דילוג לתוכן

קיץ קלאסי: סקירת פסטיבלי המוזיקה הקלאסית החשובים של הקיץ באירופה

12 ביולי 2015

חודשי הקיץ הם התקופה בה מתקיימים הפסטיבלים החשובים ביותר של המוזיקה הקלאסית באירופה. איפה מופיעים המנצחים והסולנים הגדולים? איזה פסטיבל שובר את השוק מבחינת מחיר? ואיפה אפשר יהיה לשמוע את גוסטאבו דודאמל מנצח על "לה בוהם"?  * פורסם ב"גלובס", 12.7.2015

————————————————————————————————————————————————————————

הסלבריטאים של עולם המוזיקה

אוסטריה- פסטיבל זלצבורג

יו יו מא. צילום: טוד רוזנברג

יו יו מא. צילום: טוד רוזנברג

פסטיבל זלצבורג הוא אחד משני הפסטיבלים היוקרתיים ביותר למוזיקה קלאסית, במיוחד בכל הנוגע למוזיקה סימפונית. בפסטיבל מופיעות בקביעות התזמורות הטובות בעולם, ובמקביל מתקיימים בו מופעי אופרה בבימוי מלא, קונצרטים קאמריים, קונצרטים קוליים ועוד. מופעי הפסטיבל מתקיימים בחמישה אתרים שונים, כך שלעיתים נדרשת בחירה קשה בין מופעים מעולים שמתקיימים במקביל. יתרון נוסף הוא במיקום: הפסטיבל נערך בזלצבורג, עיר לידתו של מוצרט, שמסביב לה יש אופציות תיירות מקסימות.

מתי: 18 ביולי עד 30 באוגוסט.

שמות גדולים ותכניות בולטות:

פסטיבל זלצבורג משמש כמפגש פיסגה של המוזיקאים הקלאסיים בעולם, וגם השנה יתארחו בו השמות הגדולים ביותר. רשימה חלקית מאוד: מארק מינקובסקי ינצח על "בריאת העולם" מאת היידן; ניקולאוס הרנונקור (Harnoncourt) ינצח על "מיסה סולמניס" מאת בטהובן; התזמורת הפילהרמונית המהוללת של וינה תופיע במבחר קונצרטים שונים תחת שרביטם של יאניק נזה-סגאן (Nezet Seguin), ברנרד הייטינק, ריקרדו מוטי (Muti), סמיון ביצ'קוב ודניאל ברנבוים; תזמורת בוסטון תופיע עם מנהלה המוזיקלי החדש, אנדריס נלסונס; הפילהרמונית של ברלין תופיע עם מנהלה המוזיקלי, סיימון ראטל; הזמר פלאסידו דומינגו יבצע ערב גאלה מיוחד; וסולנים מהצמרת העולמית ינגנו רסיטלים, ביניהם הפסנתרנית היפנית המופלאה מיצוקו אושידה (Uchida), הצ'לו יו-יו מא והפסנתרן אנדרס שיף.

אוהבי האופרה יוכלו לצפות השנה בזלצבורג בביצועים של "נורמה" (בליני), "פידליו" (בטהובן), "הטרובדור" (ורדי), "נישואי פיגארו" (מוצרט), "אביר הוורד" (שטראוס) ואופרות נוספות, כולן עם טובי המנצחים והסולנים. מי שמתגעגע הביתה יוכל לשמוע בפסטיבל גם את התזמורת הפילהרמונית הישראלית, בניצוחו של זובין מהטה, מבצעת יצירות מאת שנברג וצ'ייקובסקי (27 באוגוסט).

שורה תחתונה:

מצעד הכוכבים של המוזיקה הקלאסית, באווירה מכובדת ובנוף יפהפה. מחירי הכרטיסים, כמובן, בהתאם.

אתר הפסטיבל: http://www.salzburgerfestspiele.at

————————————————————————————————————————————————————————

שמות גדולים על שפת האגם

שוויץ – פסטיבל לוצרן

סיימון ראטל. צילום: פיטר פישלי

סיימון ראטל. צילום: פיטר פישלי

פסטיבל לוצרן (Lucerne) נחשב, לצידו של פסטיבל זלצבורג, לאחד הפסטיבלים הקלאסיים המובילים בעולם. הקונצרטים הסימפוניים מתקיימים באולם ה- KKL של לוצרן, השוכן על שפת אגם לוצרן ומאופיין באקוסטיקה מצוינת. בנוסף לתזמורות האורחות מתהדר הפסטיבל גם בתזמורת בית מעולה, שחבריה קובצו מההרכבים הטובים בעולם. בנוסף להיצע המוזיקלי, יש באיזור גם מגוון אפשרויות לסיורים תיירותיים בנוף מעורר הקינאה של האלפים השוויצריים.

