דילוג לתוכן

הפסטיבלים הגדולים של הקיץ באירופה

28 ביוני 2010

הקיץ בפתח, ופסטיבלי המוזיקה באירופה מחממים מנועים. הסקירה הבאה מציגה כמה אופציות מושכות במיוחד: איפה מתארחים התזמורות והמנצחים הגדולים, איפה אפשר לשמוע את כוכבי הבארוק המובילים, ואיפה אפשר לשמוע אופרה ע"פ ספר של עמוס עוז * פורסם ב"גלובס", 27.6.2010

 

אוסטריה- פסטיבל זלצבורג

פסטיבל זלצבורג הוא אחד הפסטיבלים היוקרתיים ביותר בכל הנוגע למוזיקה סימפונית. מופיעות בו בקביעות התזמורת הסימפוניות המובילות בעולם, ולצידן יש בו גם הפקות אופרה, קונצרטים קאמריים, קונצרטים קוליים ועוד.

 

מתי: 26 ביולי- 30 אוגוסט.

 

שמות גדולים: הפסטיבל הזה הוא מפגש פיסגה של המוזיקאים הקלאסיים בעולם, ומצעד השמות מדהים. בין היתר יופיעו בפסטיבל השנה הפילהרמונית של וינה במספר קונצרטים שונים, עליהם ינצחו דניאל ברנבוים, ריקרדו שאיי (Chailly), ריקרדו מוטי (Muti) ואחרים; תזמורת הקונצרטחבאו מאמסטרדם- שהוכתרה לאחרונה לטובה בעולם- בניצוח מנהלה המוזיקלי מאריס ינסונס; תזמורת הקמראטה זלצבורג בניצוח פיליפ הרווגה (Herreweghe); הפסנתרנית מרתה ארחריץ' עם האחים גוטייה ורנו קפוסון; אנסמבל "היליארד"; הרביעיות "האגן" ו"איזאי"; הפסנתרן הנפלא גרגורי סוקולוב; תזמורת השלום העולמית בניצוח ואלרי גרגייב; זמרת המצו-סופרן ג'ויס די-דינאטו; הכוכב העולה בעולם הניצוח יאניק נזט-סגווין (Nézet-Séguin); הטנור רולאנדו וילאזון בליווי הפסנתרנית היפהפייה הלן גרימו; תזמורת ה"מוצרטאום" של זלצבורג בניצוח טון קופמן (Koopman); ועוד רבים. זהו מצעד סלבריטאים מפואר שקשה למצוא שני לו.

 

תכניות בולטות: האופרות "דון ג'ובאני" של מוצרט, "אורפיאו ואורידיצ'ה" של גלוק ו"רומיאו ויוליה" של גונו; מחזור קונצרטים המוקדש לברהמס; ושלל קונצרטים סימפוניים וקאמריים מעולים.

 

ממה להיזהר: מהקונצרטים בניצוחו של כריסטוף אשנבך המעצבן, ומהמחירים של המופעים ושל השהייה בזלצבורג בתקופת הפסטיבל.

 

שורה תחתונה: פסטיבל זלצבורג מציע את השמות הגדולים ביותר, והמחירים שלו בהתאם.

 

אתר הפסטיבל: http://www.salzburgerfestspiele.at

 

 

גרמניה- פסטיבל בטהובן בבון

פסטיבל בטהובן בבון מתמקד במוזיקה סימפונית וקאמרית, עם קו רפרטוארי שמרני יחסית שמתאים למי שאוהב ללכת על בטוח. הוא לא נוצץ כמו זה של זלצבורג, אבל מארח לא מעט שמות גדולים בתחום הקלאסי- שחלקם מופיע גם בזלצבורג. לפסטיבל בון יש יתרון נוסף- הוא מתחיל רק ב- 9 בספטמבר, אחרי שמהומת התיירים של הקיץ כבר נרגעה.

 

מתי: 9 בספטמבר – 9 באוקטובר.

 

שמות גדולים: תזמורת בוואריה בניצוח קנת נגאנו; התזמורת הממלכתית של דרזדן בניצוח קולין דיוויס הותיק; הפסנתרנית הלן גרימו עם תזמורת ברמן בניצוח פאוו ירווי; האחים רנו וגוטייה קפוסון; הכנרת ליזה בתיאשווילי; התזמורת הלאומית של צרפת בניצוח דניאל גאטי; הפסנתרן קית' ארמסטרונג; הצ'לנית הארגנטינאית בת ה- 29 סול גבטה (Gabetta), שבורכה לא רק בכישרון מוזיקלי אלא גם במראה מצודד להפליא; זמרת המצו-סופרן אנג'ליקה קירשלאגר בניצוח נוויל מארינר; ורבים אחרים.

 

תכניות בולטות:  לקהל השמרני יקרצו בעיקר המופעים הקלאסיים ה"סטנדרטיים", בהם משתתפים סולנים נוצצים ומנצחים מוכרים. למי שבא בראש פתוח יותר יש גם מופעי ג'אז, תיאטרון ומוזיקה מודרנית.

 

ממה להיזהר: הפסטיבל מתחיל אמנם רק בתחילת ספטמבר, אבל לחלק מהמופעים המבוקשים כבר אזלו הכרטיסים. המידע לגבי זמינות הכרטיסים נמצא באתר הפסטיבל, שמתוחזק למופת.

 

שורה תחתונה: פסטיבל איכותי ומגוון, שנופל טוב גם מבחינת תאריכים.

 

אתר הפסטיבל: http://www.beethovenfest.de

 

 

איטליה- פסטיבל MITO (מילאנו- טורינו)

פסטיבל MITO, המתקיים במקביל במילאנו וטורינו בצפון איטליה, הוא שחקן חדש יחסית בשוק הפסטיבלים באירופה. זהו פסטיבל איכותי ומגוון, שכולל מוזיקה קלאסית, אתנית, ג'אז ועוד. הפסטיבל מתברך גם במועד נוח: הוא מתקיים בספטמבר, בו כבר פחות חם בצפון איטליה וגם גדודי התיירים כבר אינם.  

 

מתי: 3- 24 בספטמבר.

 

שמות גדולים: המנצח האיטלקי ריקרדו שאיי (Chailly), עם תזמורת ה"גוונדהאוז" של לייפציג; המנצח האמריקאי המהולל לורין מאזל, עם תזמורת פאריז; המנצח הותיק רנה קלמנסיץ' (Clemencic) עם הקונסורט שלו, המתמחה במוזיקה עתיקה; התזמורת הפילהרמונית של "לה סקאלה" בניצוח סמיון ביצ'קוב, עם הפסנתרן האהוב לאנג לאנג כסולן, בתכנית שכולה צ'ייקובסקי; הפסנתרן מאוריציו פוליני; פסנתרני הג'אז צ'יק קוריאה וסטפאנו בולאני; הרכב הבארוק "הכשרונות הליריים" בניצוח כריסטוף רוסה; תזמורת סן-פרנסיסקו בניצוח מייקל טילסון-תומאס; האקדמיה למוזיקה עתיקה ברלין, שתבצע יצירות מופת של באך; והמנצח הקטלוני הנפלא ג'ורדי סבאל וההרכב שלו, שיבצעו את התכנית החדשה שלהם המוקדשת למוזיקה טורקית.

 

תכניות בולטות: השנה הפוקוס של הפסטיבל הוא על שופן ושומאן, לרגל יום הולדתם המאתיים. בתחום האתני הדגש הוא על טורקיה, עם שלל הרכבים ומופעים המוקדשים לתרבות ולמוזיקה הטורקית. לישראלים יש בפסטיבל סיבה מיוחדת לגאווה- הפקה של אופרה חדשה, שהטקסט שלה נכתב על ידי עמוס עוז. עוז עצמו יתארח בפסטיבל גם במופע נוסף, שישלב בין ספרות ומוזיקה, בתפקיד המספר. 

 

שורה תחתונה: MITO הוא עדיין לא אחד מהפסטיבלים הגדולים באירופה, אבל יש בו היצע עשיר ולא מעט שמות גדולים. היתרון שלו הוא הן במועד הנוח והן באיזור בו הוא מתקיים, שהוא מן המושכים באיטליה גם מבחינת אוכל ואווירה.

