דילוג לתוכן

"אנחנו מנסים להציע אלטרנטיבה לפורמט המקובל של קונצרט": ראיון עם נטע היבשר, ממקימי סדרת המוזיקה ב"בית המידות" בת"א

28 באפריל 2016
שחר לביא2_צילום לירון וייסמן

זמרת המצו-סופרן שחר לביא. תופיע ב"בית המידות" ביום ראשון הקרוב (ה-1 במאי). צילום: לירון וייסמן

לפני מספר שבועות נחנכה בתל אביב סידרת קונצרטים חדשה ויוצאת דופן, שמחזירה את המשתתפים בה אל עולם הסלון המוזיקלי של המאה ה-19. "בית המידות", המארח את הסידרה, הוא מבנה עתיק ברחוב לילינבלום 23, שעבר שימור אדריכלי בשנת 2013. הסידרה עצמה מתקיימת בקומה השנייה של המבנה, ומבוססת על רסיטלים קצרים בביצוע מוזיקאים מהדור הצעיר, בוגרי אקדמיות למוזיקה והסטודיו של האופרה הישראלית.

עורכי הסדרה הם יונתן קרת (25) ונטע היבשר (29), שניהם מוזיקאים פעילים ומוכרים. השניים מאמינים שהמיקום והאווירה יוצאי הדופן ימשכו קהל חדש ויתרמו לחשיפה של בני גילם למוזיקה קלאסית. הקונצרט, לדעת שניהם, אמור להיתפס לא כחוויה לימודית אלא פשוט כבילוי.

מה ההבדל בין הפרויקט שלכם לבין כל סדרת קונצרטים אחרת בתל אביב?

"האירועים בבית המידות נוצרו מתוך תפיסה אחרת של מוזיקה קלאסית", אומרת נטע היבשר, מעורכות הסדרה. "מדובר בתפיסה אחרת של המקום שהיינו רוצים שיהיה למוזיקה הזו בחיים שלנו, ואיך לדעתנו הכי נכון לקבל ביצוע חי שלה. אנחנו מנסים להציע אלטרנטיבה לפורמט המקובל של קונצרט. קונצרט אצלנו דומה יותר להופעה אינטימית בבר או בקפה. זהו מופע קצר של כארבעים דקות, שמתקיים בחלל ביתי. הקהל יכול לשבת קרוב מאוד לאמנים, או בכלל להאזין מהמרפסת עם כוס יין. בהתאם לכך, גם מחירי הכרטיסים הם בני השגה". מחיר כרטיס בסידרה הוא 60 שקלים, והוא כולל יין שמוגש במקום ללא עלות נוספת.

"זכינו בהזדמנות להתארח במקום עם אווירה יוצאת דופן", היא מוסיפה. "מצד אחד זהו בית היסטורי מראשית המאה הקודמת, ומצד שני הוא ממוקם בלב אזור הבילויים של תל אביב. הצירוף של כל הדברים האלה מאפשר לנו ליצור אירוע ספונטני ונגיש, שכל אחד יכול למצוא בו משהו ליהנות ממנו. השילוב הזה שם את המוזיקה האמנותית בתוך הקשר שבו לדעתנו הרבה יותר נוח להתחבר איתה".

נטע היבשר_צילום דנה סידור

נטע היבשר. צילום: דנה סידור

למה בעצם לשנות את פורמט הקונצרט הנוכחי?

"יונתן ואני שמנו לב למצב אבסורדי. שנינו מוזיקאים קלאסיים שמאוהבים ברפרטואר הזה ויכולים להקשיב לו כל היום, ובכל זאת אנחנו כמעט אף פעם לא באמת נהנים מקונצרט. הרבה פעמים הקונצרט ארוך מדי אפילו בשבילנו, ואם אנחנו מתקשים להתרכז במשך שעתיים וחצי – איך אפשר לצפות ממישהו שפחות קשור לתחום להחזיק מעמד, שלא לדבר על לרצות לשמוע עוד? גם אולמות הקונצרטים בעייתיים בהקשר הזה. אין ספק שהם הכרחיים להפקות גדולות, בוודאי לאופרה, אבל בהרבה מקרים המרחק בין המופיעים לבין הקהל מזיק לתקשורת ויוצר ניכור. כשמוסיפים לזה את קונבנציות ההתנהגות המאובנות, למשל העובדה שאין שיח עם הקהל או שלא מוחאים כפיים באמצע יצירה, מקבלים אירוע שהוא יותר מעיק מאשר מהנה. יונתן ואני כופרים בזה בכל וכל. אנחנו חושבים שהתנאים שבהם אנחנו נחשפים למוזיקה אמנותית עושים לה עוול, ומונעים ממנה את הפעולה הבסיסית שלה, שזה להקסים קהלים בכל גיל ובכל מקום".

===========

תכנית הסדרה מבוססת על סולנים והרכבים קטנים. בין היתר יתארחו במהלך הסידרה סולני וסולניות האופרה הצעירים שחר לביא, טלי קצף וגיא פלץ (Pelc), וכל אחד מהם יגיש רסיטל ווקאלי בליווי פסנתר. בקונצרט אחר יופיע הצ'לן עירא גבעול, שיבצע מבחר מתוך הסוויטות לצ'לו של י.ס. באך. בהמשך יופיעו נגן כלי ההקשה עודד גייצהאלס, הגיטריסט והמלחין ראובן סרוסי, הצ'לנית מיכל קורמן מ'הפרויקט הקאמרי הישראלי' ואחרים. "לאמנים ניתנה יד חופשית לבחור רפרטואר שיבטא את טעמם האישי", אומרת היבשר. תכנית הקונצרט אינה מפורסמת מראש, כך שליד החופשית הזו נוסף אלמנט משמעותי של הפתעה.

היבשר וקרת מחזיקים בגישה מורחבת למוזיקה אמנותית, ולכן הסידרה כוללת גם מוזיקה שאינה מוגדרת "קלאסית". דוגמאות לכך מספקים מופע ג'אז סולני עם  הפסנתרן ניתאי הרשקוביץ, מופע מוזיקה אנגלית מהמאה ה-17 בביצוע אנסמבל "קאמרה 15" עם הסולנית שירה פטשורניק, ואפילו שירה תימנית במופע של להקת "גולסא".

הקונצרט הקרוב בסידרה יתקיים ביום ראשון ה-1 במאי, ויארח את זמרת המצו-סופרן שחר לביא בליווי הפסנתרנית יעל קרת . התכנית תכלול יצירות מאת הנדל, אופנבך ואחרים.

התכנית המלאה של הסידרה זמינה בעמוד הפייסבוק של "בית המידות".

פורסם ב"מעריב", 28.4.2016

From → Uncategorized

One Comment
  1. ניר permalink

    בהצלחה!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: