אירופה הקלאסית: סקירת כמה מהפסטיבלים הקלאסיים הגדולים של הקיץ באירופה
הקיץ כבר כאן, ואיתו מתחילה העונה החמה של פסטיבלי המוזיקה הקלאסית באירופה. הפסטיבלים היוקרתיים מציעים מבחר אדיר של קונצרטים מעולים, בהם ניתן לראות את התזמורות, המנצחים והסולנים החשובים בעולם. עונת הפסטיבלים מתחילה ממש עכשיו, ובחלק מהם תימשך עד סוף תקופת החגים.
הפסטיבלים האלו מספקים פיתרון מצוין לחובבי המוזיקה הקלאסית בארץ שמבקשים להישאר מעודכנים בשמות ה"חמים". זאת מכיוון שישראל אינה נמצאת על מפת הפסטיבלים העולמית, והאפשרות לשמוע כאן את התזמורות הגדולות בביצועים חיים פשוט אינה קיימת. בפסטיבלים המובילים החוויה כוללת גם אולמות מעולים, נוף מקסים ואווירה פסטיבלית נעימה.
כתבה זו מצביעה על כמה מהפסטיבלים הקלאסיים המומלצים לכיסים שונים- החל מהיוקרתי והיקר ביותר (לוצרן), דרך מספר אופציות ביניים, וכלה בזה ששובר את השוק (בוקרשט).
———————————————————————————————————————————————————————
הסלבריטאים של עולם המוזיקה
אוסטריה- פסטיבל זלצבורג
פסטיבל זלצבורג הוא אחד הפסטיבלים היוקרתיים ביותר בכל הנוגע למוזיקה סימפונית. מופיעות בו בקביעות התזמורת המובילות בעולם, ולצידן יש בו גם הפקות אופרה, קונצרטים קאמריים, קונצרטים קוליים ועוד.
מתי: 19 ביולי עד 1 בספטמבר.
שמות גדולים:
פסטיבל זלצבורג משמש כמפגש פיסגה של המוזיקאים הקלאסיים בעולם, וגם השנה יתארחו בו השמות הגדולים ביותר. בין היתר תככב בו השנה התזמורת הסימפונית "סימון בוליבאר" מוונצואלה, שתופיע הן בניצוחו של גוסטבו דודאמל האהוב והן בניצוחו של סיימון ראטל. התזמורת הפילהרמונית של וינה תופיע בפסטיבל במגוון קונצרטים, עליהם ינצחו גדולי עולם כמו ניקולאוס הרנונקור (Harnoncourt), זובין מהטה, ריקרדו מוטי (Muti), כריסטיאן טילמאן ולורין מאזל. התזמורת הפילהרמונית של ברלין תופיע בניצוחו של סיימון ראטל, תזמורת "דיוואן מזרח מערב" תופיע בניצוח מייסדה דניאל ברנבוים, תזמורת הגוונדהאוז מלייפציג תופיע עם ריקרדו שאיי (Chailly), תזמורת אקדמיית סנטה צ'צ'יליה מרומא תופיע בניצוח אנטוניו פפאנו, ועוד ועוד. עוד מנצחים גדולים הם ג'ון אליוט גרדינר, תומאס הנגלברוק ואיבון בולטון, שינצחו בקונצרטים שונים על יצירות מאת מוצרט. בין ההרכבים הקאמריים בולטים רביעיית האגן, האחים קאפוסון, אנסמבל וינה-ברלין ואחרים.
תכניות בולטות:
הפסטיבל מציע השנה שלל קונצרטים סימפוניים וקאמריים מעולים, בהם יבוצע בין היתר מכלול הסימפוניות של גוסטב מהלר עם תזמורות שונות ומנצחים שונים. בין שיאי הפסטיבל יהיו ללא ספק הביצועים לסימפוניות מספר 3, 7 ו- 8 של מהלר, בהם תנגן תזמורת "סימון בוליבאר" בניצוחו של גוסטאבו דודאמל.
דגש נוסף יהיה על היידן (מכלול האורטוריות בניצוחו של הרנונקור) ומוצרט (מוזיקה קולית עם טובי המנצחים). בנוסף לקונצרטים הסימפוניים והקאמריים יבוצעו במסגרת הפסטיבל גם שלל אופרות: "פלסטאף" ו"נאבוקו" (ורדי), "לוצ'יו סילה" ו"כך עושות כולן" (מוצרט), "אמני הזמר מנירנברג" ו"ריאנצי" (וגנר), "נורמה" (בליני) ועוד. על "פלסטאף" ינצח זובין מהטה- שממש לאחרונה ניצח עליה בפילהרמונית בהצלחה גדולה.
ממה להיזהר:
לפני שאתם סוגרים על טיסה ומלון ודאו שיש לכם כרטיסים. הרבה מופעים כבר "סולד אאוט" בשלב זה.
שורה תחתונה:
מצעד הכוכבים של המוזיקה הקלאסית.
אתר הפסטיבל: http://www.salzburgerfestspiele.at
———————————————————————————————————————————————————————
חופשה מוזיקלית רגועה
גרמניה- פסטיבל בטהובן בעיר בון
פסטיבל בטהובן בעיר בון (Bonn) מתמקד במוזיקה סימפונית וקאמרית מלב הרפרטואר. בנוסף יש בו מופעים מעניינים של ג'אז ומוזיקה אתנית. בון היא עיר הולדתו של בטהובן, והקונצרטים הסימפוניים מתקיימים ב"אולם בטהובן" הממוקם על גדות נהר הריין. בפסטיבל יש גם תכניות של מוזיקה מודרנית, אבל הוא פונה במיוחד למי שמעדיף רפרטואר קלאסי ורומנטי. העיר עצמה נעימה ושלווה, ומאפשרת חופשה מוזיקלית בעלת אופי רגוע. יתרון בולט של פסטיבל בון עבור הקהל הישראלי הוא בתאריך: הוא מתקיים במהלך חודש ספטמבר, שנופל אצלנו השנה על חופשות החגים.
מתי: 5 בספטמבר – 5 באוקטובר.
שמות גדולים:
תזמורת ברמן (Bremen) בניצוח קנט נגאנו, זמרת הסופרן מיאה פירסון, הפסנתרנית הלן גרימו (בצילום), המנצח תומאס הנגלברוק, תזמורת פיטסבורג בניצוח מנפרד הונק (Honeck), רביעיית קזאלס, הפסנתרנית יוג'ה וואנג, זמרת הסופרן כריסטיאנה שפר, התזמורת הסימפונית של לונדון בניצוח דניאל הרדינג, הפסנתרן אנדרש שיף, רביעיית בורודין, אקדמיית סט. מרטין בניצוח נוויל מארינר, ועוד ועוד.
תכניות בולטות:
ערב שבמרכזו הקונצ'רטו לקלרינט של מוצרט והסימפוניה מס' 4 של ברהמס, בניצוח קנת נגאנו; קונצרט עם "זיקוקי דינור מלכותיים" של הנדל ו"וריאציות אניגמה" של אלגאר בניצוח תומאס הנגלברוק; האופרה "פידליו" של בטהובן בניצוח פאבו ירווי; קונצרטים סימפוניים וקאמריים בהשתתפות הפסנתרנית הלן גרימו; קונצרט בניצוח קז'ישטוף פנדרצקי, בו יבוצע בין היתר קונצ'רטו לפסנתר פרי עטו; רסיטלים לפסנתר של אנדרש שיף, בהם ינגן סונטות לפסנתר של בטהובן; ערב רוסי עם התזמורת הסימפונית של לונדון, עם הכנר הנהדר כריסטיאן טצלאף ובניצוח דניאל הרדינג; ושלל תכניות יפות אחרות.
ממה להיזהר:
אולם הקונצרטים של בון מיושן יחסית, והאקוסטיקה שלו לא מדהימה. קצת כמו היכל התרבות אצלנו לפני השיפוץ.
שורה תחתונה:
פסטיבל איכותי ומגוון, שמארח השנה סולנים ומנצחים מצוינים.
אתר הפסטיבל: http://www.beethovenfest.de
———————————————————————————————————————————————————————
נהדר אך יקר
שוויץ – פסטיבל לוצרן
פסטיבל לוצרן (Lucerne) נחשב, לצידו של פסטיבל זלצבורג, לאחד הפסטיבלים הקלאסיים המובילים בעולם. מנהלו המוזיקלי של הפסטיבל הוא קלאודיו אבאדו הנפלא, ו"תזמורת הבית" היא תזמורת מעולה שחבריה הם מטובי הנגנים באירופה. הקונצרטים הסימפוניים מתקיימים באולם חדש ויפהפה, המאופיין באקוסטיקה מצוינת. בנוסף למוזיקה, יש באיזור לוצרן מגוון אפשרויות לסיורים תיירותיים בנוף השוויצרי מעורר הקנאה. הבעיה היחידה היא שעל כל היופי הזה צריך לשלם הרבה כסף: כרטיס למקומות הטובים ביותר בקונצרט סימפוני בפסטיבל לוצרן יעלה לכם בערך 1200 שקלים.
מתי: 16 באוגוסט- 15 בספטמבר.
שמות גדולים:
בדומה לזלצבורג, גם בלוצרן תהיה השנה חגיגה של שמות גדולים. בין המנצחים יופיעו קלאודיו אבאדו, דניאל ברנבוים, לורין מאזל, אסה-פקה סאלונן, דיוויד רוברטסון, כריסטיאן טילמאן, סיימון ראטל, פייר בולז ומנפרד הונק; בין הסולנים- הפסנתרנים מיצוקו אושידה, מאוריציו פוליני, דניס מטסוייב ויפים ברונפמן, זמרת הסופרן דורותיאה רושמן, הבאריטון תומאס המפסון והכנר ריי צ'ן; בין ההרכבים- רביעיית "דיוטימה", "קונצ'רטו איטליאנו" בניצוח רינלדו אלסנדריני, רביעיית "ג'אק" ועוד.
תכניות בולטות:
הפסטיבל מציע היצע עצום של מוזיקה סימפונית, קאמרית, רסיטלים, אופרות, מוזיקה מודרנית ומוזיקה אתנית. ב- 25 באוגוסט תהיה חגיגה מיוחדת לרגל 75 שנים לפסטיבל, עם קונצרטים מעולים מבוקר ועד לילה.
ממה להיזהר:
משיחת הטלפון מהבנק אחרי שתרד לכם הוויזה.
שורה תחתונה:
פסטיבל יוקרתי ויקר.
אתר הפסטיבל: http://www.lucernefestival.ch
——————————————————————————————————————————————————————–
למרות המצב הכלכלי
איטליה- פסטיבל MITO (מילאנו- טורינו)
פסטיבל MITO מתקיים במקביל בערים מילאנו וטורינו בצפון איטליה. זהו פסטיבל איכותי ומגוון, שמתמקד במוזיקה קלאסית אך כולל גם הרבה מוזיקת עולם, ג'אז, רוק, מוזיקה עתיקה, מוזיקה מודרנית ועוד. מארגני הפסטיבל גאים בכך שהצליחו "להרים" אותו למרות המצב הכלכלי הקשה באיטליה, ולקהל יש בכך דווקא יתרון: מחירי הכרטיסים זולים באופן משמעותי מאלו שבפסטיבלים היוקרתיים בחלקים הצפוניים יותר של אירופה. הפסטיבל מתברך גם במועד נוח- הוא מתקיים בספטמבר, בו מזג האוויר באיטליה הרבה יותר נעים מהקיץ ההביל.
מתי: 21 – 4 בספטמבר.
שמות גדולים:
האקדמיה למוזיקה עתיקה מברלין בניצוח דניאל רוס (Reuss); תזמורת פסטיבל בודפשט בניצוח איוואן פישר; הצ'לן טרולס מארק; תזמורת סט. פטרסבורג בניצוח יורי טמירקנוב; הפסנתרן הותיק אלדו צ'יקוליני; האנסמבל הקולי המעולה "לה וונקסיאנה"; הצ'לנית הנפלאה סול גאבטה (Gabetta); אנסמבל הבארוק "האמנויות הפורחות" בניצוח וויליאם כריסטי. תזמורת "מאג'ו מוזיקאלה" מפירנצה בניצוח זובין מהטה; תזמורת סנטה צ'צ'יליה בניצוח אנטוניו פפאנו; ושלל הרכבי ג'אז ומוזיקה אתנית.
תכניות בולטות:
הפסטיבל יכלול השנה 109 מופעים, שיתקיימו בלמעלה משישים אתרים שונים. בתחום הקלאסי יתקיימו מחוות מיוחדות ליצירות מאת סרגיי רחמנינוב, בנג'מין בריטן ולוצ'אנו בריו, שעולם המוזיקה מציין להם "יום שנה" במהלך 2013. בנוסף יתקיימו שלל מופעים של מלחינים אהובים מהבארוק, הקלאסיקה והרומנטיקה, עם תזמורות ומנצחים שחלקם ב"ליגת העל" של עולם הביצוע.
ממה להיזהר:
אחוז השמות הגדולים בפסטיבל לא גבוה באופן יחסי, ומופיעים בו גם לא מעט מבצעים מקומיים שאינם מהצמרת העולמית. למי שזה חשוב- כדאי לבדוק היטב מראש. מצד שני, דווקא כך אפשר לגלות לפעמים תגליות מפתיעות ופחות מוכרות.
שורה תחתונה:
פסטיבל MITO מציע מגוון עשיר של מופעים, במחירי קונצרטים שווים לכל נפש. מעבר למוזיקה, הוא מתקיים באיזור מושך מאד בכל הנוגע לאוכל, נוף ואווירה.
אתר הפסטיבל: http://www.mitosettembremusica.it
——————————————————————————————————————————————————————–
מוזיקאים גדולים במחירים קטנים
רומניה – פסטיבל אנסקו בבוקרשט
"פסטיבל אנסקו" (Enescu) בבוקרשט מציע פיתרון מצוין למי שרוצה לשמוע את השמות הגדולים בעולם המוזיקה – אבל בתקציב מוגבל. ההסבר פשוט: המחירים ברומניה הרבה יותר נמוכים מאשר במערב אירופה, וכך אפשר ליהנות מקונצרטים של ההרכבים הטובים ביותר במחיר של כארבעים עד שמונים שקלים לקונצרט. לשם השוואה- כרטיס למקומות הטובים ביותר בקונצרט סימפוני בפסטיבל לוצרן יעלה לכם בערך 1200 שקלים, ולפסטיבל זלצבורג- כאלף שקלים. כמובן שהמחירים ברומניה זולים יותר גם בכל מה שנוגע למלון, שירותי הקרקע וכל היתר.
מתי: 1 עד 28 בספטמבר.
שמות גדולים:
רשימת השמות בפסטיבל אנסקו השנה מדהימה ממש, ויכולה לפאר את הפסטיבלים היוקרתיים ביותר. בין היתר היא כוללת את תזמורת האופרה הממלכתית ברלין בניצוח דניאל ברנבוים (בצילום); הפסנתרן הסולן ראדו לופו (Lupu); תזמורת פיטסבורג עם המנצח מנפרד הונק והפסנתרנית יוג'ה וואנג; תזמורת פאריז בניצוח פאבו ירווי; רביעיית המיתרים "ארקדיה"; תזמורת הבארוק המעולה "אירופה גלאנטה" עם הכנר והמנצח פאביו ביונדי; זמרת הסופרן ויולטה אורמאנה (שתשיר "בשירי גורה" של שנברג); הרכב הבארוק "לה ונקסיאנה" בניצוח קלאודיו קאווינה; תזמורת סנטה צ'צ'יליה מרומא בניצוח אנטוניו פפאנו; הפילהרמונית של לונדון בניצוח ולדימיר יורובסקי; הרכבי המוזיקה העתיקה "הספריון IXX" ו"לה קאפלה ריאל מקטאלוניה" בניצוח ג'ורדי סבאל; הפסנתרן יבגני קיסין; תזמורת ה"קונצטחבאו" מאמסטרדם בניצוח מאריס יאנסונס; הפסנתרן האדיר מאריי פרהיה; ועוד רבים.
תכניות בולטות:
יש המון. דוגמאות: דניאל ברנבוים וראדו לופו יבצעו יחד את הקונצ'רטו לשני פסנתרנים של מוצרט, בתכנית בה ינצח ברנבוים גם על "ארבעה קטעי קודש" מאת ורדי; מנפרד הונק ינצח על תכנית יפהפייה בה יבוצעו הקונצ'רטו לפסנתר מס' 1 של צ'ייקובסקי והסימפוניה מס' 5 של שוסטקוביץ'; ראדו לופו יבצע רסיטל שכולו שוברט; פאביו ביונדי ינגן וינצח על תכנית שכולה ויואלדי; ברטראנד דה-בילי ינצח על יצירתו הנפלאה של שנברג "שירי גורה"; ההרכב "לה ונקסיאנה" יעלה את אופרת הבארוק היפהפייה "אורפיאו" של מונטוורדי; השחקן ההוליוודי ג'ון מלקוביץ' יופיע בתכנית "הקומדיה השטנית", שעלתה לא מזמן גם בארץ, עם זמרות ותזמורת בארוק מווינה; אנטוניו פפאנו ינצח על ה"רקוויאם" של ורדי ועל תכנית שבמכרזה הסימפוניה מספר 9 של דבוז'אק ("מן העולם החדש"); מארק מינקובסקי ינצח על כל האופרות במחזור "טבעת הניבלונג" של וגנר; ויש עוד הרבה.
ממה להיזהר:
מתוכניות המבוססות על מוזיקאים מקומיים, שמשובצים אף הם בתכנית הפסטיבל אך איכותם אינם משתווה לאלו של האורחים הבינלאומיים הנוצצים.
שורה תחתונה:
השמות הגדולים ביותר במחיר מצחיק.
אתר הפסטיבל:
http://festivalenescu.ro/en
——————————————————————————————————————————————————————
פורסם ב"גלובס", 25.7.2013
שכחת את פסטיבל וורביה- אגב אפשר לצפות בכל הקונצרטים המרכזיים של פסטיבל ורביה בשידור חי(ומי שלא הספיק בארכיון אחר כך !) באתר : http://www.medici.tv
עלות של כל הקונצרטים ( הפסטבל עד 5 לאוגוסט): אחד יורו!!- כמו כן מחר יש שידור מפסטיבל זלצבורג של השמינית של מאהלר עם דודמל באותו אתר- איכות התמונה HD – מותנה במהירות אינטרנט גבוהה ובמחשב חזק יחסית!!