 

אתר הפסטיבל: www.mitosettembremusica.it                         

 

 

שוויץ – פסטיבל לוצרן

 פסטיבל לוצרן, בניהולו המוזיקלי של קלאודיו אבאדו הגדול, מציע איכות מוזיקלית גבוהה באתר יפהפה ורגוע. אבאדו, שמופיע כיום רק בדברים שמעניינים אותו לאחר שהחלים מסרטן, ינצח בעצמו על מספר קונצרטים באוגוסט.

לפסטיבל יש תזמורת סימפונית משלו, שרמתה פנטסטית. בין חבריה יש נגנים ראשונים מהתזמורת הפילהרמונית של ברלין, ואפילו סולנים. לא פלא שהקונצרטים מהפסטיבל הזה מוקלטים בקביעות וזוכים לחשיפה בינלאומית גדולה. בנוסף הוא מציע תכניות יפות של מוזיקה עתיקה ומוזיקה מודרנית.

 

מתי: 12 באוגוסט- 18 בספטמבר

 

שמות גדולים: בדומה לפסטיבל זלצבורג, גם בלוצרן יתקיים השנה מצעד של שמות גדולים. ביניהם בולטים קלאודיו אבאדו, שינצח במספר קונצרטים שונים; התזמורת הסימפונית של בירמינגהם, בניצוח אנדריס נלסונס; הבריטון תומאס קווסטהוף; הפסנתרנית הלן גרימו; המנצח פייר בולז; תזמורת קליבלנד בניצוח פרנץ ולזר-מסט; הפסנתרן מאוריציו פוליני; תזמורת ה"גוונדהאוז" מלייפציג, בניצוחו של ריקרדו שאיי; הפילהרמונית של ברלין, בניצוח סיימון ראטל; אנסמבל "ארפג'יאטה" הנפלא, המתמחה במוזיקה עממית-עתיקה; תזמורת ה"קונצרטחבאו" מאמסטרדם בניצוח מאריס ינסונס, ובקונצרט אחר- בניצוח טון קופמן; הסימפונית של סן-פרנסיסקו, בניצוח מייקל טילסון-תומאס; הפילהרמונית של וינה, בניצוח ניקולאוס הרנונקור, עם הפסנתרן האהוב לאנג-לאנג; הרכב המוזיקה המוקדמת "מאלה פוניקה" (Mala Punica); ולסיום- שני קונצרטים של הפילהרמונית של וינה בניצוחו של גוסטבו דודאמל, המטאור הנוצץ של עולם הניצוח העולמי.

 

תכניות בולטות: יש בפסטיבל משהו לכל טעם, וברמה הגבוהה ביותר. אוהבי המוזיקה מהתקופה הרומנטית יתענגו על הפסטיבל במיוחד, עם היצע עצום של תכניות סימפוניות וקאמריות. הבולטים ביותר הם האופרה "פידליו" של בטהובן, בניצוח קלאודיו אבאדו; הסימפוניה התשיעית של מהלר, גם היא בניצוח אבאדו; קונצרט סימפוני נפלא של הסימפונית של בירמינגהם, בניצוח אנדריס נלסונס; הסימפוניה השלישית הכבירה של מהלר בניצוח מאריס יאנסונס; הסימפוניה מס' 9 של דבוז'אק בניצוח גוסטבו דודאמל; ועוד עשרות תכניות נהדרות. לאוהבי מוזיקה מודרנית מומלצים הקונצרטים של אנסמבל "אינטרקומפוריין" וקונצרטים אחרים בניצוח פייר בולז, ולאוהבי מוזיקה עתיקה- הקונצרטים של אנסמבל "לארפג'יאטה", "מאלה פוניקה" ופיליפ ז'ארוסקי.  

 

ממה להיזהר: אם אתם אוהבים מנצחים שאוהבים לקפוץ, לרקוד ולהשתולל על הפודיום, ותרו על הקונצרטים בניצוחו של פייר בולז. הוא פרשן נפלא, אבל שפת הגוף שלו טכנית וקרה.

 

שורה תחתונה: פסטיבל לוצרן מציע השנה מבחר יפהפה של תכניות במגוון סגנונות, ומצעד מרשים של מבצעים. לטעמי, זו אחת האופציות האטרקטיביות ביותר השנה.

 

אתר הפסטיבל: http://www.lucernefestival.ch

 

 

בלגיה- פסטיבל MA למוזיקה עתיקה בברוז' (Brugge)

 לפני ארבעים שנה היתה תנועת המוזיקה המוקדמת, שנקראה אז "אותנטית", תנועה שולית למדי של אמנים שניסו לבצע מוזיקה עתיקה בכלים מקוריים ובגישת ביצוע נאמנה למקור. מאז הפכה התנועה לממוסדת ומקובלת, עם עשרות הרכבים שמומחיותם היא ביצוע מוזיקה מהרנסנס, הבארוק והקלאסיקה בכלי תקופה.

לתנועה, שכיום נקראת HIP ("ביצוע מודע מבחינה היסטורית"), יש מספר פסטיבלים מתמחים. הבולטים בהם הם פסטיבל אוטרכט בהולנד ופסטיבל MA בברוז', עיר ציורית הנמצאת בחלק הפלמי של בלגיה. בסקירה זו נתמקד בפסטיבל ברוז' (Brugge), המבוטא בפלמית "ברוכה".  

 

מתי: 6 עד 15 באוגוסט.

 

שמות גדולים: הפסטיבל מהווה מקום מפגש לטובי האמנים השייכים לתנועת המוזיקה המוקדמת. השנה יופיעו בו ההרכב "לה פואם הרמוניק", שנתן רק לאחרונה הופעה נפלאה בפסטיבל ישראל; הקולקטיב הכלי "סקורפיו"; זמרת הסופרן יוהנט זומר; הצ'לו ברונו קוקסה (Cocset); ההרכב "קפריצ'ו סטרווגנטה"; הצ'מבליסט המיתולוגי גוסטב ליאונהרדט בן ה- 82, ממייסדי תנועת המוזיקה המוקדמת; ועוד רבים.

 

תכניות בולטות: מופע שיציג מוזיקה שחוברה לתיאטרון בתקופת הבארוק, עם חברי ההרכב המעולה "לה פואם הרמוניק"; תכנית של שירי שתייה מהרנסנס, עם אנסמבל "סקורפיו"; שירים מסורתיים מסרדיניה, עם האנסמבל הקולי Cuncordu De Orosei; יצירות מתקופת הבארוק שנושאות אופי מלחמתי, בביצוע האנסמבל "ארמוניקו טריבוטו"; ומופע מסקרן שיציג את ההשפעות של המוזיקה הטורקית על מוצרט בביצוע תזמורת B'Rock, תזמורת הבארוק המובילה בבלגיה.  

 

ממה להיזהר: מכיוון שמדובר בפסטיבל של מוזיקה מוקדמת, אין מה לחפש פה תזמורות ענק עם מנצחים נוצצים. זה לא הקטע כאן.

 

שורה תחתונה: הרעיון בפסטיבל הזה הוא להתענג על הרכבים קטנים ואיכותיים של מוזיקה מוקדמת, שמציגים רפרטואר שבארץ אפשר רק לחלום עליו. כל זה קורה בעיר ציורית ויפהפייה, ששיטוט בה מזכיר טיול בתוך גלויה.

 

אתר הפסטיבל: http://www.mafestival.be

 

 

 

From → Uncategorized

4 תגובות
  1. וכמובן – פסטיבל ביירוית' שבו עדיין מתרפקים על העבר, ושעקב הביקוש המטורף, אי אפשר להשיג כרטיסים לרוב המופעים.

  2. יעקב איש-שלום permalink

    הפלהרמונית שלנו לא מופיעה בשום פסטיבל?

  3. צופיה קידר permalink

    האם שמעת על פסטיבל למוסיקה בעירה קטנה בצרפת שנקראת -סכ האלוהים.
    LA CHESS DE DIEU (בטח כתבתי בשגיאות)
    אם ידוע לך ספר לי מה התכנית ומתי
    תודה

    • שלום צופיה,
      הפסטיבל נקרא Chaise-Dieu Music Festival.
      הוא מתקיים בסוף אוגוסט, אך עדיין לא פורסמה תכנית הקונצרטים לשנת 2011.
      ניתן למצוא אינפורמציה באנגלית על הפסטיבל בקישור הבא:
      http://www.chaise-dieu.com/en

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: