להשיג אותו רק בקושי רב בחנות יד שניה. אחרי שחברות התקליטים הגדולות סירבו להוציא את הדיסק לאור בהוצאה מחודשת, החליט לעשות זאת בעצמו אחרי שקיבל את אישורו של פטר. ההקלטה של הדיסק המקורי נותרה ללא שינוי, אך העטיפה זכתה לעיצוב עדכני.
הדיסק המחודש כולל 37 קטעים, שמספקים הצצה נרחבת לעולמו של רוטה. יש כאן קטעי מוסיקה מתוך "לה סטראדה", "הבטלנים", "הסנדק", "קזנובה" ועוד ועוד. המוסיקה שלו מלאה באהבת אדם, ורגעים רבים בה הם בעלי אופי חם ומלטף. חלק ניכר מהקטעים מבוסס על אקורדיון, אבל אפילו שונא אקורדיונים מושבע כמו הח"מ מצא אותם מלאי קסם. פטר וחבריו מבצעים את המוסיקה עם הרבה אהבה וחן, והתוצאה היא דיסק שניתן להגדיר בקלות כ"מענג".
לאסו- תהילים לדוד החוזר בתשובה. מנצח: פיליפ הרווחה (Herreweghe). דיסק כפול "הרמוניה מונדי צרפת".
גם במוסיקה יש הארד קור, והאלבום הזה הוא דוגמא טובה. היצירה היא "תהילים לדוד החוזר בתשובה" מאת אורלנדו די לאסו (De Lassus), מחשובי מלחיני הרנסאנס. האלבום מחזיק שני דיסקים שבהם שעתיים ועשרים דקות של שירת א-קאפלה- שירה רב-קולית של מקהלה ללא ליווי כלי. המחזור כולל שבע הלחנות לפסוקי תהילים, בתרגום ללטינית, וחובר בסביבות שנת 1560. כל אחד מהקטעים נע בין תשע דקות לחצי שעה לערך, שזה הרבה מאד בסטנדרטים רנסאנסיים. לאוזן בלתי מקצועית רוב היצירות ישמעו דומות מאד, ולהערכתי גם מי שבאמת אוהב את המוסיקה הזו יתקשה להאזין להן ברצף אחד. זוהי מוסיקה פוליפונית כמעט אבסטרקטית, שמהווה גן-עדן למוסיקולוגים אבל לא כל כך ידידותית לאחרים. לגבי הביצוע: המקהלה היא מקהלת ה"קולגיום ווקאל" הקבועה של הרווחה, הרכב קאמרי בן פחות מעשרים זמרים שבסיסו ב-Ghent, בחלק הפלמי של בלגיה. הביצוע, כצפוי, מעולה: הרווגה יודע לבחור את הזמרים הטובים ביותר, ואיכות השירה פנטסטית. ועדיין, שעתיים ועשרים של א-קאפלה רנסנסית זה לא דבר קל. למתחילים יש אלבומים ידידותיים יותר, וגם למקצוענים כדאי לקחת את האלבום במנות קטנות.
מופיע היום בבית המוסיקה בירושלים, בשעה 21:00
הכניסה חינם