ביקורת אופרה: "אאידה" באופרה הישראלית
איזכור האופרה "אאידה" מעלה מיד בדמיון הפקות מסורתיות בסגנון עדות הזפירלי, עם פילים, סוסים ובגדים בסגנון מצרים העתיקה. שום דבר מכל אלו אינו רלוונטי להפקה הנוכחית באופרה הישראלית, בבימויו של סטאטיס ליוואטינוס. למעשה, פריט התפאורה היחיד שיש על הבמה לאורך כל האופרה הוא סלע ענק, שמעליו תלוי ריבוע עם חור במרכזו. הריבוע הזה נשאר במקומו עד המערכה הרביעית, שבה הוא משנה זווית כדי לסמל את הקבר הנסגר על רדאמס ואאידה המסכנים.
הבמה המאווררת הדגישה את היותה של "אאידה" אופרה קאמרית, שהבסיס הדרמטי שלה עומד על אריות סולניות ודואטים. עובדה זו שמה את האיכות הווקאלית של הזמרים בפוקוס, ובהתחלת הערב היה נראה שזו דווקא לא בשורה טובה. הטנור האיטלקי לאונרדו קאיימי (בתפקיד רדאמס) פתח את הערב בצורה חלשה מאוד: הוא היה לא יציב ולא מתואם עם התזמורת, ובארייה הנהדרת "צ'לסטה אאידה" ממש נשמע כאילו הוא מסמן. כנראה חשש שקולו יישבר בגבהים שהארייה הזו דורשת, ובחר לשיר בחצי קול. לזמרת המצו-סופרן הליטאית יוסטינה גרינגייטה (Gringyte), בתפקיד אמנריס, היתה בעיה הפוכה: היא שרה בהתחלה בקול לוחץ ולא נעים, שנשמע כמעט גס.
ככל שהאופרה התקדמה, שמחתי לגלות ששניהם השתפרו מאוד. כנראה שלא עשו מספיק חימום לפני שעלו, או שלקח להם זמן להתאים את עצמם לאקוסטיקה של האולם. לך תדע. בכל מקרה, בחלק השני אפשר היה ליהנות מהם בהחלט (בעיקר בחלקים הדרמטיים של אמנריס).
הזמרים בקולות הנמוכים, לעומתם, נשמעו טובים כבר למן ההתחלה. ולדימיר בראון היה מעולה בתפקיד המלך, וכך גם אינסונג סים (Insung Sim) בתפקיד הכהן הגדול. קל היה ליהנות גם מהבריטון הרומני יונוץ פאסקו (Ionut Pascu), בתפקיד אמונאסרו.
ועם זאת, מי שהיתה בעיני המלכה הבלתי מעורערת של ההפקה היתה זמרת הסופרן האיטלקייה הנהדרת מוניקה זנטין (Zanettin), בתפקיד אאידה. זנטין הציגה קול יפה ומרגש ומשחק משכנע, והאריות הגדולות שלה הציגו את אאידה כדמות חזקה ומלאת עוצמה רגשית ולא כנערה האומללה שאפשר לראות בהפקות אחרות.
הגיבורה הנוספת של הערב היתה מקהלת האופרה, שנשמעה חזקה, מדויקת ויציבה. כבר הרבה זמן לא שמעתי את המקהלה הזו ב"פורמה" כל כך טובה. כל הכבוד.
תזמורת האופרה בניצוחו של האיטלקי ג'וליאנו קארלה (Carella) ליוותה היטב, במיוחד אחרי שהתחממה קצת. בהתחלה נראה שלוקח לקארלה קצת זמן להשתלט על העניינים בכל הנוגע לבלאנס ותיאום, אבל גם כאן העניינים השתפרו מאוד ככל שהאופרה התקדמה.
לסיכום: זוהי "אאידה" כמעט קאמרית מבחינת הבימוי והתפאורה, וזה לא בהכרח דבר שלילי. הזמרים ברובם טובים, אאידה והבאסים מעולים, וכך גם המקהלה. דיסקליימר כמו תמיד- כל ההערות מתייחסות לזמרי הקאסט הראשון בלבד.
ראיתי את הגרסה עם הקאסט השני וזה היה מאוד מוצלח מבחינה הביצועית: כול שלושת הדמויות- אאידה, רדמס ואמנריס היו מצויינים, כולל את השילוב בדואטים וסצנות מרכזיות. במיוחד מצו סופרן אוקסנה וולקובה, – פשוט חגיגה ווקאלית.
יצאתי אחרי שעה. לא יכלתי לסבול יותר..המקהלה והתזמורת היו מצויינים אבל לבימוי לא היה שום משמעות. אין קשר עם הסיפור… לא הבנתי את הרקדנים שצעדו כמו צבא אירן… מה עשו שם.??? לבימוי צריך להיות התאמה לסיפור. צריך משמעות. או שאפשר לעשות את האופרה קונצרטנטית… או שיש בימוי או שאין.
בנוסף בזמן שיש בדרך כלל ריקודים הם לא היו אלא רק המוזיקה…אנשים על הבמה עשו תנועות עם הידיים. היה מגוחך… יצאתי עם הרגשה שהרסו לי את אאידה, אחת האופרות הכי יפות…
עתה חזרתי מהופעה של הקאסט השני ואני תובע את עלבונה של האופרה המסכנה. נרצחה פעמיים היום.
ראשית בתפאורה הדוחה עד גועל, אבל זה לא העיקר. עוד היה ניתן לבלוע את העסק הזה.
הזמרים נוראיים. הטנור שר כמו כבש עם צרבת, המצו סופרן נשברה בכל צליל גבוה בסצנת המשפט והסופרן בכלל שרה סי במקום דו גבוה באריה ׳o patria mia’ .
ולא ארחיב בדיבור על הניצוח הבאמת צולע, כמות הכניסות שפוספסו ורמת הנגינה הלא עקבית. נקודת אור – כתמיד, המקהלה, והבס בתפקיד המלך ששרו בצורה מדויקת ומתקבלת על הדעת.
אם הייתי מרגיש שמדובר בתקלה חד פעמית – לא הייתי כותב דברים אלו, כי אנחנו בני אדם והכל יכול לקרות – אבל הפעם זה ברור שהעסק נורא מהיסוד.
לגבי הקאסט הראשון – אינני יודע אך לפי היכרותי עם הזמרים אין מה לצפות לגדולות ונצורות.
ראינו את הקאסט השני 30.6.22 . אאידה הייתה טובה מאד בעיננו , גם הבאריטונים והבסים היו טובים מאד . התזמורת והניצוח היו חלשים : הצד הימני ( כלי נשיפה וכלי הקשה ) היו רועשים מדי , אולי בכוונה לכסות על זמרים חלשים . לטעמנו ,לא פעם התזמורת ברחה … למנצח . אם המנצח היה מעלה את החצוצרות לגמרה למעלה ולא "סוגר" אותם היכן שהיו , היה מעולה . זה מה שעשה זובין מהטה בפילהרמונית באותה אופרה , הטריף את הקהל בהיכל התרבות .
היה רע לתפארת… הייתי בבכורה.
חוץ מאמנריס ששרה מוצלח 2 הראשיים היו חלשים. הבימוי הרגיש כאילו ניבנה סביב אמנריס ופחות סביב אאידה… בנימה אישית, זאת אחת האופרות החלשות של ורדי בעיני… הרי הוזמנה לכתיבה ולא באמת באה ממנו..