מתי: 14 באוגוסט- 13 בספטמבר.

שמות גדולים ותכניות בולטות:

בדומה לזלצבורג, גם בלוצרן יופיעו השנה כמה מהתזמורות החשובות בעולם. בין המנצחים יופיעו דניאל ברנבוים (עם תזמורת "דיוואן מזרח מערב"); ברנרד הייטינק, אנדריס נלסונס, דניאל הרדינג (עם תזמורת ה"קונצרטחבאו" המעולה מאמסטרדם), סיימון ראטל (עם הפילהרמונית של ברלין), כריסטיאן טילמאן (עם תזמורת דרזדן), מייקל טילסון-תומאס (עם הסימפונית סן-פרנסיסקו), סמיון ביצ'קוב (עם הפילהרמונית של וינה) ואחרים. לצידם יופיעו סולנים מהמיטב העולמי, ביניהם הפסנתרנית יוג'ה וואנג והכנרת יוליה פישר.

גם פה תופיע הפילהרמונית הישראלית, בניצוחו של זובין מהטה, בתכנית מיצירות שטראוס, שנברג וצ'ייקובסקי (29 באוגוסט).

בין הקונצרטים הקאמריים בולטים אלו של הפסנתרן אולי מוסטונן עם סולנים מתזמורת פסטיבל לוצרן; קונצרט מיצירות פרסל ומנדלסון עם התזמורת הקאמרית באזל בניצוחו של טרבור פינוק; מבחר הרכבים קאמריים מעולים; וקונצרטים של הרכבים המתמחים במוזיקה עתיקה, כמו "קונצ'רטו איטליאנו" בניצוח רינלדו אלסנדריני או "האמנויות הפורחות" בהובלת וויליאם כריסטי.

שורה תחתונה:

פסטיבל יוקרתי ונעים, שמציג היצע מרשים של תזמורות, מנצחים וסולנים.

אתר הפסטיבל: http://www.lucernefestival.ch

————————————————————————————————————————————————————————

 במילאנו עם דודאמל

איטליה- "לה סקאלה" מילאנו

גוסטבו דודאמל. צילום: כריס כריסטודואולו

גוסטבו דודאמל. צילום: כריס כריסטודואולו

השנה מתקיימים במילאנו אירועי ה- EXPO, ובמסגרת זו נערכים בעיר שלל מופעי תרבות מעניינים. לאוהבי המוזיקה, האירוע הבולט במסגרת האירועים הוא ביקורן של שלוש מתזמורות פרויקט המוזיקה "אל סיסטמה" מוונצואלה. זהו פרויקט חברתי-מוזיקלי מפואר שבו לומדים מאות אלפי תלמידים, רובם משכבות מצוקה. פרויקט זה הוציא עד כה לעולם שורה הולכת ומתארכת של סולנים ומנצחים, שהמפורסם ביניהם הוא המנצח המטאורי גוסטאבו דודאמל (Dudamel).

גולת הכותרת של פרויקט "אל סיסטמה" היא התזמורת הסימפונית "סימון בוליבאר", תזמורת צעירה ומלאת אנרגיה שתופיע במילאנו בשתי תכניות שונות. על כולן ינצח מנהלה המוזיקלי האהוב, גוסטאבו דודאמל, שנחשב כיום לאחד המנצחים המבוקשים בעולם. כל המופעים במסגרת הביקור ייערכו באולם "לה סקאלה", אולם האופרה המפורסם של מילאנו.

מתי: 19 באוגוסט עד 2 בספטמבר.

שמות גדולים ותכניות בולטות:

במרכז אירועי הביקור תעמוד האופרה "לה בוהם" מאת פוצ'יני, שתעלה בבימויו הקלאסי של פרנקו זפירלי (Zeffirelli). את האופרה תבצע התזמורת הסימפונית "סימון בוליבאר", בניצוחו של  גוסטאבו דודאמל, עם סוללת זמרים מהצמרת העולמית. הפקה זו תעלה שמונה פעמים, בין ה- 19 באוגוסט ל- 2 בספטמבר.

דודאמל ותזמורתו יבצעו גם קונצרט נוסף, ובו יצירות סימפוניות של צ'ייקובסקי (30.8). כמו כן יתארחו במסגרת הביקור "תזמורת הנוער הסימפונית הלאומית של וונצואלה" (שתנגן בניצוחו של ריקרדו שאיי, מנהלה המוזיקלי של "לה סקאלה"); "תזמורת הנוער של קראקאס",  בניצוחו של דיטריך פארדס (Paredes); והתזמורת הסימפונית של בוסטון בניצוחו של אנדריס נלסונס, שתבצע את הסימפוניה מספר 6 של מהלר.

שורה תחתונה:

תזמורות ה"אל סיסטמה" הן התופעה המדוברת והמרתקת ביותר כיום בעולם המוזיקה הקלאסית, וגוסטאבו דודאמל הוא מנצח כריזמטי נפלא. מדובר בסידרת אירועים חד-פעמית ולא בפסטיבל שנתי, כך שזו הזדמנות שלא תחזור לשמוע כמה מהשמות הגדולים של זמננו תחת קורת גג אחת.

אתר לה סקאלה: http://www.teatroallascala.org

———————————————————————————————————————————————————————– 

 מוזיקאים גדולים במחירים קטנים

רומניה – פסטיבל אנסקו בבוקרשט

יוג'ה וואנג. צילום: Wang Xiaojing

יוג'ה וואנג. צילום: Wang Xiaojing

"פסטיבל אנסקו" (Enescu) בבוקרשט מציע פיתרון מצוין למי שרוצה לשמוע את השמות הגדולים ביותר בעולם המוזיקה, אבל בתקציב מוגבל. הסיבה לכך היא שהמחירים ברומניה הרבה יותר נמוכים מאשר במערב אירופה, וכך אפשר ליהנות מקונצרטים של ההרכבים המובילים בעולם במחיר של כ- 150 שקלים לקונצרט. המחיר הזה מתייחס למקומות הטובים ביותר, ואם מתפשרים על המקום באולם אפשר לקבל כרטיסים גם בהרבה פחות. לשם השוואה, מדובר בפחות מחמישית המחיר של כרטיס לקונצרט דומה באחד הפסטיבלים היקרים. כמובן שהמחירים ברומניה זולים יותר גם בכל מה שנוגע למלונות, נסיעות וכדומה.

מתי: 30 אוגוסט עד 20 בספטמבר.

שמות גדולים ורפרטואר:  

רשימת המשתתפים בפסטיבל אנסקו השנה מדהימה באיכותה. השנה יופיעו שם, בין היתר, הפילהרמונית של ברלין בניצוחו של סיימון ראטל; הפילהרמונית של וינה בניצוח סמיון ביצ'קוב; תזמורת דרזדן בניצוחו של כריסטיאן טילמאן; תזמורת סן-פרנסיסקו בניצוחו של מייקל טילסון-תומאס, עם הפסנתרנית האהובה יוג'ה וואנג; התזמורת הקאמרית של ברמן, בניצוחו של טרוור פינוק; התזמורת הסימפונית של לונדון בניצוח יון מארין; תזמורת ה"קונצרטחבאו" מאמסטרדם, בניצוחו של אנדריס נלסונס; רביעיות מעולות כמו "בלצ'אה" (Belcea) ו"מיכלאנג'לו"; ההרכב האנגלי "קינג'ס קונסורט", בניצוחו של רוברט קינג; תזמורת "עידן הנאורות" בניצוחו של לורנס קאמינגס, שתבצע את האורטוריה "שאול" של הנדל; ועוד ועוד. בפסטיבל יבוצעו גם רסיטלים של סולנים גדולי עולם כמו הפסנתרנים מאריי פרהיה, פאזיל סאי ואליזבט לאונסקאיה, הכנרת אן-סופי מוטר ואחרים ואחרים.

וכן, גם פה אפשר יהיה לשמוע את הפילהרמונית הישראלית, בניצוחו של זובין מהטה, בשני ערבים רצופים. במרכזו של הערב הראשון תעמוד הסימפוניה השמינית של ברוקנר (31.8), ובמרכז השני- הסימפוניה התשיעית של מהלר (1.9).

שורה תחתונה:

פסטיבל אנסקו מארח לאורך כשלושה שבועות שורה ארוכה של מוזיקאים, שרבים מהם נחשבים לשמות ה"נוצצים" ביותר בעולם. קשה לחשוב על אופציה אחרת שמאפשרת לצפות בהם במחיר כה נמוך. חשוב רק לשים לב לכך שבפסטיבל משולבים גם קונצרטים רבים של תזמורות והרכבים ברמה פחות גבוהה, וכדאי להיות סלקטיביים בבחירה.

אתר הפסטיבל: http://festivalenescu.ro/en

————————————————————————————————————————————————————————

איטליה בסוף הקיץ

איטליה- פסטיבל MITO (מילאנו- טורינו)

ואלרי גרגייב. צילום: Alexander Shapunov

ואלרי גרגייב. צילום: Alexander Shapunov

פסטיבל MITO מתקיים במקביל בערים מילאנו וטורינו בצפון איטליה. זהו פסטיבל איכותי ומגוון, שמתמקד במוזיקה קלאסית אך כולל גם הרבה מוזיקת עולם, ג'אז, רוק, מוזיקה עתיקה, מוזיקה מודרנית ועוד. גם כאן, מחירי הכרטיסים זולים באופן משמעותי מאלו שבפסטיבלים היוקרתיים באוסטריה ושוויץ. מקום מעולה בקונצרט סימפוני יעלה קצת יותר ממאתיים שקלים, ולמופעים הקטנים יותר אפשר למצוא כרטיסים זולים בהרבה. הפסטיבל מתברך גם במועד נוח מבחינה אקלימית, כיוון שהוא מתקיים בספטמבר בו מזג האוויר באיטליה נעים יחסית.

מתי: 24 – 5 בספטמבר.

שמות גדולים ורפרטואר:

הפסטיבל לא מנסה להתחרות בעמיתיו היוקרתיים מבחינת היצע המבצעים, אבל עדיין מציע רשימה נאה של שמות מוכרים. הבולטים ביותר הם תזמורת ה"מרינסקי" בניצוח ואלרי גרגייב הגדול; התזמורת הסימפונית של סנט. פטרסבורג, בניצוח יורי טמירקנוב; תזמורת בית האופרה "לה סקאלה", בניצוח דניאל הרדינג; רביעיית "קון מוטו"; תזמורת הבארוק המעולה "אקדמיה מונטיס רגאליס"; המקהלה הפילהרמונית האסטונית; שישיית סטרדיווארי; הרכב הבארוק הוותיק "קונצ'רטו איטליאנו", בניצוח רינלדו אלסנדריני; והאקדמיה למוזיקה עתיקה מברלין, שבין היתר תופיע עם המנצח רנה יאקובס בביצוע "יוהאנס פסיון" של באך. בפסטיבל יופיעו גם סולנים ישראליים מעולים, ביניהם הכנר איתמר זורמן ונגן המנדולינה אבי אביטל.

הפסטיבל מציע מבחר עשיר של מופעים גם לאוהבי מוזיקת ג'אז ומוזיקת עולם. הפתעה מיוחדת תהיה למי שיגיע למילאנו ב- 19 בספטמבר, אז יופיע בעיר "הפרויקט של עידן רייכל". כרטיס למופע יעלה 15 אירו, משהו כמו 65 שקלים.

בדומה לפסטיבל אנסקו בבוקרשט, מופיעים גם ב- MITO לא מעט מבצעים מקומיים שאינם מהצמרת העולמית. למי שזה חשוב- כדאי לבדוק היטב מראש. מצד שני, דווקא כך אפשר לגלות לפעמים תגליות מפתיעות ופחות מוכרות.

שורה תחתונה:

פסטיבל MITO מציע מגוון עשיר של מופעים, במחירים שווים לכל נפש. חלק מהמופעים מתקיימים גם בחינם, כך שכדאי לעבור ביסודיות על התכנייה כדי למצוא מציאות.

אתר הפסטיבל: www.mitosettembremusica.it

————————————————————————————————————————————————————————

From → Uncategorized

להגיב

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: